Kvietimas mokytis keliauti Dzūkijos takais

„Mes labai mylime savo Dzūkiją, labai didžiuojamės išlikusiais tradiciniais kaimais, amatais, papročiais, bet labiausiai vertiname tai, kaip kiekvienas čia gyvenantis kartu sugyvena su gamta, savo aplinka“, − sako Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos lankytojų centro vedėja Lina Černiauskienė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 22, 2014, 12:07 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:51 PM

Tokių siekių paskatintas ir gimė direkcijos projektas „Visuomenės švietimas apie gamtos ir kultūros paveldo vertybių bei ekologinio turizmo išteklių panaudojimą Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato subalansuotam vystymui“.

Būtent projekto veiklų pagalba buvo skleidžiama idėja, jog aktyvus gyvenimas, turizmas nekenkia išskirtinei aplinkai, bet net harmoningai ją papildo. Ši iniciatyva įgyvendinta pagal Aplinkos ministerijos administruojamą 2007−2013 m. struktūrinės paramos laikotarpio Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“

Sustok, akimirka žavinga

Viena iš ilgiausiai gyvuojančių projekto veiklų – fotografijos paroda „Gamta – kultūros lopšys“. Ji net ir pasibaigus projektui tebekeliauja po Lietuvą, pabuvojo artimajame užsienyje (Baltarusija, Lenkija) bei greitu metu laukiama Romoje (Italija). Tai talentingų fotografų brolių Algimanto ir Mindaugo Černiauskų, Eugenijaus Drobelio ir Mindaugo Lapelės sustabdytos ne tik gamtos akimirkos, bet, rodos, perteiktas net jausmas ar skambanti melodija.

Taip išsaugota ir visiems skleista informacija apie tai, kuo rezervatas ypatingas, kaip darniai gali sugyventi gamta ir žmogus. Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas ir Dzūkijos nacionalinis parkas – tai natūralios gamtos išsaugojimo ir gamtinio turizmo darnos pavyzdys. Todėl, pasak L. Černiauskienės, jiems buvo svarbu tą parodyti visiems: nuo pajūrio, Žemaitijos gyventojų iki užsienio kaimynų.

Prasmingi darbai įtraukia

Kaip teigia projekto vizijos autoriai, jis nuo pat pradžių įtraukė visus direkcijos darbuotojus. Vieni jų rūpinosi ir toliau sėkmingai gyvuojančiu naujuoju Parko tinklalapiu https://www.cepkeliai-dzukija.lt, kuriame nuolat atnaujinama informacija apie unikalias pamokas gamtoje, senųjų amatų mokymus, gamtos stovyklas ar tiesiog talpinamos aktualios žinios žvejams, grybaujantiems ar uogaujantiems. Kiti gi paslapčia rinko ir įrašinėjo paukščių, žvėrių balsus, kurie vėliau virto šviečiamąja −relaksacine priemone, t. y. kompaktine plokštele „Dainavos girios garsai“.

Visa, ką projekto žmonės norėjo išsaugoti, neleisti tyliai išnykti, nemačiom ištuštėti, o – atvirkščiai – pasakyti, paskleisti visuomenei, o ypač jaunajai kartai apie gamtos paveldo vertybes, pasak L. Černiauskienės, buvo sudėta į įspūdingą knygą „Didžiųjų girių apsupty”.

Kaip iš širdies kylanti veikla apibūdinamas ir projekto metu sukurtas videofilmas „Kur šaltiniai alma”: jis taip pat apie vertybes, bet, pasak projekto atstovų, visai netipiškai, nestandartiškai pažvelgiantis į saugomą teritoriją, todėl tik dar labiau išliekantis, užstringantis jį mačiusiųjų atmintyje.

Be to, tokiu pat pavadinimu gimė ir audioknyga, papildyta autentiškais pasakojimais ir dainomis, tuo ypač pradžiuginusi regėjimo negalią turinčius žmones. Tokios dovanos pagalba jie irgi įgijo galimybę savaip prisiliesti prie Dzūkijos gamtos stebuklų.

Visi šie prasmingi darbai buvo finansuoti Europos regioninio plėtros fondo lėšomis, skiriant jiems daugiau kaip 270 tūkst. litų.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.