„Toksikos“ gamykla Šiaulių rajone - neteisėta, bet tinkama?

„Toksikos“ užsakymu iškilęs pavojingų atliekų deginimo įrenginys pastatytas tinkamai. Tokiai išvadai pasipriešino Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), ketinanti bylinėtis dėl pažeisto viešojo intereso.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

May 27, 2014, 6:32 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:06 PM

Skandalais apipintą projektą valstybinė komisija jau palaimino, rašo „Lietuvos rytas“.

Nustatyta, kad įrenginys atitinka statinio projekto sprendinius, o pateikti dokumentai neprieštarauja nustatytiems reikalavimams, o bendrieji rodikliai, nurodyti statinio projekte, atitinka faktinius.

„Tai – teisinis nihilizmas. Kaip netinkamą įrenginį galima pripažinti tinkamu? – stebėjosi VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas. – Iš karto, kai tiktai gausime ataskaitą, apie įvykdytą procedūrą, kreipsimės į teismą.“

„Toksikos“ gamyklos istoriją narplioja Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), Generalinė prokuratūra.

Ikiteisminiame tyrime dėl didelės vertės turto įgijimo apgaule, piktnaudžiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo ir dokumentų klastojimo įtarimai pareikšti 7 asmenims.

Nepakluso reikalavimams

VPT teisininkai prieš kelis mėnesius įspėjo, kad 87 mln. litų vertės pavojingų atliekų deginimo gamykloje vykstantys darbai neteisėti. Tarnyba paragino sandorį tarp valstybinės įmonės „Toksika“ bei rangovo „Hafner Srl“ pripažinti niekiniu.

Pareikalauta, kad projekte esantys trūkumai turi būti šalinami ne valstybės, o rangovo sąskaita. Gamykloje esančių trūkumų ir broko šalinimo kaina – beveik 1,5 milijono litų.

Bet projekto vykdytojai elgėsi tarsi akli ir kurti. „Dabar toks metas, todėl kaip kas nori, taip ir tvarkosi reikaliukus“, – ironizavo Ž.Plytnikas.

Pažeidimus skaičiavo šimtais

Aukštrakiuose (Šiaulių r.) iškilusi gamykla turėjo veikti jau 2010 metų rudenį.

Bendrovės „Senovė“ ir italų kompanijos „Hafner Srl“ konsorciumo sumontuotas įrenginys neatitiko projekte numatytų pirkimo sąlygų, todėl procesas įstrigo.

Negana to, triuškinamą smūgį sudavė nepriklausomi ekspertai, užfiksavę net 959 įvairius trūkumus ir neatitikimus. Iš jų 33 įvardyti kaip esminiai.

Gamyklai pradėti veiklą neleista ir dėl bandymų metu pasiektų prastų rezultatų: į orą išmetamų nuodų koncentracija gerokai viršijo leistiną ribą.

Didžiausias pažeidimas – nupirkta ir sumontuota ne 20, o 70 kubinių metrų talpos deginimo krosnis. Joje nepasiekiama saugi 1200 laipsnių deginimo temperatūra.

Pagal dabartinius aplinkosaugininkų reikalavimus, per valandą įrenginyje galima sudeginti ne daugiau kaip 1100 kilogramų atliekų.

Bet sumontuotam įrenginiui tokio kiekio maža – turbinai nepakaks garo.

Į krosnį tektų pilti daugiau dyzelino arba deginti didesnį kiekį atliekų.

Apskaičiuota, kad per 20 metų nuostoliai vien dėl kuro gali siekti per 93 milijonus litų.

Rangovui – dosni dovana

Prieš pusantrų metų „Toksikos“ įmonės vadovas Žilvinas Čenkus reikalavo, kad rangovas praneštų, ar sutinka pats savo sąskaita ištaisyti trūkumus.

Galiausiai rangovas buvo nušalintas, bet į pagalbą italui rangovui suskubo Ūkio ministerija, nušalinusi „Toksikos“ valdybą, o vadovui nurodžiusi trumpinti trūkumų sąrašą.

Ž.Čenkus nepakluso ir neteko darbo, o į objektą buvo grąžintas rangovas. Jo laukė dosni lietuvių valdininkų dovana – įsipareigota brokdariams sumokėti beveik 1,5 mln. litų už trūkumų šalinimą, nors tai rangovas privalėjo daryti savo sąskaita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.