Nauja dilema: šildytis dujomis ar malkomis?

Ateinančią žiemą namų savininkams bus sunku pasirinkti – . Kuro kaina bus tokia pat, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

May 24, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:03 PM

Pagaliau gerų naujienų sulaukė individualių namų savininkai – dujos nuo liepos mėnesio jiems taip pat kainuos pigiau.

Per metus namo savininkas vidutiniškai sutaupys per tūkstantį litų, palyginti su praėjusiais metais. Tačiau sunerimo malkų pardavėjai – prekyba gali kristi.

Sąskaita – kur kas mažesnė

Nuo liepos 1-osios buitiniams vartotojams dujos pinga vidutiniškai 20 procentų. Tiesa, vakar bendrovės „Lietuvos dujos“ pateiktus skaičiavimus dar turėtų palaiminti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Sąskaitos mažėja pingant importuojamoms Rusijos koncerno „Gazprom“ dujoms.

Mažiausiai – iki 500 kub. m per metus – suvartojantiems klientams dujų kaina mažės 14,6 proc. – iki 2,28 lito už kub. m, iki 20 tūkst. kub. m – 22,5 proc. – iki 1,45 lito, o daugiau nei 20 tūkst. kub. m – 22,8 proc. – iki 1,42 lito už kubą.

Rinkos prievaizdai apskaičiavo, kad vidutiniškai individualaus namo savininkas, kuris šildosi dujomis, Lietuvoje suvartoja apie du tūkstančius kubinių metrų dujų.

Tad 2013-aisiais vidutinė sąskaita už dujas jiems buvo 4180 litų. O skaičiuojant kainomis nuo liepos 1 dienos, vidutinė sąskaita per metus bus tik 2900 litų.

Malkų kaina – stabili

„Atrodo, kad šildytis dujomis kainuos tiek pat kiek malkomis. Bent jau šilumos kilovatvalandė kainuos tiek pat – apie 15 centų“, – apskaičiavo Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos vadovas Aidas Vaičiulis.

Atpigus dujomis medienos kainos Lietuvoje beveik nesikeičia. Mat vis daugiau miestų ir miestelių šildosi biokuru, tad auga jo paklausa. Dėl to malkų kaina išlieka stabili.

A.Vaičiulio manymu, kad ir kiek keistųsi dujų ar malkų kaina, vis tiek geoterminis šildymas lieka pigiausias, o elektra – brangiausias.

„Dabar dujų kaina krinta, ir tai džiugu. O gal po to vėl kils?

Tai sunku prognozuoti. 2020 metais mokėsime kur kas daugiau už šilumą, ir visi bus pamiršę, kaip buvo pigu 2014-aisiais“, – teigė asociacijos vadovas.

Prekyba gali sumažėti

Dalis gyventojų žiemą namus šildosi malkomis, kurios iki šiol buvo pigesnės už dujas.

Tačiau ateinantis šildymo sezonas kainą jau sulygins. Malkų pardavėjai neslepia, kad atpigsiančios dujos gali paveikti pardavimą Lietuvoje.

„Žinoma, šiek tiek sumažės tų, kurie perka malkas, bet juk ne visi turi dujų katilus“, – sakė malkomis prekiaujančios bendrovės „Malkinė“ vadovas Ričardas Grybauskas.

Pasak jo, kai gyventojai pamatys, kad kainos susilygino, jie pasirinks patogesnį variantą – dujas. Tiesa, R.Grybauskas nesibaimina, kad atpigsiančios dujos gali kirsti jo verslui, – dauguma malkų eksportuojama.

Pasak jo, labiau nerimauti reikėtų dėl Ukrainos, kuri, pritrūkusi valiutos, gali atpiginti parduodamos medienos kainą iki rekordinių žemumų. O tai gali paveikti ir medienos prekiautojus Lietuvoje.

Dujos pinga ir tiems, kurie dujas vartoja tik maistui ruošti. Pernai jų vidutinė metinė sąskaita buvo beveik 200 litų, tad šįmet ji gali mažėti bent pusšimčiu litų.

Abonentiniai mokesčiai dujų vartotojams nesikeičia.

Pastarąjį kartą dujos pigo šių metų pradžioje, tačiau mažiau, nei siūlė „Lietuvos dujos“. Kainų komisija galutines dujų kainas paskelbs gegužės 29-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.