ES pasirašė bankų pertvarkos mechanizmo fondo susitarimą

Lietuva ir dar 25 Europos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:26 PM

„Dėl bankų sąjungos susitarimas pasirašytas kaip planuota. Toliau laukia ratifikavimas. (...) Viskas juda pagal planą, bankų sąjunga, prie kurios Lietuva turbūt daugiausiai prisidėjo savo pirmininkavimo laikotarpiu, patvirtinta“, - BNS sakė susitarimą pasirašęs Lietuvos nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje, ambasadorius Raimundas Karoblis.

Susitarimą pasirašė visos ES valstybės, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Švediją.

Lietuva bankų sąjungos nare turėtų tapti 2015 metais, kai šalyje bus įvestas euras.

Bankų priežiūros mechanizmas numato, kad 3 didžiausi šalies bankai - SEB, DNB bankai ir „Swedbank“ bus tiesiogiai prižiūrimi Europos centrinio banko, o Lietuvos bankas tik padės vykdyti priežiūros funkcijas. ECB vertins, kaip didieji Lietuvos bankai užtikrina kapitalo pakankamumo, likvidumo reikalavimus, vertins banko vidaus kontrolę.

Lietuvai prisijungus prie bankų sąjungos, šalies centrinis bankas ir toliau prižiūrės mažesnius Lietuvoje veikiančius bankus, tačiau ECB turės teisę perimti ir jų kontrolę.

Kiekviena bankų sąjungai priklausysianti valstybė turi pasirašyti tarpvalstybinius susitarimus dėl bankų pertvarkos fondo įsteigimo. Numatoma, kad iš pradžių fondai bus valdomi nacionaliniu lygiu, o 2025 metais iš šių fondų bus sudarytas bendras pertvarkymo fondas. Iki 2025 metų šiame fonde turės būti sukaupta 1 proc. nuo visų bankų apdraustų indėlių sumos.

Iki 2025 metų nacionaliniai pertvarkymo fondai turės galimybę skolintis vienas iš kito, jeigu žlugus bankui, jo pertvarkymui šalyje pritrūko lėšų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.