Lietuvos dvarus maitina ekskursijos

Kaip kaime sudurti galą su galu? Gelgaudiškio kultūros centras, dvare ir jo parke rengiantis teatralizuotas ekskursijas, nesiskundžia nei darbo, nei pajamų stygiumi.

Gelgaudiškio dvaro parke su gidu beklaidžiojančius išalkusius turistus žvėriena pavaišina vietos „medžiotojai“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gelgaudiškio dvaro parke su gidu beklaidžiojančius išalkusius turistus žvėriena pavaišina vietos „medžiotojai“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

May 3, 2014, 8:49 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:17 AM

Iš pradžių – gera idėja, o po to – marios darbo. Toks kelias į paklausos aukštumas atvedė Gelgaudiškio (Šakių r.) kultūros centre besidarbuojančius žmones, rašo „Lietuvos rytas“.

Centro darbuotojai prie sovietmečiu internatinės mokyklos mokinių, o paskui ir gaisro nuniokoto dvaro 2000-aisiais pradėjo rengti koncertus.

Vėliau dvare sukrutus restauratoriams pradėtos rengti teatralizuotos ekskursijos.

Pastaruoju metu jos išmaitina ir patį centrą, ir jame triūsiančius žmones.

Nuo balandžio pabaigos iki spalio, kai ištverti keletą valandų trunkančią ekskursiją svečiams nebebūna per sunku, Gelgaudiškio kultūros centro darbuotojai jų grupes vieną po kitos vedžioja po dvaro parką.

„Geri orai yra ekskursijos sėkmės laidas. Kad ir kaip stengtumės, žmonėms nebus įdomu klaidžioti miške ankstyvą pavasarį ar merkiant rudeniniam lietui“, – sakė centro direktorius Edgaras Pilypaitis.

Ekskursijos, į kurias svečius veda pats Edgaras, prasideda dvaro parko pakraštyje.

Suvalkietiškos jo šnektos lydimi turistai traukia pažintiniu parko taku.

Tačiau svečiams reikia ne tik reginių, atsiveriančių regyklose, bet ir pramogų. Juoba kad per tris valandas vieni praalksta, kiti pavargsta.

Žingsniuodami per parką turistai pirmiausia atsiduria bene prieš penkis šimtmečius suformuotoje aštuonių proskynų sankirtoje – žvaigždės formos sankryžoje, kurioje juos sutinka medžiotojai.

Keliauninkams su jais tenka ir į istorinius pasakojimus įsivelti, ir žvėrienos vaišių užkąsti, ir šio to stipresnio išgerti.

Vėliau, sukdami į parko gilumą, turistai atkeliauja prie Asesoriaus kapo, užkopia į Velnio kalną, kur juos kalbina ir linksmina muzikantai bei ponai.

Pakeliui į dvaro rūmus akis į akį susidūrę su „baudžiauninkėmis“, ekskursijos dalyviai nusipelno paragauti varškės sūrių ir kitokių gardumynų.

Pasak E.Pilypaičio, 2013-ųjų vasarą Gelgaudiškio kultūros centras surengė net 80 teatralizuotų ekskursijų, kuriose apsilankė per 2500 žmonių.

Tai kultūros centrui – pajamų šaltinis. Ekskursija kainuoja apie 300 litų, o per vieną dieną jų būna ne viena.

„Mokiniams, vaikams arba šeimoms su vaikais rengiame kitokias – pažintines ir edukacines ekskursijas.

Pažintiniuose takuose jie supažindinami su augalija, dvaro ir parko istorija“, – pasakojo Edgaras.

Į turistų būrį iki šiol užklysdavo nedaug užsieniečių. Bet pasitaikydavo tokių, kurie įgyvendindami projektus renka žinias apie lankytinas Lietuvos vietoves.

„Kol kas mes nesiskundžiame ir vietos turistų gausa. Dabar tenka sparčiai suktis“, – užsiminė E.Pilypaitis.

Dažniausi tarp dvare apsilankančių svečių – pedagogų kolektyvai: mokytojai bei vaikų darželių auklėtojai.

Kita Gelgaudiškio kultūros centrą maitinanti veikla – koncertai. Vien dvare pernai nuo gegužės iki spalio jų buvo surengta per dvidešimt.

„Dirbame provincijoje, bet gyvename turtingai.

Dvaras privilioja daugybę ir atlikėjų, ir žiūrovų“, – sakė E.Pilypaitis.

Pakruojo dvare – valanda dvariškiams

Kristina Ivancenko

Pakruojo dvaro atstovė

„Šis sezonas – dar tik antras, kai Pakruojo dvare rengiamos teatralizuotos ekskursijos. Į jas kviečiami ir pavieniai asmenys, ir kolektyvai. Visiems jiems siūlome nors valandą pasinerti į senovės dvaro gyvenimą.

Kadangi ekskursijos yra teatralizuotos, žmonės persirengia kostiumais, pasidabina aksesuarais. Kol kas tokios ekskursijos labiau pritaikytos šiltajam metų sezonui, tačiau sukame galvą, kaip jas surengti ir žiemą.

Vienam žmogui ekskursija kainuoja 16 litų, o gido paslaugos – 50 litų. Paprastai surenkame grupelę žmonių, o jei atsiranda pavienių, jie gali prisijungti.

Svečiams, kurie atvyksta su nakvyne, suteikiame galimybę apsivilkus dvariškių drabužiais pakeliauti senoviniais dviračiais, karietomis, žirgais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.