Milijonui žmonių deklaruoti pajamas pavyko, kiti stumdosi eilėse

600 tūkstančių gyventojų šiemet tereikėjo kompiuteriu prisijungti prie elektroninės deklaravimo sistemos, porą kartų spragtelėti pelės klavišu ir pajamų deklaracija – pateikta. Nepaisant to Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) jau dvi savaites – apgultis.

Trečiadienio rytą prieš atidarymą prie mokesčių inspekcijos durų Vilniuje nusidriekė žmonių eilė.<br>Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Trečiadienio rytą prieš atidarymą prie mokesčių inspekcijos durų Vilniuje nusidriekė žmonių eilė.<br>Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius JARMALIS

Apr 30, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:47 AM

Inspekcijos atstovai guodžiasi bent tuo, kad prieš kelerius metus apgultis prasidėdavo vos paskelbus apie deklaravimą, ir teisinasi, kad įmonėje sumažėjo darbuotojų ir valstybė skiria gerokai mažiau lėšų.

„Šiais metais parengėme 600 tūkst. preliminarių deklaracijų – gyventojams internetu jas reikia tik atsidaryti, peržiūrėti ir patvirtinti. Bet, matyt, yra žmonių, kurie nenori ar nemoka naudotis kompiuteriu.

Visame pasaulyje mokesčių konsultantai yra labai gerai apmokama profesija, o mokesčių sistema tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse, nėra paprasta. Galbūt meno žmonėms, autoriams, kitų kūrybinių profesijų atstovams nėra lengva perprasti skaičius, mūsų darbas – jiems padėti“, - sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas spaudai Darius Buta.

„Nemoku pats deklaruoti pajamų. Dirbu pagal darbo sutartį, bet buvau išsiėmęs ir individualiosios veiklos pažymą. Tad reikia ir tas papildomas pajamas į deklaraciją įrašyti, ir mokesčius nuo jų atskaičiuoti. Man tai – per sudėtinga“, – teigė vienoje Vilniaus rajono mėsos perdirbimo įmonėje vairuotoju dirbantis Marekas.

„Bandžiau pati deklaruoti. Nepavyko. Todėl numojau ranka ir atstovėjau eilę“, – sakė pardavėja dirbanti Gražina.

Bus galima deklaruoti telefonu

Anot D.Butos, Mokesčių inspekcija nuolat tobulina sistemą – joje aiškiai nurodyta, kokiame langelyje ir ką reikia įrašyti, be to, jeigu deklaracijoje esama klaidų, apie tai pranešama iškart ir net nurodoma, kur yra klaida. Tačiau kai kurie žmonės net nenori pabandyti.

„Prieš 10 metų – 2004-aisiais buvo pateikta 4 proc. elektroniniu būdu užpildytų deklaracijų. Tuomet reikėjo atsiųsti specialią programą kompiuteriui, viską užpildyti, atspausdinti ir vis tiek atnešti į Mokesčių inspekciją.

O artimiausiu metu mes planuojame pasiūlyti deklaracijas pildyti bei kitomis VMI paslaugomis naudotis išmaniuosiuose telefonuose. Tai bus dar vienas žingsnis į priekį“, - atskleidė D.Buta.

VMI skaičiuoja sulaukusi jau daugiau kaip 1,1 mln. deklaracijų. Balandžio 30 d. duomenimis, beveik 99 proc. deklaracijų pateiktos internetu.

Preliminariais duomenimis, šiais metais mokesčių mokėtojai jau yra pateikę per 835 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijų, per 50 tūkst. turto deklaracijų ir apie 330 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms.

Gresia ir baudos

Kaip ir praėjusiais metais, daugiausia tarp privalančiųjų deklaruoti, bet to nepadariusių, yra tų, kurie 2013 m. vykdė individualią veiklą pagal pažymą arba su verslo liudijimu. Nesvarbu, ar iš vykdytos veiklos gyventojas gavo pajamų, ar ne, ar veiklą vykdė visus metus, ar vos kelias dienas, iki gegužės 2-osios jis privalo pateikti 2013 metų pajamų deklaraciją.

Jos nepateikus gyventojai gaus įspėjimus, o už nesumokėtus mokesčius bus skaičiuojami delspinigiai. Prievolių nevykdantiems gyventojams taip pat gresia bauda nuo 200 iki 500 litų.

Beje, tie, kurie nespėjo užpildyti pajamų deklaracijų tikėdamiesi susigrąžinti dalį pajamų mokesčio, galės tai padaryti vėliau, tačiau pinigų turės laukti tris mėnesius. Laiku užpildžiusiųjų deklaracijas sąskaitas mokesčių permokos pasieks iki liepos 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.