Kipro įmonė kaišiojo pagalius sąžiningiems laivų statytojams

Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste įsitaisiusi apsukri Kipre registruota įmonė nesąžiningai konkuravo su vietiniais laivų statytojais ir remontininkais, o taip pat mulkino valstybę - neįteisinusi savo veiklos, nusuko 1,6 mln. litų pelno ir gyventojų pajamų mokesčių. Skolą Lietuvos biudžetui dabar siekiama atgauti bendradarbiaujant su Kipro mokesčių administratoriais.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Apr 29, 2014, 9:54 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:54 AM

Kipre registruota įmonė pagal sutartis Klaipėdos uoste dvejus metus vertėsi laivų statybos ir remonto darbais - atlikdavo metalo konstrukcijų, vamzdynų montavimo, surinkimo ir suvirinimo, laivų korpusų blokų bei antstatų valymo, dažymo bei kitokius darbus. Leidimai dirbti Lietuvoje buvo išduoti 65 žmonės – daugiausiai Nepriklausomų valstybių sąjungos piliečiams.

Šešėlinę šios įmonės veiklą atskleidė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcija (KAVMI). Nustatyta, kad darbdaviai iš kitų šalių atvykusiems darbininkams ne tik mokėdavo algas, bet ir rūpinosi jų apgyvendinimu, padengdavo keliones ir kitokias išlaidas.

Per tą laiką įmonė susižėrė 5,4 mln. litų pajamų. Darbuotojams išmokėta apie 300 tūkst. eurų suma.

„Ūkinė ir komercinė veikla vykdyta pažeidžiant Lietuvos įstatymus – Kipro įmonė neregistravo nuolatinės savo buveinės, neapskaičiuodavo ir nedeklaruodavo gauto pelno, darbo užmokesčio, gyventojų pajamų mokesčio. Jos skolos valstybei biudžetui su delspinigiais siekia 1,6 mln. litų“, - kalbėjo KAVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė.

Pagal Lietuvos įstatymus užsienio įmonės laikomos nuolat veikiančiomis, kai jų veikla nėra laikina, fiksuojamos užbaigtos komercinės operacijos. Būtent taip ir veikė mokesčių inspektorių sučiupta Kipro įmonė. Ji privalėjo nuo pat pirmojo sandorio sudarymo registruoti savo veiklą ir atsiskaityti su valstybės biudžetu. Tačiau savininkai stengėsi išsisukti nuo mokesčių.

Estijos koncernui BLRT priklausančios akcinės bendrovės „Vakarų laivų gamykla“ generalinis direktorius Arnoldas Šileika teigė, kad Klaipėdos uoste įsikūrusios lietuviškos laivų statybos ir remonto įmonės deklaruoja pajamas, moka privalomus mokesčius: „Su Kipre ir kitose lengvatinių mokesčių rojaus šalyse registruotais ūkio subjektais nebendradarbiaujame. Gal  minėtos  įmonės paslaugomis naudojosi kiti rangovai ?

Laivų statybos ir remonto darbais nelegaliai užsiimančių šešėlinių įmonėlių Klaipėdoje uoste buvo atskleista ir daugiau. Jų steigėjai vengia registruotis mokesčių mokėtojais. Laivų korpusų montuotojai, suvirintojai, kitokių paklausių specialybių darbuotojai verbuojami NVS šalyse. Darbdaviai vežioja juos darbams į Latvijos, Skandinavijos šalių laivų statyklas.

„Apie kokias lygias verslo sąygas, konkurenciją galime kalbėti, jeigu tokios įmonės nedeklaruoja pajamų, nemoka mokesčių, algas įteikia vokeliuose. Nuo valstybės biudžeto nesuktų pinigų sąskaita galima siūlyti klientams pigesnes paslaugas. Šitaip dempinguojami sąžiningi rinkos dalyviai“, - sakė Lietuvos laivų statybos ir remonto asociacijai vadovaujantis A.Šileika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.