Ministerijai kilo įtarimų, kad pasienyje gausėja kiaulių

Žemės ūkio ministerija įtaria, kad kai kurios buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje esančios įmonės, tikėdamosi gauti kuo didesnę valstybės kompensaciją, elgiasi nesąžiningai ir pateikia realybės neatitinkančius duomenis apie laikomas kiaules.

Valdininkai įtaria, kad buferinėje zonoje kiaules laikantys verslininkai nurodo jų turintys daugiau, nei iš tiesų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdininkai įtaria, kad buferinėje zonoje kiaules laikantys verslininkai nurodo jų turintys daugiau, nei iš tiesų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 26, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:30 AM

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna sakė, kad kompensacijoms skirti pinigai yra visų mokesčių mokėtojų, tad su jais būtina elgtis atsakingai.

„Negalima pamiršti, kad tebevyksta ir ministerijos specialistų derybos su Europos Komisijos pareigūnais dėl ūkinės veiklos apribojimų sukeltų nuostolių atlyginimo. Mes esame patikinę juos, kad parama bus suteikta tik iš tikrųjų nuostolių patyrusiems kiaulių augintojams.

Būtų be galo apmaudu, jeigu dėl kai kurių subjektų nesąžiningumo Lietuva prarastų gerą vardą ES akyse“, – aiškino ministras.

Pasak ministerijos, iš anksto formuojama viešoji nuomonė, esą planuojama nepakankamai atlyginti nuostolius dėl naikinamų kiaulių, laikomų į apsauginę afrikinio kiaulių maro zoną patekusiuose kiaulių kompleksuose. Nuostabą ministerijai kelia ir įtartinai didelės, niekuo nepagrįstos reikalaujamų kompensacijų sumos.

Žemės ūkio ministras neatmetė galimybės kreiptis į teisėsaugos ir prašyti ištirti įtarimą keliančius faktus dėl galimo kiaulių skaičiaus klastojimo.

Kaip jau skelbta, su afrikinio kiaulių maro užkratu kovojančiai Lietuvai Europos Sąjunga (ES) skirs beveik 1,95 mln. eurų, arba didžiausią visoje Europos Bendrijoje. ES parama kompensuojamoms išlaidoms sieks iki 50 proc. valstybės patirtų išlaidų.

2014 metais Lietuvai bus kompensuojamos išlaidos valymo ir dezinfekavimo priemonėms bei įrenginiams, kiaulių ir šernų mėginiams atrinkti, laboratoriniams tyrimams vykdyti, mobiliųjų deginimo įrenginių šernų gaišenoms utilizuoti įsigyti, laboratorinei įrangai, visuomenės informavimo priemonėms. Tuo tarpu išlaidoms, patirtoms dėl kiaulių laikytojų prievolės paskersti kiaules užkrėstoje teritorijoje ir nustatytose buferinėse zonose, ES skirs iki 30 proc. lėšų.

Savo ruožtu Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigė, kad ūkininkams kyla daug klausimų dėl kompensacijų ūkiams, kuriuose bent keletą metų, kol bus panaikinta buferinė zona, negalės būti auginamos kiaulės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.