Dėl didesnių mokesčių Japonijoje susitraukė prekyba

Mažmeninės prekybos Japonijoje apimtys balandį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, smuko 4,4 proc. Toks krytis susidarė po padidinto pardavimų mokesčio. Šį nuo 5 iki 8 proc. Japonija balandžio 1-ąją pakėlė pirmą kartą per pastaruosius 17 metų. Apie tai praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 29, 2014, 9:56 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:06 AM

Šalyje dėl senstančios visuomenės didėja socialinės rūpybos išlaidos, todėl valdžia bando mažinti viešojo sektoriaus biudžeto deficitą. Tačiau analitikai teigia, kad nors iki mokesčio didinimo mažmeninė prekyba buvo suaktyvėjusi, tačiau vėliau jos apimtys smuko. Didžiausias pakilimas susidarė kovo mėnesį, kai pardavimų apimtys kilstelėjo 11 proc., t.y. daugiausiai nuo pat 1997 metų kovo.

Tačiau mokesčio didinimas Japonijai turėtų padėti pasiekti planinį 2 proc. infliacijos lygio vidurkį. Kaip ir daugelis kitų išsivysčiusių ekonomikų, Japonija pastaruosius du dešimtmečius kovoja su galima defliacija, arba smunkančiomis kainomis. Šis reiškinys neigiamai paveikė vartojimą vidaus rinkoje, nes pirkėjai ir įmonės atidėdavo stambesnius pirkinius laukdami dar didesnio kainų kryčio.

Politikai nurodo, kad būtina nutraukti tokį „užburtą ratą“ – tuomet atsigaus Japonijos ekonomika – valdžia jau ėmėsi įvairių finansinių priemonių padėčiai keisti. Vyriausybės veiksmai kol kas vykdomi sėkmingi ir kainos šalyje pamažu auga. Manoma, kad po mokesčio didinimo įvykęs prekybos susilpnėjimas yra laikinas ir pirkėjų aktyvumas kilstelės jau per kelis ateinančius mėnesius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.