Klaipėdos universitetas verslą maitina iš žinių aruodo

Klaipėdos universitetas, siekdamas plėsti akademinės bendruomenės ir verslo institucijų bendradarbiavimą inovacinių žinių ir technologijų perdavimo ir komercializavimo srityje, šių metų balandžio mėn. 25 dieną organizavo konferenciją „Mokslo ir verslo bendradarbiavimas”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

May 16, 2014, 12:39 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:05 PM

Renginio metu buvo diskutuojama apie technologijų perdavimo poreikį ir sukuriamą pridėtinę vertę mokslo ir verslo institucijoms, intelektinės nuosavybės apsaugos priemones, pristatyta Klaipėdos universitete vykdoma žinių ir technologijų perdavimo veikla.

Konferencijos dalyviai dalinosi sėkmingąja pažangių technologijų įgyvendinimo patirtimi, diskutavo apie pagrindinius sunkumus su kuriais susidūrė inovacinių žinių ir technologijų komercializavimo proceso metu. Renginys subūrė Klaipėdos universiteto, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko bei verslo institucijų atstovus ir specialistus.

Nuo idėjos – verslo sprendimų link. Inovacinių žinių ir technologijų perdavimo veikla Klaipėdos universitete.

Siekiant koordinuoti ir skatinti glaudų mokslo, verslo ir pramonės bendradarbiavimą, apimantį mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros etapus nuo žinių kūrimo drauge su verslo ir pramonės įmonėmis iki  jų tiesioginio perdavimo, 2013 m. spalio mėn. 1 d. Klaipėdos universitete buvo įsteigtas Technologijų perdavimo  ir intelektinės nuosavybės skyrius.

Vadovaudamasis intelektinės nuosavybės valdymo principais ir sėkmingąja Lietuvos bei užsienio šalių mokslo ir verslo institucijų bendradarbiavimo patirtimi technologijų perdavimo srityje, skyrius sieks aiškaus, apibrėžto ir abipusiškai naudingo verslo ir mokslo subjektų bendradarbiavimo.

Anot Klaipėdos universiteto Technologijų perdavimo ir intelektinės nuosavybės skyriaus vyresniosios specialistės Loretos Staškūnienės, šiuo metu universitete yra siekiama sukurti sisteminį požiūrį į technologijų perdavimą, kaip į nuolat vykstantį procesą, tiek skatinant visų krypčių mokslininkus dalintis savo atradimais, tiek ieškant jiems praktinio taikymo galimybių versle, pramonėje ar socialinėse srityse.

Jau yra parengtas „Žinių ir technologijų perdavimo tvarkos aprašas“, kuriame apibrėžtos technologijų perdavimo veiklos bei jas lydintys dokumentai. Loreta Staškūnienė pabrėžė, kad žinių ir technologijų perdavimo procesuose svarbu kuo geriau išnaudoti esamus vidinius ir išorinius universiteto šaltinius, lemiančius idėjos komercializavimo sėkmę. Universiteto siekis – kiek galima efektyviau prisidėti prie technologinių verslų kūrimo bei jų sėkmingo vystymo.

Sėkmingąją technologijų valdymo ir perdavimo patirtį tiek „Technologijų perdavimo ir intelektinės nuosavybės“ skyriaus specialistai, tiek ir Klaipėdos universiteto mokslininkai bei tyrėjai perima dalyvaudami projekte „Technologijų perdavimo gebėjimų ugdymas Lietuvos Slėnių mokslo ir studijų institucijose“ (TP-UNI).

Minėto projekto organizuojamų mokymų ir seminarų pagrindinis tikslas – ugdyti mokslo institucijų darbuotojų gebėjimus įžvelgti mokslinių tyrimų metu sukurtų technologijų komercinį potencialą, jį įvertinti ir panaudoti naujų paslaugų, produktų ar procesų kūrimui ar tobulinimui verslo įmonėse.

Projektą „TP-UNI“ 2011-2014 m. įgyvendina VšĮ „Saulėtekio slėnis“ kartu su partneriais, tarp kurių ir Klaipėdos universitetas. Projektas iš dalies finansuojamas 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos, 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimo stiprinimas“ priemonės „Mokslininkų ir kitų tyrėjų kvalifikacijos tobulinimas, mobilumo ir studentų mokslinių darbų skatinimas“ lėšomis.

„Klaipėdos universitetui, pagrindiniam Jūrinio slėnio partneriui, „TP-UNI“ projektas yra itin aktualus. Įgyvendindamas Jūrinio slėnio programą, Klaipėdos universitetas konsoliduoja jūros aplinkos ir jūrinių technologijų sričių mokslinį potencialą bei išteklius viename žinių branduolyje – KU Jūros mokslų ir technologijų centre.

Šiame centre sutelkti pagrindinių KU mokslo institutų bei padalinių mokslininkai, doktorantai, taip pat užsienio šalių tyrėjai, dirbantys jūros aplinkos bei jūrinių technologijų srityse. Todėl technologijų perdavimo, intelektinės nuosavybės apsaugos, naujų produktų kūrino ir įvedimo į rinką, verslumo žinios – yra vienas svarbiausių Jūrinio slėnio sėkmingo augimo veiksnių“ – teigė Klaipėdos universiteto „TP-UNI“ projekto tikslinės grupės atstovė Rasa Viederytė.

Klaipėdos universiteto Jūros mokslų ir technologijų centras – mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros platforma

Įgyvendinant Jūrinio slėnio programą, patvirtintą 2008 m. liepos mėn. 23 d. Vyriausybės nutarimu, Klaipėdos universiteto Jūros mokslų ir technologijų centre kuriama  mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros infrastruktūra, veikianti atviros prieigos principu.

Atviros prieigos centrą sudaro 4 laboratorijos (Jūros chemijos laboratorija, Jūros ekosistemų laboratorija, Jūrinių konstrukcijų patikimumo tyrimų laboratorija, Vandens transporto technologijų laboratorija) ir šiuo metu statomas mokslinių tyrimų laivas su pažangiausia ekspedicine įranga. Atviros prieigos centro laboratorijos tiek vykdo tyrimus jūros mokslų technologijų srityje, tiek, disponuodamos naujausia įranga, teikia viešai prieinamas paslaugas.

Klaipėdos universiteto Atviros prieigos centro struktūros vizualizacija

Išsamesnę informaciją apie Klaipėdos universiteto Atviros prieigos centro laboratorijų teikiamas paslaugas ir Technologijų perdavimo ir intelektinės nuosavybės skyriaus veiklą rasite oficialioje Klaipėdos universiteto svetainėje – https://www.ku.lt., atitinkamose skiltyse: https://www.ku.lt/jmtc/atviros-prieigos-centras/ ir https://www.ku.lt/tpins/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.