„Vilniaus vandenys“ keliaus į privačias rankas?

Vilniaus savivaldybės taryba šį trečiadienį pradeda svarstyti klausimą dėl uždarosios akcinės bendrovės „Vilniaus vandenys“ teisinės formos keitimo į akcinę bendrovę. Pasikeitus įmonės statusui 25 proc. dalį bendrovės akcijų būtų galima parduoti Vertybinių popierių biržoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:37 AM

Sostinės tarybos opozicija muša pavojaus varpais, kad šios, strategiškai svarbios įmonės akcijos gali atsidurti, tarkim, iš šilumos ūkio stumiamo koncerno „Icor“ rankose.

„Manau, kad vyksta baisus dalykas, - įsitikinęs Vilniaus tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Vidas Urbonavičius. - Su bendrove „Vilniaus vandenys“ iš karto norima padaryti du dalykus.

Įmonė pervedama į akcinės bendrovės statusą. Statuso keitimas pagal dabartinius įstatymus reiškia, kad bus galima privatizuoti 25 proc. bendrovės akcijų.

Tačiau lygiagrečiai prastumiamas ir kitas svarbus dalykas. Ketinama keisti „Vilniaus vandenų“, kaip strateginės įmonės, statusą. Nors pagal įstatymą nematau tokių galimybių, bet pas mus dažnai padaromi tokie dalykai, kurie su įstatymais „nedraugauja“.

Pasak tarybos nario, strateginės įmonės statuso panaikinimas atvertų galimybę įmonę privatizuoti „visu 100 proc".

"Manau, kad visa tai daroma neatsitiktinai. Keistas sutapimas: „Icor“ šiuo metu yra išstumtas iš šilumos ūkio, todėl gali taikytis į naują monopolinę sritį - vandens ūkį", - savo įtarimais su naujienų portalu lrytas.lt pasidalijo pašnekovas.

V. Urbonavičiaus atkreipė dėmesį, kad paprastai sprendimą keisti įmonės statusą inicijuoja akcininkai. "Dabar viskas daroma paskubomis ir tarsi kitų akcininkų nebūtų“, - piktinosi tarybos narys.

„Vilniaus vandenų“ akcininkai yra Vilniaus miesto bei rajono, Šalčininkų ir Švenčionių savivaldybės. lrytas.lt primena, kad Vilniaus savivaldybės 2014-2020 metais numatytas investicijų poreikis siekia daugiau nei 614 mln. Lt, o Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos tam nėra numatytos.

Sostinės skola yra beveik lygi metiniam biudžetui ir siekia daugiau nei milijardą litų Todėl savivaldybės vadovai teigia, kad miestas turi rasti būdų, kaip pritraukti privačių lėšų, nes yra būtina atlikti kai kuriuos projektus. Tarkim, Vilniaus nuotėkų valymo įrenginių renovaciją, kurią skubos tvarka reikia atlikti, nes nuotėkos gali pradėti tekėti į Nerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.