Dienraštis „Respublika“ nutraukia leidybą

Dvidešimt penktuosius metus leidžiamas dienraštis „Respublika“ praneša nutraukiantis leidybą. Apie tai pranešta interneto puslapyje.

Dienraštis „Respublika“ buvo pripažintas neetišku leidiniu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dienraštis „Respublika“ buvo pripažintas neetišku leidiniu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 10:41 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:34 AM

„Mielieji, ištikimieji „Respublikos“ skaitytojai! Mūsų visų lietuviškas dienraštis, jau 25-uosius metus skelbiantis laisvą, bet valdančiųjų nuolat pultą žodį, priverstas užsidaryti. Taip baigsis konservatorių „Rusijos minkštųjų galių sulaikymo“ projektas, nukreiptas prieš lietuvišką žiniasklaidą ir lietuvišką verslą apskritai. Konservatorių projektas, kurį įgyvendina dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dienraštis „Respublika“ bus leidžiamas iki antrojo prezidento rinkimų turo. Mes iki paskutinio numerio padėsime piliečiams pasirinkti“, – rašoma interneto svetainėje.

Paskutinis leidinio numeris bus išleistas po 10 dienų.

„Respublikos“ direktorė Diana Veleckienė portalui lrytas.lt sakė: „Sprendimo nebeleisti dienraščio priežastys daugiau nei akivaizdžios. Tai leidinio pripažinimas neetišku dėl vienintelio „Snoro“ lėšų iššvaistymo klausimo. Leidinį pripažinus neetišku, pridėtinės vertės mokestis kyla nuo 9 iki 21 procento. Be to, atsiranda draudimas dalyvauti viešuosiuose konkursuose ir dingsta galimybė gauti bet kokią paramą iš Kultūros rėmimo fondo. Sankcijos labai didelės. Jos įsigalioja nuo kitos dienos po to, kai Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija priima sprendimą. Nors informacija apie sprendimą mus pasiekė po penkių dienų.“ Direktorė sako, jog jei nebūtų buvęs priimtas šis sprendimas, „Respublika“ būtų leidžiama ir toliau. Nors sprendimas nebespausdinti dienraščio pirmadieniais iškalbingas. „Tai reiškia, kad esame dusinami finansiškai. Kadaise, 1993 metais, kai buvo nušautas mūsų kolega Vitas Lingys, mus bandė palaužti fiziškai. Atvirai. Pačiu brutaliausiu pavidalu. Dabar laikai pasikeitė. Lietuvių kritiškos mintys, nepalankios konservatoriams ir socialdemokratams, imtos slopinti finansiškai. Pritaikant nelengvatinio PVM vėzdą. Tas vėzdas pritaikytas ne mūsų redakcijai. Pritaikytas mūsų skaitytojams. Kad jie nežinotų, kas su jais daroma. Kaip su jais iš tiesų elgiamasi“, – skelbia „Respublika“.

Kiek uždarius laikraštį darbo neteks žmonių, D.Veleckienė pasakyti dar negalėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.