Streikas Vilniuje įkalino ir „Lufthansa“ orlaivį bei įgulą

Tridienis Vokietijos oro bendrovės „Lufthansa“ pilotų streikas turėtų baigtis penktadienio vakarą. Jo pabaigos Lietuvoje laukia ne tik keleiviai, bet ir Vilniuje įstrigęs „Lufthansa“ orlaivis ir įgula. Kiek kainuoja laikyti orlaivį Tarptautiniame Vilniaus oro uoste?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2014, 1:38 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:21 PM

Kaip skelbia oro bendrovė, nuo trečiadienio vidudienio „Lufthansa“ iš viso atšaukė 3800 skrydžių. Ekspertai skaičiuoja, kad toks geriausiai mokamų darbuotojų protestas oro bendrovei gali atsieiti apie 50 mln. eurų. Akivaizdu, kad tai skaudžiai smogs bendrovei, kurios pelnas pernai siekė 313 mln. eurų.

Planuojama streiką baigti penktadienio vėlų vakarą, tačiau iškart grįžti prie įprasto ritmo oro bendrovei nepavyks. Tad nesklandumų keleiviai gali justi ir šeštadienį.

Skaičiuojama, kad dėl streiko planus keisti teko apie 425 tūkst. keleivių. Jiems oro bendrovė siūlė skristi su partnerių bendrovėmis.

Planus teko keisti ir lietuviams keleiviams. Jie šiomis dienomis dažniausiai naudojosi LOT, „Austrian Airlines“, „Brussels Airlines“ paslaugomis.

Tarptautiniame Vilniaus oro uoste (TVOU) įstrigo dar prieš streiką atskridęs orlaivis „Airbus A320“. Į Frankfurtą jis išskris šeštadienio rytą. Lėktuvo prastova TVOU „Lufthansa“ atsieis kelias šimtines. Ši rinkliava siekia 183 litus 75 centus per parą. Streiko pabaigos Vilniuje viešbutyje laukia ir 6 įgulos nariai – du pilotai ir 4 palydovai.

Kai kurių oro bendrovių įgulos, tarkim, LOT, „UTair“, „Aeroflot“ ar „Air Baltic“, įsikuria greta TVOU esančiame viešbutyje „Air Inn“. Nakvynė standartiniame dviviečiame kambaryje atsieina 224 litus, verslo klasės kambaryje – 291 litą.

Tačiau kai kurios oro bendrovės yra nusistačiusios griežtas taisykles, tarkim, viešbutis turi būti ne žemesnės nei 4-5 žvaigždučių kategorijos, turi būti ne arčiau nei 5 kilometrai nuo viešbučio.

Paklausus Vilniuje tarp oro bendrovių įgulų – viešbutis „Radisson Blu Lietuva“. Jame kambarys šiomis dienomis atsieina nuo 74 eurų (255 litų).

„Lufthansa“ pilotai streikuodami siekė didesnio atlygio ir palankesnių sąlygų išėjus į pensiją. Streiką surengusi pilotų profesinė sąjunga „Vereinigung Cockpit“ vienija 5,4 tūkst. narių. Iki 100 pilotų atsisakė streikuoti.

Derybos trunka jau kelis mėnesius: sąjunga ir vežėja nesutaria dėl galimo pilotų atlyginimų didinimo bei kompensacijų anksčiau į pensiją išėjusiems darbuotojams. Šiuo metu pilotų atlyginimas per metus siekia 181 tūkst. eurų – raginama šią suma didinti bent 10 proc., nors „Lufthansa“ atstovai sutinka vos su didinimu 5 proc. Savo ruožtu oro linijų bendrovė nori didinti minimalų atitarnautą pilotų amžių nuo 58 iki 61 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.