Ką pirkti: kilogramą agurkų ar keturis litrus degalų?

Padebesiuos. Šiuo metu juose atsidūrė lietuviškų agurkų kainos. Kilogramas trumpavaisių žaliašonių kainuoja 15-16 litų. Tai – neregėtos kainų aukštybės. Juk pernai, kai pirmųjų trumpavaisių agurkų kilogramo kaina sukosi apie 12 litų, jie atrodė pasakiškai brangūs. 

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 30, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:30 AM

Ilgavaisiai lietuviški agurkai maždaug perpus pigesni. O ir ispaniški už juos kainuoja pigiau. Kilogramas - apie 6 litus.

„Ilgavaisius agurkus pradėjome skinti kovo pradžioje. O štai trumpavaisius – praėjusią savaitę. Jų kiekis dar labai nedidelis. Pasiūla menka, tad ir kaina negali būti maža. Kitą savaitę šios veislės agurkų pasipils daugiau, ir jie pradės pigti“, - sakė bendrovės „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis.

Šiltnamiuose auginamų daržovių kainas išpūtė brangstanti energija. Todėl ir žmonėms, kurie yra priversti taupyti, tenka rinktis, ar pirkti kilogramą agurkų, ar, pavyzdžiui, 4 litrus degalų. Litras dyzelio šiuo metu kainuoja apie 4,57 lito, benzino – 4,65 lito.

Šiemet, kaip ir pernai, greta importuotų daržovių parduotuvių lentynose kraunami vienintelės likusios gyvuoti bendrovės „Kietaviškų gausa“ žieminiuose šiltnamiuose užauginti agurkai.

Kitus Lietuvos žieminius šiltnamius įveikė nuolat brangusi energija. Pernai gegužę, daržovių auginimo sąnaudų eilutėje net 72 proc. sudarė mokesčiai už šilumą. Šiemet ši savikainos sudedamoji dalis padidėjo dar keletu procentų.

Tokių sąnaudų nė sapnuoti nėra sapnavę Pietų šalių, pavyzdžiui, Ispanijos daržovių augintojai, su kuriais žiemą ir ankstyvą pavasarį tenka konkuruoti mūsų šalies šiltnamininkams.

Ankstesniais metais, kai šilumos energija dar nebuvo itin brangi, pirmieji Kietaviškėse užauginti agurkai parduotuves pasiekdavo vasario pradžioje, - kaip ir visoje Vakarų Europoje. Dabar – viskas vėluoja.

Lenkai šiemet pirmuosius agurkus pradėjo prieš porą mėnesių, o kovo pirmoje pusėje jie skynė ir pirmuosius pomidorus. Nes Lenkijoje, palyginti su šilumos kaina, kurią moka mūsų šalies šiltnamininkai, yra perpus mažesnė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.