Kiek nuostolių pridarė Lietuvą skrodžiantys žaibai?

Ne tik rūpesčiai dėl mėsos ar pieno kainų nepalieka ūkininkų ramybėje. Gamta jiems taip pat kerta skaudžiai. Žaibų iškrovos šiemet jau sunaikino du ūkinius pastatus ir gyvulių fermą, rašo „Lietuvos rytas“.

Pastarosiomis dienomis siautėjanti gamta – tikras išmėginimas ūkininkams. Jau skaičiuojama jos padaryta žala.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastarosiomis dienomis siautėjanti gamta – tikras išmėginimas ūkininkams. Jau skaičiuojama jos padaryta žala.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

May 21, 2014, 8:08 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:14 PM

Didžiausias jų padarytas nuostolis siekia 200 tūkst. litų.

20 ugnies pražudytų kiaulių ir supleškėjusi ferma. Tokią nelaimę gegužės 19-osios vakarą įskėlė žaibas, trenkęs į Radviliškio rajone esančias bendrovės „Gražionių bekonas“ kiaulides.

Gesinti fermos, kurioje buvo apie 180 kiaulių, sulėkė Radviliškio, Pakruojo bei kitų rajonų Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobiliai. Žaibo iškrova gaisrą įplieskia akimirksniu, ir ugnis netrunka išplisti. Atvykę į Gražionis ugniagesiai suskubo gelbėti gyvulių, bet fermos sudegė.

Pirminiais skaičiavimais, žaibas bendrovei pridarė daugiau nei 200 tūkst. litų žalos. Tačiau ji vis dar tikslinama.

Supleškino tvartus

Vieną iš keturių pirmadienio gaisrų žaibo iškrova įskėlė Prienų rajono Antakalnio kaime gyvenančio Valdo Gužio ūkyje.

Auštant gegužės 19-ajai, apie 4 valandą ryto, žmonos Nijolės žadinamas V.Gužys buvo bevirstąs ant kito šono. „Nebijau perkūnijos“, – pratarė. Ir sulig tais žodžiais čaižus trenksmas akimirksniu išvertė jį iš lovos.

„Kieme – balta. Prišokome prie lango – ūkinis pastatas jau dega. Išlėkę į kiemą puolėme gelbėti to, kas jame sukrauta. Kur ten. Ugnis išplito akimirksniu. Laimė, gyvuliai, tarp kurių – aštuonios karvės, jau buvo išvesti į ganyklas“, – pasakojo nelaimės ištiktas ūkininkas.

Jo teigimu, ugnis iš viso sunaikino apie 10 tonų pašarų, supleškino medžio dirbiniams skirtas stakles, malūną, įvairius padargus, sunaikino ir patį kluoną.

„Gaisrinės iš Prienų atlėkė gana greitai, bet ugnis savo darbą dar greičiau atliko“, – atsiduso V.Gužys. Kiek ji pridarė nuostolių, žmogus dar neapskaičiavo. Tačiau viliasi, kad rudenį turės kur gyvulius suginti.

„Žmonės vienų nelaimėje nepaliko. Ypač daug padeda šalia mūsų gyvenantis ūkininkas“, – dėkingumo neslėpė vyras.

Pirmadienį žaibas kirto ir į Kauno rajone, Ringaudų kaime, esančių sandėlių elektros skydinę. Tačiau į pastatą ugnis neįsisuko. Ji apdegino laidus ir įvado kabelį.

Draudikai žalą dar skaičiuoja

Pasak „Lietuvos draudimo“ atstovės Ingridos Žaltauskaitės, savaitgalį ir pirmadienio naktį siautėjusios audros padaryta žala pastatų stogams, kaminams, apdailai ar elektroniniams prietaisams vidutiniškai sukasi apie 1000 litų.

„Pastarosiomis dienomis audros ir žaibų padarytai žalai atlyginti esame rezervavę 350 tūkstančių litų. Ir tą rezervą tenka didinti, nes sinoptikai vis dar žada škvalą, o ir žalos ekspertai kartu su klientais dar tikslina duomenis.

Be to, apie audros padarytus nuostolius ne visi klientai suskubo pranešti. Antradienį juk taip pat trankėsi žaibai“, – sakė I.Žaltauskaitė.

Šiek tiek anksčiau, gegužės 7–15 dienomis, gamta „Lietuvos draudimo“ verslo klientams pridarė žalos, kuri siekia 56 tūkstančius litų.

Į kaminą įsisuko žaibas

Kaip pasakojo draudimo bendrovės „BTA Insurance Company“ filialo Lietuvoje Žalų reguliavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Ernestas Marekas Goliančikas, iki šiol BTA užfiksuota didžiausia audros padaryta žala siekia 20 tūkst. litų.

Žaibas trenkė į individualaus namo kaminą, o per jo įdėklą į rūsio patalpas, manoma, pateko ir kamuolinis žaibas. Jis apgadino ir katilą, ir katilinę.

„Audra aplenkė mūsų klientes įmones, bet ne žmones. Keletas gyventojų iš Molėtų ir Vilniaus pranešė apie audros metu elektros įtampos šuolių sugadintą buities techniką. Tai dar vienas liudijimas, kad žaibavimo metu būtina buities prietaisus ir elektroninę įrangą išjungti iš elektros tinklų“, – sakė E.M.Goliančikas.

Anot bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Klientų aptarnavimo skyriaus vadovo Nerijaus Giedraičio, pastaruoju metu per parą užregistruojama dešimtys pranešimų apie žaibų sugadintą turtą.

Dažniausiai nuo žaibo iškrovos nukenčia elektros įrangos prietaisai ir pastatai. Žalos neišvengė ir transporto priemonės. Turto draudimo sektoriuje registruota itin didelė žala – Vilniuje nuo žaibo iškrovos užsidegė kotedžas. Išmokoms „ERGO Insurance“ jau rezervavo apie 200 tūkst. litų.

Žaibai trankosi ne tik vasarą

Nors žaibai smarkiausiai trankosi birželį–rugpjūtį, neretai jie pridaro žalos ir gegužę. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pernai gegužę žaibo iškrova sukėlė 15 gaisrų, užpernai – 14.

Šiemet gegužės 1–20 dienomis žaibai jau įskėlė ugnį 6 pastatuose. Jie supleškino gyvulių fermą, du ūkinius pastatus, įskėlė ugnį sandėlio elektros skydinėje ir dviejuose gyvenamuosiuose pastatuose.

2013-aisiais žaibo iškrova gaisrą sukėlė 86 pastatuose, iš 32 – ūkiniuose. Pernai žaibas taip pat sudegino gyvulių fermą ir vieną tvartą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.