Nuostabūs Nemuno vingiai – gamtos mylėtų poilsiui

Atrodo, kad didžiausia mūsų upė – Nemunas − savo vandenis plukdo itin ramiai, tačiau vidurupyje, iki žiočių likus 348 kilometrams, jis pradeda rangytis, formuoja stambias kilpas. Kadangi kraštas − miškingas, tad plaukiant upe žmogų gali užplūsti jausmas, kad jis atsidūrė upės ir gamtos nelaisvėje.

Balbieriško apžvalgos aikštelę nuo šiol nesunkiai pasiekti gali ir mamos su vežimėliais bei neįgalieji.<br>VSTT nuotr.
Balbieriško apžvalgos aikštelę nuo šiol nesunkiai pasiekti gali ir mamos su vežimėliais bei neįgalieji.<br>VSTT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:41 PM

Aplink didžiausią šalies upę įsikūrusi ir viena saugomų šalies teritorijų − Nemuno kilpų regioninis parkas, glaudžiantis didelius gamtos, istorijos ir kultūros paveldo lobynus. Tai didžiausia saugoma šalies teritorija, užimanti 25 tūkst. hektarų plotą, esanti Alytaus, Birštono ir Prienų rajonuose.

Šį parką kasmet aplanko tūkstančiai turistų. Tarp jų gana daug jaunų mamų su vaikų vežimėliais ir neįgaliųjų. Pasinaudojus Europos regioninės plėtros fondo lėšomis, minėtoms grupėms buvo pritaikyta gana daug parke esančių objektų, kuriuos pasiekti dabar tikrai yra lengva.

Medinės skulptūros žadina atmintį ir seka pasakas

Vienas tokių − medžio skulptūrų ansamblis „Atminties takas“. Alksniakiemio (Druskų) miške net 1,5 km ilgio atkarpa prie Nemuno yra skirta 11 tautodailininkų sukurtų ąžuolo skulptūrų, kurios įamžino trėmimų ir okupacijos laiką.

Vos už kelių kilometrų nuo Alytaus, Punios šilo pradžioje galima pasivaikščioti Pasakų taku. Medinėmis lentutėmis išklotu taku žingsniuojant gilyn į gūdžią girią sutinkami mediniai pasakų personažai, kurie primena vaikystėje girdėtas lietuvių liaudies pasakas.

Nuostabūs reginiai nuo Balbieriškio šlaitų

Norite pasigrožėti kvapą gniaužiančiais vaizdais? Tuomet jums reikės pakilti į Balbieriškio atodangos apžvalgos aikštelę, esančią 40 metrų aukštyje.

Žvelgiant nuo jos atsiveria puikus vaizdas į Nemuno upės vingį ir jo slėnį su pievomis ir šlaitais, matosi ledynų suvilktų nuogulų storymė ir 7−10 metrų storio juostuotų ežerinių molių klodai, susiformavę prieledyninių Balbieriškio–Simno marių dugne.

Į apžvalgos aikštelę užvažiuoti nėra sunku ir vežimėliams. Iš automobilių stovėjimo aikštelės pandusu užvažiuojama ant šaligatvio, o juo galima pasiekti ant pakylos sumontuotą apžvalgos aikštelę. Kadangi takas iki aikštelės yra platus, o ji pati − erdvi, todėl tikrai nepatogumų nekyla ir tada, jei vienu metu atvyksta ne viena mama su vežimėliu ar neįgalieji.

Paslaptingasis Velniabliūdis

Viena paslaptingiausių parko vietų – Velniabliūdis. Tai vienintelė aukštapelkė Prienų kilpoje. Ji duburio formos, užpildyta storu durpių sluoksniu. Vanduo čia susikaupia lyjant arba tirpstant sniegui. Aukštapelkėje daugiausia auga kiminai – šaknų neturinčios samanos.

„Velniabliūdžio gamtos taku, vedančiu prie aukštapelkės keletą metų galėjo naudotis ir neįgalieji. Dabar medinių lentų takas susidėvėjo, ketiname jį išmontuoti ir vėl kreiptis finansinės paramos, kad galėtume jį atnaujinti“, − sako Dalia Križinauskienė, Nemuno kilpų regioninio parko direktorė.

2007–2013 metų laikotarpiu pasinaudojant Europos Sąjungos parama įvairiose saugomose teritorijose neįgaliesiems numatyta pritaikyti daugiau kaip 70 objektų. Darbai atliekami pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“, projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“ įgyvendinant Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie Aplinkos ministerijos.

Minėtu finansavimo laikotarpiu įvairiems darbams saugomose teritorijose atlikti iš Europos regioninės plėtros fondo skirta apie 160 mln. litų.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.