Moksleiviai mokėsi gerbti gamtą ir saugoti save

Kasmet Lietuvoje susidaro apie milijonas tonų buitinių atliekų ir jų kiekis didėja bauginančiais mastais – vidutiniškai 15 procentų per metus. Neišrūšiuotos atliekos vežamos į sąvartynus, jie greitai pildosi, teršiama aplinka, o tuomet kyla grėsmė ne tik gamtai, bet ir žmonių sveikatai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:49 PM

Tačiau kiekvienas galime prisidėti prie to, kad ši situacija keistųsi. Kaip? Tiesiog rūšiuojant atliekas.

Mokomės nuo mažens

Atliekų rūšiavimo įgūdžius geriausia skiepyti nuo mažų dienų. Tuomet žmogus imlus naujovėms, o vaikystėje ar jaunystėje susiformavę įpročiai paprastai išlieka visam gyvenimui.

Kauno regione, penkiasdešimtyje mokyklų asociacija „Teisėtvarka“ įgyvendino projektą „Gerbiu gamtą – saugau save“. Penki tūkstančiai moksleivių dalyvavo seminaruose, kuriuose jie sužinojo ne tik kaip sparčiai didėjantis atliekų kiekis kenkia gamtai ir žmogui, bet ir kaip jas reikia rūšiuoti, kaip galima perdirbti.

Vaikai žiūrėjo specialiai sukurtus filmukus, atliko praktines užduotis, taip pat vyko į Lapių sąvartyną ir įmonės „Švara“ atliekų rūšiavimo stotį.

„Kai vaikai po mūsų seminarų ir išvykų grįžę namo sako: „Mama, atliekas reikia rūšiuoti“, tai laikau didžiausiu mūsų įvertinimu. O tokių vaikų buvo tikrai daug – gavome padėkų ir iš mokyklų, ir iš tėvelių. Mūsų seminarai, išvykos į atliekų rūšiavimo centrą vertė moksleivius susimąstyti, pajusti užuojautą gamtai, mūsų Žemei ir padėjo formuotis naujiems aplinkosauginiams įgūdžiams ir skleisti jas savo aplinkoje: naujas idėjas parnešti namo, perduoti kitiems“, − džiaugiasi projekto vadovė Aušra Klikuvienė.

Lapės – pavyzdys kitiems

Gerbti gamtą ir saugoti save mokėsi ir Kauno rajono Lapių pagrindinės mokyklos moksleiviai.

Biologijos mokytoja ekspertė Rasa Stankienė sako: „Mūsų mokykloje mokytis saugoti aplinką pradedame pirmose klasėse ir baigiame dešimtose. Tai ir pamokos, ir būreliai, veikia ir aplinkosaugos klubas „Anemone“. Projektas „Gerbiu gamtą – saugau save“ mums buvo naudingas, nes jame aplinkosaugines problemas su vaikais nagrinėjo ekspertai, o ne tos mokyklos mokytojai, kurie su laiku vaikams gal nebe tokie įtaigūs, o ir specifinė informacija čia labai praverčia.

Didelį įspūdį moksleiviams padarė ekskursijos į Aleksoto stiklo gamyklą ir įmonės „Švara“ atliekų rūšiavimo centrą. Jie savo akimis pamatė, kaip perdirbamas ir antrą gyvenimą pradeda stiklas, kaip tvarkomos atliekos. Visas šis sistemingas darbas duoda gerų rezultatų.

Atliekų rūšiavimo konteineriai mūsų miestelyje pastatyti prieš 15 metų. Dabar mus galima laikyti pavyzdiniais atliekų tvarkytojais, o moksleivius - aktyviais rūšiuotojais“.  

Projektas „Gerbiu gamtą – saugau save“ įgyvendintas pagal Europos Sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“, kurią administruoja Aplinkos ministerija. Projekto įgyvendinimui reikalingas finansavimas - daugiau nei 230 tūkst. litų − buvo skirtas iš Europos regioninės plėtros fondo.

Įvairūs aplinkosauginio švietimo projektai įgyvendinami daugelyje Lietuvos regionų. Iš viso finansavimas buvo skirtas 48 projektams, kurių bendra vertė daugiau kaip 15 mln. litų, daugiau kaip 13 mln. litų – Europos regioninės plėtros fondo lėšos. Šiuo metu 37 projektai jau baigti, o 11 – dar įgyvendinama.

 Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.