Ukrainos oligarchus gelbės Briuselio lobistai

Į juodąjį sankcijų sąrašą patekę Ukrainos oligarchai ir nuverstojo prezidento rėmėjai siekia reabilituotis. Todėl jie kreipėsi į žinomą lobistų kompaniją Briuselyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 19, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:38 AM

Iš Ukrainos pabėgusiems nuverstojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus rėmėjams Europoje svyla padai. Labiausiai juos erzina įšaldytos sąskaitos, nes dalis verslo registruota Europoje, pavyzdžiui, Austrijoje.

Todėl jie varsto Briuselio lobistų duris, kad šie įtikintų pareigūnus tyliai išbraukti juos iš juodojo sąrašo.

Vienas tokių – Ukrainos dujų karaliumi vadintas Sergejus Kurčenka, kontroliuojantis 18 proc. dujų rinkos Ukrainoje. Jo kompanijos „Gas Ukraine“ metinė apyvarta siekia dešimt milijardų JAV dolerių, o turtas vertinamas taip pat milijardais.

S.Kurčenka yra vienas jauniausių asmenų, kurie pateko į juodąjį sąrašą. Vyrui 28 metai, tačiau jis buvo pelnęs V.Janukovyčiaus palankumą, buvo jo rėmėjas. Jo dujų verslo imperijai priklausė ir prezidento vyresnysis sūnus Oleksandras. Dujų verslo savininko sąskaitos ES buvo įšaldytos kaip vieno iš nuverstojo prezidento rėmėjų.

Verslininkas iš Ukrainos spruko kartu su kitais V.Janukovyčiaus rėmėjais. Aktyvų įšaldymas Europoje, matyt, paveikė šį jauną oligarchą, kuris dar valdo futbolo klubą „Metalist Kharkiv“, žiniasklaidos grupę bei banką.

Ukrainietis kreipėsi į Briuselyje veikiančią žinomą lobistų kompaniją „Alber & Geiger“, turinčią patirties ginant klientų interesus ES teisingumo teisme Liuksemburge. Nors kompanijos atstovai neatskleidė finansinių detalių, tačiau panašios paslaugos kas mėnesį kainuoja ne mažiau kaip 80 tūkst. eurų.

Rusijos spaudai V.Kurčenka teigė esąs nekaltas dėl žūčių Maidane, todėl sprendimas įšaldyti jo lėšas ES šalyse, anot jo, buvo klaidingas.

„EUobserver“ skelbia, kad į tuos pačius lobistus kreipėsi ir buvęs Ukrainos premjeras Mykola Azarovas, ir Ukrainos parlamentaras, buvęs vienas įtakingiausių Regionų partijos narių Sergejus Kliujevas. Jis kartu su broliu Andrejumi valdo saulės energijos verslo kompaniją „Activ Solar“, kuri registruota Austrijoje.

Brolių sąskaitos Austrijoje taip pat buvo įšaldytos. Beje, A.Kliujevas buvo Ukrainos prezidento administracijos vadovas.

Vokietijos lobistų kompanija „Alber & Geiger“, turinti biurą Briuselyje, atsisakė įvardyti savo klientų pavardes.

Bet „EUobserver“ teigia, kad pagal klientų aprašymus tai gali būti būtent šie žmonės.

„Mes ruošiamės pasakyti ES Tarybai, kad tie žmonės neturėjo patekti į sąrašą, nes nebuvo jokio teisinio pagrindo.

Todėl paprašysime, kad jie būtų išbraukti. Jei bus atsisakyta tai padaryti, mes kreipsimės į teismą“, – žiniasklaidai sakė lobistų kompanijos vadovas Andreas Geigeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.