„Vičiūnai“ paukštyną žemaičiams vis bando įbrukti jėga

„Vičiūnų“ įmonių grupė bet kokia kaina veržiasi statyti paukštyną Gaudikaičių kaime (Telšių r.). Tačiau tokioms investicijoms priešinasi vietos bendruomenė, o rajono valdžia pasigenda verslininkų reakcijos į kritiką.

„Žemaitijos pieno“ pašonėje ketinama auginti šimtus tūkstančių vištų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
„Žemaitijos pieno“ pašonėje ketinama auginti šimtus tūkstančių vištų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Apr 17, 2014, 10:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:32 PM

Verslininko Visvaldo Matijošaičio kontroliuojama „Vičiūnų“ grupė beveik prieš trejus metus paskelbė apie planus investuoti 80 mln. litų ir atgaivinti apleistą paukštyną netoli Telšių.

Įspūdingo dydžio kompleksas turėtų iškilti 29 hektarų ploto žemės sklype, o vištidėse gyventų apie 760 tūkstančių vištų dedeklių, veiktų kiaušinių perdirbimo cechas, pašarų gamybos linija. Tai būtų vienas didžiausių paukštynų Baltijos šalyse.

Tačiau toks kompleksas taptų mirties nuosprendžiu vos už 800 metrų nuo jo įsikūrusiai „Žemaitijos pieno“ įmonei, kurioje dirba apie 850 žmonių.

Pienininkai gali prarasti dalį eksporto rinkų, o paukščius ištikusi epidemija išvis grėstų įmonės žlugimu.

Ataskaita neįtikino politikų

Pernai vasaros pradžioje buvo pateikta šio projekto poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas joje įžvelgė klaidinančių duomenų.

Nurodyta ataskaitą papildyti detaliau įvertinant neigiamą poveikį socialiniu ir ekonominiu požiūriu, įvertinti ekstremalių situacijų valdymą ir pakartoti ataskaitos derinimo procedūrą.

Į ataskaitą derinančių įstaigų sąrašą papildomai buvo įtraukta Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Neseniai Kaune įsikūrusi bendrovė „Ardynas“ pateikė naują poveikio aplinkai vertinimą, o į dokumento aptarimą susirinko maždaug pora šimtų žmonių, jie vos tilpo į Telšių rajono savivaldybės salę.

Didelių pokyčių neįžvelgė

Telšių rajono savivaldybės Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas pareiškė, kad naujojoje ataskaitoje neaptiko svarbių pokyčių.

„Didžiausia naujiena – sumanymas paukščių mėšlą tiekti Šiaulių rajone veikiančiai grybų auginimo įmonei“, – pasakojo savivaldybės atstovas.

Anksčiau verslininkai planavo vištų mėšlu tręšti Telšių ir Plungės rajonų laukus. Per metus susidarytų apie 62 tūkstančius tonų mėšlo.

Specialistai abejoja, ar šis pokytis turės lemiamos įtakos priimant galutinį sprendimą.

R.Račkauskas tvirtino naujojoje ataskaitoje aptikęs įvairių netikslumų, bet dar neaišku, ar tai buvo techninės klaidos, ar nevykę projekto autorių sprendimai.

Projekto grėsmę aplinkiniams galbūt sumažintų mažesnis auginamų paukščių skaičius, tačiau apie tai nieko nekalbama.

Žmonių balsai vis garsesni

Ataskaitos pristatyme dalyvavę vietos bendruomenės atstovai neabejoja, kad socialinė ir ekonominė aplinka pradėjus veikti paukštynui smarkiai pablogės. Jie itin baiminasi dėl turimo nekilnojamojo turto nuvertėjimo.

Nors numatyta išties solidi investicija, komplekse darbo gautų vos kelios dešimtys žmonių.

Ataskaitos rengėjai turėtų įvertinti pareikštas pastabas ir vėl pateikti dokumentą Telšių rajono savivaldybei.

„Rajono taryba turėtų nuspręsti, ar pritaria poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai, o Aplinkos apsaugos agentūra priims galutinį sprendimą dėl leidimo statyti paukštyną“, – būsimą įvykių seką nurodė Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas.

Anksčiau jis yra sakęs, kad toks didelis paukščių būrys šalia miesto atrodo grėsmingai, o ekonominiai interesai negali nusverti žmogiškųjų interesų ir aplinkos apsaugos reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.