Lietuvos paštas kol kas negalės padidinti paslaugų tarifų

Pernai rudenį Lietuvos paštas nusprendė keisti tvarką, kaip turėtų būti siunčiami daiktai.  Naujovės buvo atšauktos vos po kelių dienų. O dabar paaiškėjo, kad Lietuvos pašto klientai permainų dar turės palaukti.

Kol kas nusiųsti knygą biučiuliams, naudojantis Lietuvos pašto paslaugomis, galima už tą pačią kainą, kaip ir anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Kol kas nusiųsti knygą biučiuliams, naudojantis Lietuvos pašto paslaugomis, galima už tą pačią kainą, kaip ir anksčiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

May 19, 2014, 2:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:53 PM

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), išnagrinėjusi bendrovės Lietuvos paštas siūlymą pakeisti universaliosios pašto paslaugos didžiausius tarifus, jį atmetė. Anot RRT, pasiūlymas nėra pakankamai motyvuotas ir pagrįstas sąnaudomis. Todėl šiuo metu universaliosios pašto paslaugos tarifų keisti nėra dingsties.

RRT Lietuvos pašto pasiūlymą vertino atsižvelgdama į tai, kokią įtaką siūloma tarifų struktūra bei matmenų pasikeitimai daro paslaugų naudotojams, paslaugų sąnaudas bei finansinius įmonės rodiklius.

Kadangi ir Europos Sąjungos, ir nacionaliniuose teisės aktuose universalioji pašto paslauga vertinama kaip svarbiausia ryšių ir apsikeitimo informacija priemonė, todėl labai svarbu įvertinti ir tai, kokią įtaką tarifų keitimas turėtų vartotojams, - didėjanti kaina gali sumažinti universaliosios pašto paslaugos prieinamumą.

RRT atliktas Lietuvos pašto pasiūlymo vertinimas parodė, kad galutinė kaina pašto paslaugų naudotojams gali padidėti nuo dviejų iki trylikos kartų.

RRT informavo Lietuvos paštą apie tai, kad pateiktas pasiūlymas šiuo metu nėra pakankamai pagrįstas sąnaudomis ir būtina pateikti papildomos informacijos.

Pasak Lietuvos pašto atstovės Aurelijos Jonušaitės, įmonės pasiūlymas, pateiktas Ryšių reguliavimo tarnybai, atitinka Pasaulinės pašto sąjungos, REIMS susitarimo tarp užsienio šalių operatorių, taip pat ir kitus tarptautinių ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus.

"Priešingai nei teigia RRT, tarifų pakeitimai yra pagrįsti sąnaudomis.   Kol kas iš šios tarnybos nesame gavę jokio rašto, paaiškinančio, kodėl buvo priimtas sprendimas nepatvirtinti Lietuvos pašto siūlomų pokyčių. Iš pateiktos informacijos neaišku, kas konkrečiai, pusmetį derintame siūlyme, tarnybai netiko ir ką turėtume koreguoti.  

Užuot išsprendusi probleminį klausimą, kuris liečia labai nedidelę rinkos dalį, RRT stumia Lietuvos paštą į situaciją, kai bendrovė bus priversta kreiptis dėl tarifų, liečiančių visus Lietuvos siuntėjus, kėlimo", - sakė A.Jonušaitė.  

Nori kitokių įkainių

Lietuvos paštas norėtų įvesti naujus siuntų matmenis ir keisti įkainius. Šiuo metu siunčiant nuo 500 g iki 2 kg korespondencijos siuntas, joms taikomi tik du vidutiniai tarifai: į bet kurią ES šalį kainuoja 15 Lt, į ES nepriklausančias valstybes – 40,95 lito.

Lietuvos paštas nori gauti leidimą įkainius nustatyti atsižvelgiant į tai, kokiu atstumu tenka gabenti siuntą. Dėl to siuntimas į kai kurias šalis atpigtų, tačiau būtų ir tokių šalių į kurias brangtų.

Lietuvos paštas taip pat norėtų įvesti trijų matmenų siuntas.

A formatui būtų priskiriama siunta, kurios išmatavimai ne didesni nei 381x305x20 mm, didžiausias svoris – 500 gramų. Į šiuos rėmus telpančių siuntų kainos nesikeistų. Kaip ir iki šiol tokios siuntos kaina būtų nustatoma atsižvelgiant į laiškams taikomus įkainius.

B formatui būtų priskiriama siunta, pagal išmatavimus ar svorį viršijanti A formatą, tačiau ne didesnė nei 435x305x160 mm ir nesverianti daugiau nei 2000 gramų.

C formatui būtų priskiriamos siuntos, kai didžiausia siuntos kraštinių suma – 900 mm, didžiausias vienos kraštinės matmuo – 600 mm, didžiausias svoris – 2000 gramų. Tiek B, tiek C formato siuntos būtų įkainojamos pagal tuos pačius tarifus. O dėl šių dydžio laukiama atsakymo iš RRT, kuri Lietuvos pašto prašymui pritars arba ne.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.