Kremlius užsimojo Krymą paversti lošimo namų irštva

Nors Krymas tapo Rusijos dalimi, čia galios ne visi įstatymai. Pusiasaliui ketinama padaryti išimtį dėl azartinių žaidimų plėtros. Kitaip tariant, sukurti rusišką Las Vegą.

V.Putinas ieško būdų, kaip padaryti, kad Krymas netaptų našta Maskvai.<br>AP nuotr.
V.Putinas ieško būdų, kaip padaryti, kad Krymas netaptų našta Maskvai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Apr 26, 2014, 4:09 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:55 AM

Visoje Rusijos teritorijoje azartinius lošimus Vladimiras Putinas uždraudė dar 2006 metais. Išskyrus Altajaus, Krasnodaro ir Primorsko kraštus bei Kaliningrado sritį. Tačiau pastarosios vietovės tokios nepatogios, kad jokie verslininkai nesiryžo atidarinėti kazino.

Užtat Krymas – kas kita. Vietos valdžiai leista pačiai parinkti vietą lošimų namų miesteliui. Valdininkai neužtruko: bedė pirštu į Gurzufo rajoną, esantį prabangiame pajūrio ruože tarp Aluštos ir Jaltos.

Maža to, rusiškojo Las Vego steigimo „organizacinėms išlaidoms“ Krymas jau surinko milijonus JAV dolerių. Iš kur? Anot vietos valdžios atstovo Rustamo Termigalijevo, savo ketinimų čia įsikurti neslepia kelios didžiausios pasaulio azartinių lošimų verslo kompanijos.

Kremlius žada pusiasaliui ir daugiau dovanų. Ketinama čia įvesti supaprastintą vizų režimą, kad užsieniečiai galėtų lengviau atvykti. Planuojama mažiausiai dešimčiai metų neimti pelno, turto, žemės ir transporto mokesčių.

Kryme registruotiems laivams siekiama padovanoti vadinamąsias „patogias vėliavas“ – panašiai kaip Liberijoje, Panamoje ar Maltoje ir kai kuriose kitose šalyse, kuriose dėl mokesčių lengvatų įregistruota apie 80 proc. viso pasaulio laivų.

Formaliai visos šios lengvatos Krymą pasieks tuomet, kai šiai respublikai 49 metams bus patvirtintas ypatingos ekonominės zonos statusas.

Rusijos ekonominės plėtros ministerija paskaičiavo, kad paversti Krymą šalies „vitrina“ kainuotų apie 120-160 mlrd. rublių. Tokių lėšų nėra, tad išeitis vienintelė – kuo greičiau pastatyti ant kojų pusiasalio ekonomiką.

Galbūt tapęs rusišku Las Vegu Krymas iš tiesų suklestės. Tačiau tuomet ir kiti regionai gali pareikalauti išimčių ir lengvatų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.