Prasta žiema ir įvykiai Ukrainoje pašokdins duonos kainas

Per žiemą snūduriavusios grūdų kainos biržose stryktelėjo aukštyn. Jas išbudino ir politiniai įvykiai, ir vis niūresnės javų derliaus prognozės. Iki duonos kepėjų didesnės grūdų kainos kol kas neatsirito, bet ženklų, kad duona brangs, netrūksta.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 19, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:07 AM

Kaskart, kai politiniai įvykiai ima čaižyti valstybes, į juos sureaguoja ir grūdų biržos. Iki kovo snūduriavusios grūdų kainos, sužvangus Rusijos ginklams Ukrainoje, ėmė kopti aukštyn.

Lietuvos agrobirža – ne išimtis. Joje taip pat norinčių nusipirkti kviečių netrūksta, tačiau siūlančių juos parduoti – nėra. Šiuo metu pirkėjai už kviečių toną, atsižvelgdami į jų rūšį, siūlo 650-690 litų. Maždaug prieš tris savaites pasiūlymai buvo gerokai kuklesni – 600-610 litų už toną.

Žemdirbiai ir be signalų biržose žino, kiek už grūdus prašyti ūkininkų turguje. Praėjusį savaitgalį kviečių maišas jame kainavo apie 34 litus, o tai – apie 680 litų už toną.

Palyginti su pernykščiu kovu, šiuo metu kainos biržose – kuklios. Nes prieš metus maistinių kviečių tona kainavo 850, pašarinių – apie 800 litų.

Anot banko DNB apžvalgininkų, pastarosiomis savaitėmis grūdų kainos rinkose tęsė spurtą į viršų.

Apžvalgininkai lyg sutarę tvirtina, kad maisto žaliavų kainas aukštyn gena nerimas, kad centrinės JAV dalies javų derliui neigiamos įtakos turės ilga atšiauri žiema, o Brazilijoje – sausros.

Žibalo į ugnį įlieja ir geopolitinė rizika. Pasak „Danske Bank“ analitikės Giedrės Gerčiauskienės, kviečių rinkos situacija šiuo metu yra ypač jautri kilus Rusijos ir Ukrainos konfliktui dėl Krymo.

Šios dvi valstybės yra tarp penkių didžiausių pasaulyje kviečių eksportuotojų. Kol kas nežinia, kaip joms pavyks sėti ir pjauti. Bet šios šalys braidžioja po ekonominį sunkmetį, tad abi jos bus suinteresuotos gauti eksporto pajamų iš visų įmanomų šaltinių.

Prognozės – ne itin optimistinės

Tai – prognozės, kurios vartotojams rūpi mažiau nei atsakymas į svarbiausią klausimą: ar duona brangs? Juoba kad per metus, nors maistiniai kviečiai ir buvo pigūs, paprasto, be jokių priedų batono kainos kaimo parduotuvėse pasistiebė 10 proc., prekybos centruose – apie 4 proc.

Pasak kepyklos „Bižų duona“ generalinio direktoriaus Viktoro Kurganovo, kol kas miltų kainos įtampos nekelia.

„Už kvietinius miltus mokame kaip mokėję. Vidutinė jų tonos kaina rinkoje – apie 800-900 litų. Kol kas dingsties duonai pabranginti nėra.

Tačiau dar nežinia, kaip bus su žiemkenčiais. Biržų krašte ūkininkai kremtasi, kad daug žiemkenčių iššalo. Ir dar nežinia, ar visų jų nereikės išarti, o laukų – atsėti“, – kalbėjo V.Kurganovas.

Nors prekybininkai juodos duonos kainų pastaruoju metu nejudino, ūkininkų turgeliuose ji per pastarąjį mėnesį pabrango 12 proc., – jos kilogramas vasarį kainavo apie 6 litus, dabar kainuoja kone 7 litus.

Kainas kelia vien gandai

Dainius Pilkauskas, bendrovės „Linas Agro Group“ Baltijos grūdų prekybos skyriaus vadovas aiškino, kad šiuo metu jau kalbama apie prastesnį javų derlių Ukrainoje ir Rusijoje.

„Neaišku ir tai, bus ar ne Rusijai taikomos ekonominės sankcijos, tačiau gandai jau padarė įtakos grūdų kainoms. Jos kyla, bet nesmarkiai. Nes 10 eurų už toną grūdų svyravimas per mėnesį – nieko baisaus.

Vis dėlto grūdų supirkimo kainos, žvelgiant Lietuvos ūkininkų akimis, nėra aukštos, ypač, kai jos palyginamos su jų skiriamomis investicijomis į žemės hektarą. Jie laukia, kad kainos dar labiau ūgtelėtų“, – sakė D.Pilkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.