Šiemet pradėjo džiūti eglės? Ko nors griebtis jau per vėlu

Kas nutiko eglių ūgliams? Kodėl jie netikėtai nurudo? Nejaugi jie neišvėrė pavasario kaitros?

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Jun 3, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:55 AM

„Visa tai - vabzdžio eglinio pjūklelio (Lygaeonematus abietinus Christ.) lervų darbas. Jos apgraužė šviežutėlius eglės spyglių ūglius.

Šiuo metu lervos eglės ūgliuose jau nebesimaitina, tad nebėra ir ko naikinti. Anksčiau, kai lervos dar tik buvo išsiritę iš kiaušinių, eglutes reikėjo nupurkšti insekticidais – kenkėjus naikinančiais chemikalais“, - paaiškino Valstybinė miškų tarnybos Miško sanitarinės apsaugos skyriaus vedėjas Virgilijus Vasiliauskas.

Eglinis pjūklelis – nedidelis, keleto milimetrų ilgio skaidriasparnis vabzdys. Pjūklelio patelės prideda kiaušinėlių į jaunų ūglių spyglius.

„Gegužę iš kiaušinėlių išsirita lervos, ir ima graužti jaunus šviežius eglių spyglius. Dvi trys lervos gali visiškai nugraužti vieno ūglio spyglius.

Lervas sunku pastebėti, nes jos yra šviesiai žalios, ir jų spalva beveik susilieja su eglės jaunų spyglių atspalviu.

Spyglius jos apgraužia iš šonų, o dalį apskritai sunaikina.

Ką jos pridirbo, nesunku pamatyti, nes spyglių likučiai sudžiūva - pagelsta ir nurusta, o ūgliai atrodo lyg nudeginti“, - paaiškino V.Vasiliauskas.

Eglinis pjūklelis kenkia įvairaus amžiaus gryniems ir mišriems eglynams. Masinio išplitimo židiniai susidaro jaunuolynuose, augančiuose gerai apšviestose vietose, sklypų pakraščiuose. Pjūklelio lervos pakenkia ir eglutėms sodybose, augančioms apšviestose ir nuo vėjų užstotose, gerai įšylančiose vietose.

Pažeistų eglių šiųmetinių ūglių spygliai paruduoja, nudžiūva.

Ūgliai ir eglių viršūnės pradeda krūmyti. Todėl šie spygliuočiai, ypač dekoratyviniai (specialiai pasodinti aplinkai papuošti), netenka dalies savo grožio.

Be to, pažeisti kenkėjų medžiai nedaug paauga, mažiau subrandina sėklų.

„Kenkėjams vystytis ir plisti šiemet buvo labai palankus ankstyvas pavasaris - sausi ir šilti orai. Kenkėjai nesunkiai peržiemojo, - žiema jiems buvo kaip reta palanki“, - sakė V.Vasiliauskas.

Jo teigimu, geriausia kenkėjų profilaktika – tai į eglynus privilioti vabzdžialesiai paukščiai, pavyzdžiui, zylės, geniai, bukučiai, nykštukai ir kiti. Kaip juos prisikviesti? Geriausias būdas – žiemą juos ten palesinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.