Lietuvą baudžiančiai Maskvai – naujas kirtis

Europos Komisija ketvirtadienį nusprendė kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją dėl neadekvačių Rusijos veiksmų ribojant kiaulienos įvežimą iš Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių. Tai Briuselyje patvirtino ES komisaras Algirdas Šemeta, atsakingas už mokesčius ir muitus.

„Labai svarbu – pats politinis pripažinimas, kad ES nesitaikys su tokiais Rusijos žingsniais“, - sakė A.Šemeta.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
„Labai svarbu – pats politinis pripažinimas, kad ES nesitaikys su tokiais Rusijos žingsniais“, - sakė A.Šemeta.<br>lrytas.lt archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė, lrytas.lt spec. korespondentė, Briuselis

Apr 3, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:03 PM

Europos Komisija mano, kad Lietuva ir Lenkija ėmėsi tinkamų priemonių, kad suvaldytų kiaulių maro plitimą, todėl Rusijos draudimą laiko neadekvačiu.

„Komisija nusprendė pradėti oficialų ginčą su Rusija Pasaulio prekybos organizacijoje dėl kiaulių importo draudimo. Tarptautinės prekybos taisyklės reikalauja, kad bet kokie ribojimo veiksmai būtų adekvatūs ir proporcingi“, - kreipimosi pobūdį paaiškino komisaras iš Lietuvos.

A.Šemeta nedrįso spėlioti, kiek toks ginčas galėtų trukti. „Labai svarbu – pats politinis pripažinimas, kad ES nesitaikys su tokiais Rusijos žingsniais“, - sakė A.Šemeta.

Patiria didelių nuostolių

Trečiadienį Rusija oficialiai paskelbė, kad stabdo kiaulienos iš Lietuvos ir Lenkijos įvežimą. Maskva priežastimi skelbia kiaulių maro, kuris Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos, išplitimą.

Vis dėlto ekspertai neabejoja, kad Maskva taip elgiasi bausdama Lietuvą ir Lenkiją už aktyviai reiškiamą poziciją Ukrainos klausimu.

Anot Rusijos veterinarijos priežiūros tarnybos, draudimas galios tol, kol nebus atliktas Lietuvos bei Lenkijos įmonių regioninis patikrinimas.

Kiek anksčiau – nuo sausio pabaigos Rusija įvedė kiaulienos importo iš visų Europos Sąjungos šalių draudimą dėl afrikinio kiaulių maro protrūkio šioje teritorijoje.

Trečiadienį paskelbtas draudimas reiškia, jog Lietuvos mėsos perdirbėjai nebegalės eksportuoti ir virtų dešrų. Skaičiuojama, kad Lietuvos gamintojai dėl to netektų apie 90 mln. litų metinių pajamų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius teigė, kad kol kas oficialių žinių apie paskelbtą draudimą neturi, bet patvirtino, jog Europos Komisija dar nuo sausio derasi su Rusija dėl produktų sertifikatų ir mėsos bei jos gaminių eksporto.

„Sertifikatai galioja visai Europos Sąjungai, todėl mes vieni nelabai ką galime padaryti, nebent pasirašytume su Rusija dvišalę sutartį, bet tam turėtų pritarti Europos Komisija“, – aiškino V.Milius.

Jis paaiškino, kad tai yra kiaulių maro pasekmė, o skaudžiausiai sankcijos kirto Lietuvai ir Lenkijai, kuriose nustatytas afrikinis kiaulių maras.

„Dėl kiaulienos eksporto apribojimų Europos Sąjunga kiekvieną dieną patiria 4 milijonus eurų nuostolių“, – sakė V.Milius.

Atsirūgs ES mėsos perdirbėjams

ES mėsos perdirbimo įmonėms, naudojančios kiaulieną iš Lietuvos ar Lenkijos, gali būti taip pat uždrausta eksportuoti į Rusiją, pareiškė Rusijos veterinarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas, rašo naujienų agentūra BNS.

„Praėjusį mėnesį paprašėme kolegų Europoje nurodyti, kurie mėsos perdirbėjai naudoja kiaulieną iš Lietuvos ar Lenkijos. Atsakymo iki šiol nėra. Tokie mėsos perdirbėjai privalo suprasti, jog jie bus iškart įtraukti į sąrašą įmonių, kurių produkcija į Rusija neįleidžiama“, – agentūrai „Interfax“ sakė S.Dankvertas.

Jo žodžiais, afrikinio kiaulių maro plitimo grėsmė gerokai pakoreguos mėsos produktų tiekėjų į Rusiją ir kitas Muitų sąjungos valstybes sąrašą.

„Sąrašai bus peržiūrėti ir sutrumpinti, atsižvelgiant į technolologinius procesus, kurie atspindi viso gamybos proceso kontrolę, tai yra garantuoja produkcijos kokybę ir saugumą“, – pridūrė S.Dankvertas.

Sausio pabaigoje Lietuvoje dviejuose šernuose aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES. Nuo kitos savaitės Rusija nebeįsileis bet kokių gatavų mėsos produktų su kiauliena iš Lietuvos ir Lenkijos, kur maras rastas vasario viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?