Kurie darbdaviai Lietuvoje patraukliausi?

Daugiausiai lietuvių svajoja dirbti „Barclays" Lietuvos filiale, bendrovėje „Lietuvos geležinkeliai“ ir SEB banke. Vilioja stabilumas, pagarba darbuotojui ir geros algos. Taip pat tai, kokio kapitalo įmonė – lietuviško ar užsieninio. Tiesa, net ir geidžiamiausi darbdaviai sunkokai randa kai kurių profesijų darbuotojų, teigia specialistų paieškos portalo cvmarket.lt ekspertai, atlikę jau tradicinį tyrimą „Patraukliausias Lietuvos darbdavys 2014“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 10:33 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:02 AM

„Dažniausiai respondentų minima priežastis, dėl ko patinka viena ar kita kompanija – geras atlyginimas, - aiškino cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - tai paminėjo net 44 proc. apklaustųjų. Socialines garantijas, pagarbą darbuotojui vertina 38 proc., stabilumą – 35 proc. tyrimo dalyvių. Beje, stabilumas neretai siejamas su įmonės užsienine kilme, dydžiu bei amžiumi. Po to seka karjeros, tobulėjimo galimybės (29 proc.). Įdomu, kad darbuotojos moterys skirtingai nei vyrai daug labiau kreipia dėmesį į geras darbo sąlygas bei įmonės stabilumą.“

Tarp įmonių, kuriose Lietuvos gyventojai labiausiai norėtų dirbti, šiemet dominuoja finansinio sektoriaus atstovės. „Barclays“ technologijų centras Lietuvoje (1 vieta, 1241 darbuotojas), „SEB“ bankas (3, 1751), „Swedbank“ (5, 1174), „Western Union Processing Center“ (7, 1083). Pramonės įmonėms atstovauja lietuviško kapitalo „Achema“ (6, 1159) ir „KG Group“, jungianti bendroves „Kauno grūdai“, „Vilniaus paukštynas“ ir „Kaišiadorių paukštynas“ (8, 2759). Prekybai – „IKEA“ vardu dirbanti UAB „Felit“ (9, 281), telekomunikacijoms – „Omnitel“ (4, 579), kompiuterių ir IT sektoriui – „CSC Baltic“ (10, 322), transportui – „Lietuvos geležinkeliai“ (2, 10793).

Įsidarbinti pas patraukliausius darbdavius, jų pačių patikinimu, tikrai nėra misija neįmanoma. Štai „Ikea“ teigia, kad mielai rinktųsi iš daugiau interjero dizainerių, apipavidalintojų ir IT specialistų. „Barclays“ pastebi mobilių programėlių programuotojų ir IT projektų vadovų trūkumą. „CSC Baltic“ pageidautų daugiau patyrusių specialistų, mokančių retesnes Europos kalbas. „Achemai“ sunkiau sekasi rasti patyrusių darbininkiškų profesijų (elektromonterių, automatikų) atstovų ir itin siauros srities projektuotojų, inžinierių. „KG Group“ pasigenda didesnės technologinių ir inžinerinių specialistų pasiūlos. „Lietuvos geležinkeliuose“ didesnius šansus įsidarbinti turi kvalifikuoti darbininkai, taip pat besidarbinantys įmonės padaliniuose toliau nuo didžiųjų miestų.

Visi patraukliausi darbdaviai siūlo konkurencingą atlyginimą, karjeros bei tobulėjimo galimybes, puikias darbo sąlygas, stabilumą. Tačiau šalia šių klasikinių lojalumo skatinimo formų esama ir originalesnių. Pavyzdžiui, „KG Group“ sudaro galimybę dirbti su pažangiausiomis gamybos technologijoms. „Barclays“ stengiasi į gerovės kūrimą įtraukti pačius darbuotojus. Šiuo metu darbuotojai vykdo apie 50 įvairių iniciatyvų: jie patys sprendė dėl aprangos, parkavimo taisyklių, kuria tobulėjimo programas, švietimo projektus mokymo įstaigose. Bendrovėje susibūrę sporto šakų bendraminčių klubai, veikia keletas muzikos grupių. „CSC Baltic“ suteikia lanksčias darbo sąlygas ir galimybes pasireikšti stambiuose tarptautiniuose projektuose su skirtingų šalių atstovais.

„SEB“ bankas įgyvendina darbuotojų sveikatinimo programą, siūlo papildomą sveikatos draudimą, prailgintas atostogas pradirbusiems banke penkis ir daugiau metų, nuolatinius ne tik profesinio, bet ir asmeninio tobulėjimo mokymus. „Omnitel“ skatina bendrovėje atvirą dialogą ir įsiklausymą, daug dėmesio skiria šeimos, darbo ir laisvalaikio derinimui, kasmet nemažas lėšas skiria darbuotojų ugdymui. „IKEA“ vienu pagrindinių privalumų laiko griežtos hierarchijos nebuvimą. Vadovas pirmiausia yra darbuotojų komandos narys, dirbantis kartu ir padedantis kitiems siekti užsibrėžtų tikslų. „Swedbank“ rūpinasi ir savo darbuotojų asmeniniu gyvenimu: suteikia apmokamas dienas šeimos švenčių proga, siūlo priedus prie atlyginimo, orientuotus į darbuotojų ir šeimos narių sveikatą.

Šiemet per 300 darbuotojų ketina priimti „Barclays“, naujas darbo vietas nusiteikę kurti „KG group“, „SEB“ grupės paslaugų teikimo centras Vilniuje. Kad šiemet „naujų atvirų pozicijų tikrai bus“ užtikrina „CSC Baltic“. Ir kiti patraukliausieji teigia pastoviai ieškantys iniciatyvių, išsimokslinusių, ambicingų (tai neretai kompensuoja patirties trūkumą) ir atsakingų darbuotojų.

Patraukliausių darbdavių apklausa vykdyta šių metų balandžio-gegužės mėn. Tyrime dalyvavo 2238 respondentai, pateikę atsiliepimus apie patraukliausias įmones. Iš viso rinkdami patraukliausią darbdavį žmonės paminėjo per 700 įmonių.

Lietuvos patraukliausių darbdavių dešimtukas 2014 1. „Barclays“ Technologijų centras Lietuvoje (finansų sektorius, 1241 darbuotojas)

2. AB „Lietuvos geležinkeliai“ (transportas, 10 793)

3. AB „SEB“ (finansai, 1751)

4. UAB Omnitel (telekomunikacijos, 579)

5. AB „Swedbank“ (finansai, 1174)

6. AB „Achema“ Pramonė 1159

7. „Western Union Processing Lithuania“ (finansai, 1083)

8. „KG Group“ („Kauno grūdai“, Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai) (pramonė, 2759)

9. „Ikea“ (UAB „Felit“) (prekyba, 281)

10. UAB „CSC Baltic“ (kompiuteriai, IT, 322)

 Šaltinis: cvmarket.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.