Maža įmonė Vilniuje kuria pasaulyje itin retus gaminius

Bendrovė „Sprana“ turi tik septynis darbuotojus, tačiau kuria tokius gaminius, kokių niekur kitur pasaulyje greičiausiai neįmanoma nusipirkti.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

May 16, 2014, 9:40 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:21 PM

Vilniuje įsikūrusios įmonės vadovas svarstė verslą pradėti Didžiojoje Britanijoje, kurioje jam teko studijuoti.

Tačiau brolis įkalbino jį grįžti į Lietuvą.

Atsakymus pateikia netrukus

„Spranos“ kolektyvas laiko kumščius, kad sėkmingai baigtųsi jos ir stambios Lietuvos įmonės derybos dėl užsakymo.

Įmonė turi sukurti įrenginį, kuris leistų nuolat gamybos metu stebėti medžiagų koncentraciją gaminyje. Tada būtų galima nedelsiant keisti gaminio sudėtį, jei paaiškėja, kad ji ne tokia, kokia turėtų būti.

Kad dabar tai padarytų, užsakovai dalelę produkcijos nuneša į laboratoriją ir iš jos atsakymo sulaukia po kelių valandų. „Spranos“ įrenginys šį tyrimą atlieka per 10–20 minučių, nelygu, ar reikia itin išsamaus atsakymo.

2012 metais veiklą pradėjusi lazerių verslo įmonė užsiima klasikine spektroskopija – kuria ir pritaiko spektroskopinius analizatorius.

Raimundas Steponavičius verslo idėją parsivežė iš Didžiosios Britanijos, kurioje mokėsi. „Brolis prikalbino grįžti ir pamėginti Lietuvoje.

Čia sąlygos pradėti verslą gal nėra idealios, tačiau aštuonetu tikrai galima įvertinti“, – kalbėjo „Spranos“ įkūrėjas.

Užtat Lietuvoje daug paprasčiau gauti lėšų mokslo tyrimams. Pati „Sprana“ iš Lietuvos verslo paramos agentūros dviem projektams įgyvendinti gavo 1,85 mln. litų.

Vienam įsivažiuoti sunka

Tačiau ne tik pinigai svarbu: daug tenka vargti, kol specifine veikla užsiimančiai įmonei pasiseka rasti specialistų. Ne visada gelbėja ir verslininkų pasiryžimas mokėti tiek, kiek būsimasis darbuotojas paprašo.

„Yra minčių samdyti darbuotojus iš užsienio. Galima pritraukti jų iš Rytų. Ten daug gabių žmonių, kuriuos vilioja mūsų siūlomos sąlygos.

Šiandien man mokėti 15 tūkst. litų už darbo vietą sunku, bet jei darbuotojas bus kertinis akmuo, ant kurio stovi namas, svarstytume ir tokią galimybę“, – kalbėjo „Spranos“ vadovas.

Grįžęs į Lietuvą R.Steponavičius su broliu kelerius metus užsiėmė konsultacijomis ir kūrė programinius produktus. Taip sukaupė pinigų šuoliui į kitą veiklą.

Į valtį susėdo su broliais Šlekiais – jie buvo pirmieji partneriai, su kuriais sutarta imtis verslo, ir vieni „Spranos“ dalininkų. Dabar ši įmonė priklauso „Altechnai“.

„Turėti gerą užnugarį labai svarbu. Vienam įsukti gamybos verslą, ypač aukštųjų technologijų, itin sunku – reikia pažinčių, tinklo, pardavimo kanalų“, – teigė R.Steponavičius.

Tikisi nurungti kinus

Jo teigimu, jeigu „Spranai“ pavyktų įgyvendinti planus, tai būtų pirmoji Lietuvos įmonė, surenkanti spektrometrinius duomenis.

„Lietuvoje tikrai yra nišų, ypač toje srityje, kur veikiame mes, todėl galima mesti iššūkį pasaulinėms kompanijoms.

Mes galime pasiūlyti aukštos kokybės produktus už palyginti menką savikainą.

Be to, esame čia pat, galime greitai reaguoti.

Todėl užsieniečiams geriau investuoti čia, o ne keltis į Kiniją“, – aiškino R.Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.