Lietuvių verslininkus Kryme šiurpina apsipirkinėjantys kariai

Mūsų šalies verslininkų valdomam prekybos tinklui Kryme – įtemptos dienos. Stringa prekių pristatymas, šiurpą kelia apsipirkinėjantys kaukėti kariškiai, net neįtariantys, kam priklauso parduotuvės, rašo „Lietuvos rytas“.

Nuo Ukrainos atplėšto Krymo mieste Sevastopolyje įsikūrusios lietuvių valdomos parduotuvės kol kas tebeveikia. Tačiau tiek pardavėjus, tiek klientus pastaruoju metu šiurpina į jas užsukantys kareiviai.<br>AP nuotr.
Nuo Ukrainos atplėšto Krymo mieste Sevastopolyje įsikūrusios lietuvių valdomos parduotuvės kol kas tebeveikia. Tačiau tiek pardavėjus, tiek klientus pastaruoju metu šiurpina į jas užsukantys kareiviai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 22, 2014, 8:45 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:22 AM

Išsaugoti verslą Kryme, kai aplink uždaromi ukrainiečių bankai ir bendrovės. Tokį tikslą turi Lietuvos investuotojai Rusijos užimtame pusiasalyje.

Lietuvių valdoma bendrovė šią savaitę kreipėsi į pirkėjus bei prekių tiekėjus siekdama nuraminti aistras.

Turi aštuonias parduotuves

Brangiausiai akcijas Lietuvos istorijoje pardavusiems verslininkams nesaldu. Vilniuje veikianti investicinė bendrovė „BT Invest“ Ukrainoje valdo prekybos tinklą „Novus“.

Rusijos kontroliuojamame pusiasalyje – Sevastopolio mieste – veikia aštuonios parduotuvės.

Beje, viename iš Kryme esančių prekybos centrų „Novus“ įsikūręs ir vilniečiams neblogai žinomas restoranas „Pomodoro“.

Verslininkai, prieš septynerius metus už rekordinę 1,4 mlrd. litų sumą pardavę sulčių gamybos kompaniją „Sandora“, investavo Ukrainoje, taip pat ir Kryme.

Dabar lietuviai visais būdais stengiasi išsaugoti savo verslą Kryme. Šiuolaikiškai įrengtuose prekybos centruose apsipirkinėja ne tik paprasti Sevastopolio gyventojai, bet ir nepažymėtas uniformas vilkintys Rusijos kariai.

Jie kol kas neįtaria, kad prekybos tinklas priklauso lietuviams. Tačiau bėdų yra ir be to: Rusija stabdo ukrainietiškų prekių importą. Krymas – ne išimtis.

Verslas dar nestoja

Savo prekybos tinklus Kryme norintiems išsaugoti lietuviams greičiausiai teks registruoti verslą Rusijoje. Į Ukrainą jau išvyko „BT Invest“ generalinis direktorius Aivaras Karalius.

„Lietuvos ryto“ šaltiniai Ukrainoje teigė, kad lietuvių valdomos parduotuvės Kryme tebeveikia, nors nemaža dalis prekių į jas atgabenama iš Ukrainos.

Tiesa, prekių pristatymas sulėtėjo. „Dabar jiems reikia daugiau pastangų ir laiko viską sustyguoti Kryme. Žinoma, jie sunerimę, tačiau verslas nesustojo.

Visos parduotuvės veikia, o padėtis nėra itin dramatiška“, – sakė šaltinis, gerai susipažinęs su lietuvių valdomu prekybos verslu Ukrainoje.

Prieš savaitę A.Karalius skundėsi, kad stringa prekių pristatymas. „Automobiliai pakeliui užtrunka, kol pervažiuoja patikrinimo postus.

Nors žmonėms atvykti į darbą nesudėtinga, tačiau sutriko centrinės būstinės darbuotojų komandiruočių į Krymą grafikas“, – neseniai „Verslo žinioms“ teigė „BT Invest“ vadovas.

Nori likti politikos nuošalyje

Dėl lietuvių valdomo prekybos tinklo neramu ir pačioje Ukrainoje. Prastėjanti šalies ekonominė padėtis verčia sunerimti ne tik verslininkus. Todėl užvakar kompanija kreipėsi į pirkėjus bei tiekėjus.

„Mes laikysimės visų taisyklių ir įstatymų tos teritorijos, kurioje gyvena mūsų pirkėjai.

Verslas turi likti politikos nuošalyje“, – teigiama pranešime.

„BT Invest“ tvirtino, kad neramumai nesumažino apyvartos. Vasarį ji buvo netgi 18 proc. didesnė nei prieš metus.

Tačiau lietuvių prekybos tinklo vadovai pastebėjo, kad pastaruoju metu šluojami pigiausi produktai.

Gyventojai perka daug atsargų, todėl druskos, cukraus, miltų ir kitų būtiniausių prekių paklausa išaugo trečdaliu.

60 procentų prekių „BT Invest“ valdomame tinkle yra ukrainietiškos kilmės.

Teks keltis į Rusiją?

Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Rimantas Šegžda „Lietuvos rytui“ sakė, kad lietuviams greičiausiai teks pakeisti verslo registracijos vietą, kad išvengtų problemų.

„Nors prekyba vyksta, matyt, jiems reikės verslą perregistruoti Rusijoje“, – spėjo A.Šegžda.

Kryme dirbantys Lietuvos verslininkai savo akimis gali stebėti, kaip kompanijos – netgi bankai – pastarosiomis dienomis jau pereina į rusų rankas.

Pavyzdžiui, didžiausias Ukrainos komercinis bankas „PrivatBank“ jau derasi su Rusija dėl filialų Kryme pardavimo.

Neabejojama, kad banko savininkus Rusijos valdžia prispaus trauktis iš Krymo. Ar neatsitiks taip ir lietuvių valdomiems prekybos centrams?

Vis dėlto DNB banko vyresnysis analitikas Donatas Brazdžius abejoja, ar rusai ryšis nacionalizuoti Kryme veikiančius prekybos centrus.

„Tai negerai būtų įvertinta pačioje Rusijoje.

Greičiausiai vietos verslininkams teks prisitaikyti prie naujų taisyklių ir kitokio reguliavimo“, – sakė ekspertas.

Ukrainoje taip pat veikia tai pačiai lietuvių grupei priklausanti importo bendrovė „Best Imports“, kuri tiekia prekes į prekybos centrus „Novus“.

Sulčių gamyklą pardavė už rekordinę kainą

2007 metais Lietuvos verslininkai Igoris Bezzubas ir jo verslo partneris Raimondas Tumėnas už 1,4 milijardo litų „PepsiCo“ kompanijai pardavė turėtas Ukrainos sulčių gamintojo „Sandora“ akcijas. Tai didžiausias Lietuvos istorijoje komercinis privatus sandoris.

Jų įkurtos įmonės „Sandora“ produktai tuo metu buvo užėmę beveik pusę Ukrainos rinkos. Po sandorio I.Bezzubas pateko į turtingiausių Ukrainos žmonių šimtuką. Lietuvoje jis buvo vienas iš dešimties turtingiausių gyventojų.

Gautoms lėšoms investuoti buvo įsteigta bendrovė „BT Invest“, kurios pagrindinė būstinė yra Vilniuje, „Pirklių namuose“. Kompanija daugiausia investavo į Ukrainos nekilnojamąjį turtą bei mažmeninės prekybos verslą.

2010 metais I.Bezzubas staiga mirė. „BT Invest“ dabar valdoma verslininko R.Tumėno.

Pirmasis „Novus“ prekybos centras buvo atidarytas 2008 metais, o dabar veikia 27 centrai visoje Ukrainoje. Šįmet planuota atidaryti dar 5–7, tačiau dėl chaoso Kryme lietuviai pranešė stabdantys investicijas šiame regione.

Praėjusiais metais Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas kompanijai suteikė 50 milijonų JAV dolerių paskolą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.