Iš botanikos sodo sklinda žalios idėjos

Į laikinąją sostinę Kauną atvykti verta ne tik dėl miesto senamiesčio, urbanistine dvasia alsuojančio naujamiesčio ar gyvūnų mylėtojus pritraukiančio zoologijos sodo. Verta aplankyti ir Aleksote įsikūrusio Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) botanikos sodą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 3:21 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:44 AM

Be margaspalvės žydinčios augmenijos ir retų augalų rūšių, kurių galima atrasti tik ten, šiandien botanikos sodas tapęs kur kas didesniu reiškiniu.

VDU Kauno botanikos sodas pats organizuoja mokomuosius projektus, kurių metu kviečia iš arčiau susipažinti su mus supančia aplinka: informuoja aplinkosauginėmis temomis ir didina gyventojų ekologinį sąmoningumą.

Žalios idėjos į mokyklas

Projektas „Žalių idėjų mokykla (Žaliasis Aleksotas 2)“ užgimė prieš dvejus metus ir tęsis iki pat šios vasaros pabaigos. Tai projekto „Žaliasis Aleksotas“ – tęsinys. Abu šie projektai skirti bendruomenėms ir jų švietimui įvairiomis ekologinėmis temomis. Tik tada, kai mes suprasime savo veiklos padarinius, įsigilinsime į šiandienines problemas ir išgirsime sprendimo būdus, galėsime prisidėti prie aplinkos tausojimo.

VDU botanikos sodo direktorė Vida Mildžienė pasakoja, kodėl buvo nuspręsta imtis projekto įgyvendinimo: „Botanikos sodų veikla grindžiama pasauline augalų apsaugos strategija.

Pasak strategijos, labai svarbu botaninę įvairovę išsaugoti ne tik auginant augalus kolekcijų lysvėse, bet ir formuojant žmonių sąmoningumą, draugišką požiūrį į aplinką“. Moteris taip pat pabrėžia, kad Kauno botanikos sodas yra universitetinis – tad viena iš jo pareigų – aplinkosauginio švietimo funkcija.

„Žalių idėjų mokyklos“ projektas, priešingai nei jo pirmtakas „Žaliasis Aleksotas“ buvo vykdomas ne tik Kauno bet ir Kėdainių, Kaišiadorių, Trakų ir Lazdijų rajonuose. Net 40 bendrojo lavinimo mokyklų bendruomenių buvo supažindintos su dvejomis probleminėmis temomis: gamtos išteklių eikvojimu ir didėjančiu atliekų kiekiu.

Pasibaigus seminarų ciklui, visa mokymų metu skelbta informacija keliama į specialiai šiam projektui sukurtą tinklalapį, ((https://live.tvdu.lt/zaliasisaleksotas), todėl kiekvienas besidomintis aptartomis temomis detaliau su jomis gali susipažinti internetinėje erdvėje.

Sužinoti dar daugiau – botanikos sode

Kad dar labiau paskatintų mokyklų bendruomenių įsitraukimą į projektą ir domėjimąsi aplinkosauga, visos projekte dalyvavusios mokyklos nemokai kviečiamos atvykti į botanikos sodą, kuriame ne tik galima susipažinti su retų augalų rūšimis, tačiau ir sudalyvauti akcijoje „Augalai bioenergetikai“ ir išvysti daugiau nei 50 arų energinių augalų ekspoziciją. Ją sudarantys kviečiai, bulvės, linai, dilgelės, kanapės ir kiti augalai ne tik gali būti, bet ir yra naudojami atsinaujinančių energetinių išteklių gavyboje.

V. Mildžienę džiugina, kad šis projektas ne tik praplėtė dalyvių žinias apie aplinkosaugą, bet ir prisidėjo prie botanikos sodo populiarinimo. Įgyvendinant projektą buvo sutvarkytos anksčiau apleistos teritorijos ir įrengtos specialios ekspozicijos, vykdomos akcijos.

O tai padidino botanikos sodo patrauklumą, suteikė išskirtinumo, nes tokių ekspozicijų niekur kitur nėra. Pasak pašnekovės jau dabar jaučiamas didesnis lankytojų susidomėjimas.

„Žalių idėjų mokykla“ – vienas iš aplinkosauginio švietimo projektų, vykdomas pagal 2007−2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“, už kurią atsakinga Aplinkos ministerija. Pagrindinis priemonės tikslas – informuoti ir šviesti žmones aplinkosauginėmis temomis, didinti jų aplinkosauginį sąmoningumą.

Tik turėdami užtektinai informacijos, žmonės galės įvertinti savo veiksmų žalą gamtai ir juos keisti. Pagal minėtą priemonę šiuo metu yra vykdoma dar 10 projektų, o 37 − sėkmingai baigti įgyvendinti.

Tiek botanikos sodo įgyvendinamam projektui, tiek kitiems finansavimas buvo skirtas iš Europos regioninės plėtros fondo.

Aplinkos ministerija: www.am.lt. ES struktūrinė parama: www.esparama.lt

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.