Dienos uždarbis - 10 milijonų dolerių

Amerikietis Davidas Tepperis turtais kol kas neprilygsta savo tautiečiams Warrenui Buffettui ar Billui Gatesui. Tačiau sparčiai juos vejasi, nes per dieną sugeba uždirbti kone 10 milijonų JAV dolerių, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2014, 9:41 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:43 AM

Prieš trejus metus rizikos kapitalo fondo vadovas D.Tepperis Long Ailande įsigijo paplūdimio vilą. 43,5 milijono dolerių kainavusi vila buvo brangiausia Niujorko turtuolių rojuje Hamptone.

Vos tik nudžiūvo rašalas ant pirkimo sutarties, D.Tepperio nurodymu pastatas buvo nugriautas ir pastatytas dvigubai didesnis. Jam 600 kvadratinių metrų buvo per mažai.

Grąža – įspūdinga

43,5 milijono dolerių D.Tepperiui tikrai nėra didelė suma. Juk jis praėjusiais metais antrą kartą tapo daugiausia pasaulyje uždirbančiu rizikos kapitalo fondo vadovu.

Pernai D.Tepperis uždirbo net 3,5 milijardo dolerių: kasdien po 9,6 mln. dolerių.

JAV ekonomikos žurnalas „Forbes“ šiam verslininkui, kurio turtas vertinamas 10 milijardų dolerių, skyrė 122 vietą turtingiausių pasaulio žmonių sąraše.

56 metų investuotojo rezultatai įspūdingi, juolab kad 2013-ieji tikrai nebuvo palankūs rizikos kapitalo fondams.

Pernai D.Tepperio valdomo rizikos kapitalo fondo „Appaloosa Management“ grąža siekė „tik“ 42 proc.

Pastarųjų penkerių metų vidurkis – net 50 proc.

Siūlo suvokti kvailumą

Amerikietis – savo jėgomis prasimušęs milijardierius, išaugęs Pitsberge. Jis buvo antras iš trijų vaikų mokesčių konsultanto ir pradinukų mokytojos šeimoje.

Baigęs vidurinę mokyklą Pitsbergo universitete D.Tepperis studijavo ekonomiką, po to baigė verslo administravimo studijas Carnegie-Mellono universitete.

Studijų laikais D.Tepperis mėgino savo pinigus pagausinti prekiaudamas akcijomis, tačiau pirmosios dvi investicijos greitai sužlugdė jaunuolį.

Užtat nesėkmės nesumažino jo ryžto. Baigęs studijas D.Tepperis dirbo įvairiose finansų institucijose. 1985-aisiais jis įsidarbino Niujorko banke „Goldman Sachs“.

Vos per šešis mėnesius D.Tepperis padarė stulbinamą karjerą – tapo rizikingų investicijų į akcijas padalinio vadovu.

Neseniai studentams verslininkas atskleidė, kad būtent tuo metu gavo svarbiausią gyvenimo pamoką: „Rinkoje niekada nesi gudresnis už kitus: geru prekybininku tapsi tuomet, kai suvoksi, koks esi kvailas.“

Kvailiu D.Tepperio nepavadinsi. Po to, kai „Goldman Sachs“ triskart atmetė jo prašymą tapti kompanijos partneriu, jis pasitraukė iš investicijų banko.

Viršūnę pasiekė per krizę

1993 metais D.Tepperis įkūrė savo rizikos kapitalo fondą „Appaloosa Management“, kuris ilgą laiką garsėjo investuodamas į vertybinius popierius, kuriems buvo suteiktas šlamšto statusas (angl. „Junk Bonds“).

Sėkmės viršūnę D.Tepperis pasiekė per finansų krizę, kai bankrutavo investicinis bankas „Lehman Brothers“. Jis suvokė, kad kitus sunkumų turinčius bankus turi gelbėti valstybė.

Tuomet jam užteko įžvalgos pirkti JAV bankų akcijas, kurių kaina buvo pasiekusi dugną. Kai valstybės paremti bankininkai atkuto, akcijos ėmė brangti, o D.Tepperis jau žarstė milijardus dolerių.

Kaip ir jo klientai, tarp kurių – privatūs asmenys, pensijų fondai, universitetai, labdaros fondai ir užsienio šalių vyriausybės.

Galėjo tapti antru E.Presley

Apie asmeninį D.Tepperio gyvenimą žinoma nedaug. Su žmona Marlene jis turi tris vaikus.

Pomėgiai – beisbolas, mažasis beisbolas ir vaikų futbolo komandos treniravimas.

Jau penketą metų D.Tepperis turi penkis procentus amerikietiškojo futbolo komandos „Pitsburgh Steelers“ akcijų.

Kaip daugelis turtingų amerikiečių, jis labai daug pinigų skiria labdarai. Praėjusiais metais, kai jo bendrovė šventė 20 metų jubiliejų, jis įvairiems tikslams paaukojo 20 milijonų dolerių.

Be to, Carnegie-Mellono universitetui, kuriame studijavo, praėjusiais metais skyrė net 122 milijonus dolerių.

Balandį vykusiame susitikime su studentais D.Tepperis sulaukė klausimo: kuo jis būtų tapęs, jeigu rizikos kapitalo fondo vadovo karjera nebūtų buvusi tokia sėkminga?

Milijonierius atsakė, kad būtų buvęs Elvio Presley antrininkas, ir netikėtai užtraukė šio legendinio atlikėjo dainą „Heartbreak Hotel“.

Liudininkų teigimu, skambėjo neblogai. Bet tapęs E.Presley antrininku per dieną D.Tepperis tikrai neuždirbtų 9,6 milijono dolerių. („Welt.de“, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.