Už spūstis Vilniaus širdyje verslininkai sumoka skatikus

Daugybė vilniečių antradienio rytą vėlavo į darbą, nes buvo ribojamas eismas. Pasirodo, piko metu reklamos kūrėjai miesto centre sugalvojo filmuoti vaizdo klipą.

Antradienio rytą Vilniaus širdyje buvo filmuojama reklama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antradienio rytą Vilniaus širdyje buvo filmuojama reklama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 6, 2014, 10:29 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:36 PM

1800 litų. Tiek reklamos kūrėjai atkišo Vilniui už tai, kad miesto centro gatvės šią savaitę kelias valandas skendėtų spūstyse. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kelionių trukmę planuoti su laiko atsarga. Tokį menkai paguodžiantį patarimą pateikė savivaldybė, kai prieš kelias dienas buvo paralyžiuotas eismas Gedimino prospekto, A.Stulginskio ir A.Jakšto gatvių sankryžoje.

Vėlavimas, neatlikti darbai, automobilių sudeginti degalai.

Sunku tiksliai apskaičiuoti nuostolius, kurių patyrė vilniečiai dėl dviejose vietose vykusio reklamos filmavimo, bet jie tikrai didesni už sumą, kurią atseikėjo reklamos kūrėjai.

Eismą trikdė penkias valandas

Vilniaus savivaldybė vienos degalinės reklamos vaizdo klipą kūrusiai kompanijai „Discovery Film Locations“ miesto centre buvo suteikusi leidimą stabdyti transporto eismą net penkias valandas.

Kai vilniečiai skubėjo į darbą, Gedimino prospekto, A.Stulginskio bei A.Jakšto gatvių sankirta šuoliavo žirgai, išsirikiavo automobilių kolona užsieniniais numeriais.

Ką įsipareigojo savivaldybei vaizdo klipo kūrėjai?

Pirmiausia jie privalėjo netrikdyti pėsčiųjų eismo, laikytis švaros ir tvarkos, jeigu būtų sugadintas grindinys – atlyginti nuostolius.

Kūrėjai taip pat privalėjo netrikdyti įstaigų darbo, pasirūpinti policijos apsauga. O už visus nepatogumus jie sumokėjo vos 1800 litų vietinės rinkliavos mokestį.

Darbuotis pradėjo dar naktį

Dar mažiau – 1,5 tūkst. litų – savivaldybei buvo numesta už tai, kad praėjusių metų rudenį vieną rytą buvo uždaryta dalis Gedimino prospekto, o aplinkinėse gatvėse kaip ir šią savaitę susidarė didžiulės spūstys.

Tada bendrovė „Strictly Baltic“ kūrė automobilio reklamos klipą.

Savivaldybė taip pat suteikė leidimą kelias valandas stabdyti transporto eismą.

Vilniaus kino biuro direktorė Jūratė Pazikaitė teisinosi, kad filmavimui reikėjo ilgo pasirengimo, darbai pradėti naktį ir truko iš ryto, taip siekiant mažiau sutrikdyti eismą darbo dieną. Filmuojant buvo imituojamas sniegas, dalis Gedimino prospekto nusėta popieriaus puta, todėl užtruko ir tvarkymo darbai.

Net buto nuoma brangesnė

Pigu, nesunku gauti leidimą. Užtenka savivaldybei prašymą išsiųsti elektroniniu paštu, ir leidimas filmuoti net miesto centre – tavo kišenėje. Tai pažymėjo reklamos kūrėjai.

„Aišku kaip dieną – užsienyje 150 litų už valandą filmavimo miesto centre jokiais būdais nepakaktų.

Reikėtų pakloti nepalyginti daugiau“, – tvirtino vaizdo reklamą kuriančios bendrovės „J.B.Motion Studio“ direktorius Jurijus Baranovskis.

Jo nuomone, net už dešimt valandų filmavimo gatvėje sumokėti 1,5 tūkst. litų – tikrai nedaug. Juk tiek pat laiko išsinuomoti butą gali kainuoti iki 2 tūkst. litų.

„Dėl to į Vilnių ir plūsta reklamos kūrėjai. Gerai tai ar blogai miestui – reikėtų svarstyti“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Vaizdo klipų kūryba užsiimančios bendrovės „Pepperit“ atstovas sutiko, kad filmuoti Vilniuje nėra brangu. Užsienyje už tai tektų pakloti nemažus pinigus. O gauti leidimą stabdyti transporto eismą – išvis sunkiai įsivaizduojamas dalykas.

Triukšmas kilo dėl alaus

Triukšmas buvo kilęs tik prieš šešerius metus, kai reklama buvo filmuojama savivaldybės pastate Konstitucijos prospekte. Penkias valandas įėjimas į savivaldybę iš Europos aikštės lankytojams buvo uždarytas.

Reklamos gamybos studija „Idee Fixe“ aiškino, kad savivaldybės dangoraižį pasirinko dėl to, kad čia daug stiklo, sutvarkyta, gražu.

Tačiau valdininkai net nepasidomėjo, kokio turinio reklama bus filmuojama. Tik vėliau paaiškėjo, kad čia buvo kuriamas Kazachstane verdamo nealkoholinio alaus vaizdo klipas. Už leidimą jį filmuoti savivaldybei buvo numesta 400 litų.

Filmavimo įkainiai kelia šypseną

Jurgita Charūnaitė

Savivaldybės Organizavimo poskyrio vyriausioji specialistė

„Suteikiant leidimus filmuoti reklamą mokestis priklauso nuo to, ar stabdomas transporto eismas, ar ne. Jeigu eismas nestabdomas, vienos valandos reklamos filmavimas kainuoja 96 litus. Jeigu stabdomas, kaina pakyla iki 120 litų, o senamiesčio ir Naujamiesčio gatvėse – iki 180 litų.

Kiek leidimų filmuoti reklamas Vilniuje suteikta šiemet, praėjusiais metais, sunku atsakyti. Atvejų, kad leidimai nesuteikiami, pasitaiko retai. Dažniausiai kūrėjai tokius leidimus gauna, nors nebūtinai visada toje vietoje ir tokiu laiku, kaip jie nori. Jei pageidaujamoje vietoje neįmanoma filmuoti, ieškome kompromisų, derinamos kitos vietos, o ypač laikas, kad vilniečiams kiltų kuo mažiau nepatogumų.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.