Atostogos baigėsi. Ką išmesti iš lagamino prieš skrydį namo?

Dramblio dantis, leopardų kailio krepšys, iš vėžlių šarvo pagamintas muzikos instrumentas, vaistai nuo visų ligų iš tigro kaulų ar lokių tulžies – tokių suvenyrų susikrovėte į lagaminą ruošdamiesi skrydžiui po atostogų egzotiškoje šalyje? Kuo greičiau meskite juos, antraip nusileidus tėvynėje lauks nemalonumai. Tai ką tokiu atveju vežti lauktuvių?

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jun 4, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:44 AM

Oro uostuose galite gauti lankstinukų su instrukcijomis, ko nederėtų vežtis lauktuvių iš svečių šalių, ką vežant derėtų pasirūpinti specialiu leidimu ir ką galite drąsiai pirkti dovanų. Taisyklėmis pravartu pasidomėti iš anksto. Pateikiame keletą patarimų, kad grįžus iš atostogų nereikėtų graužti nagų dėl palengvėjusių lagaminų ar kuprinių.

„Atostogų metas, ir žmonių, grįžtančių iš tolimų šalių su egzotiškais suvenyrais, daugės. Daugės darbo ir mums, nes žmonės, pirkdami suvenyrus, pagamintus iš saugomų nykstančių gyvūnų ar augalų, nepagalvoja, kad šitaip toleruoja gamtos rūšių įvairovės naikinimą“, - sakė Vilniaus teritorinės muitinės oro uosto posto viršininkė Ona Kasteckienė.

Muitininkių uniformas vilkinčios moterys, dirbančios Tarptautiniame Vilniaus oro uoste, priminė: įsivežti į Lietuvą galima daug ką, tačiau pridera pasirūpinti reikalingais dokumentais. Vieni keleiviai apie tai nepagalvoja, kiti nenori papildomų išlaidų.

Muitininkai pataria: nepirkite suvenyrų, jei dėl jų abejojate, nes galite turėti didelių nemalonumų, patirti nuostolių.

Į ką derėtų atkreipti dėmesį perkant suvenyrus egzotiškoje šalyje, kad vėliau netektų nei piktintis muitininkais, sustabdžiusiais jus oro uoste, nei sulaukti administracinės atsakomybės (numatomas įspėjimas ir bauda iki 3 tūkst. litų) už tai, kad draudžiamą suvenyrą be reikiamų dokumentų gabenate per sieną. Patarimus parengė Lietuvos muitinės departamentas su tarptautinėmis gyvūnų apsaugos organizacijomis.

Pirmoji suvenyrų grupė. Geriau nė neliesti tokių daiktų egzotiškų šalių prekyvietėse, mat gyvūnams ar augalams, iš kurių jie padirbinti, paruošti, gresia išnykimas, tad prekyba tokiais suvenyrais yra neteisėta.

Šatošo vilna, mat 90 proc. Tibeto antilopių buvo sunaikinta antklodžių ir šalikų gamybai.

Laukinių kačių kailis: paltai, krepšiai, pagaminti iš leopardų, snieginių leopardų, dūminių leopardų, tigrų, jaguarų, ocelotų ir gepardų kailio.

Dramblių, raganosių ir kai kurių rūšių banginių (tarkim, narvalų, kašalotų) dantys, ragai ir iltys ar jų drožiniai, kad ir statulos, antspaudai, apyrankės, vėriniai, šachmatų figūros ar stalo įrankiai.

Vaistai, pagaminti iš tigrų kaulų, raganosių ragų, muskusinių kabargų ar lokių tulžies. Iš vėžlių šarvų pagaminti muzikos instrumentai ir kaukės.

Gitaros ir prabangos prekės, pagamintos iš Brazilijos palisandro.

Gaminiai, pagaminti iš jūros vėžlių šarvų („bekko“), tarkim, juvelyrikos gaminiai, puodeliai, akiniai, plaukų segtukai, šukos, taip pat juvelyrikos dirbiniai, pagaminti iš juodųjų, mėlynųjų ir akmeninių koralų rūšių.

Antroji suvenyrų grupė. Reikalingas leidimas. Šis dokumentas vadinamas CITES (Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija) eksporto ir importo leidimas.

Daugybės rūšių laukinių kačių kailis.

Vilkų, lokių, ūdrų, ruonių, zebrų ir antilopių kailis ir oda (tam tikroms rūšims taikomos skirtingos taisyklės).

Vikunijų ir guanakų vilna (paltai ir antklodės).

Roplių oda (rankinės, portfeliai, diržai, batai, piniginės, pagamintos iš gyvačių, driežų ir krokodilų odos, nedidelio kiekio importas asmeniniam naudojimui leidžiamas).

Drožiniai iš begemotų, jūrų vėplių, dantytųjų banginių ir Azijos laukinių avių dantų ar ragų (tam tikroms rūšims taikomos skirtingos taisyklės).

Nepirkite gyvų gyvūnų, net jei jums jų gaila, mat kiekvienas jų, kurį tariamai išgelbėjote, prekyvietėje pakeičiamas kitu. Reikia leidimo, kad galėtume įsivežti vėžlius, chameleonus, gekonus, driežus, gyvates, papūgas, plėšriuosius paukščius, beždžiones.

Alkoholis su „marinuotomis“ gyvatėmis ar driežais.

Raktų pakabučiai su jūrų arkliukais (nedidelis kiekis asmeniniam naudojimui leidžiamas).

Gaminiai iš laukinių paukščių plunksnų.

Gyvūnų iškamšos.

Smilkalų lazdelės, pagamintos iš agarmedžio, santalo ir palisandro.

Barškučiai iš kaktusų.

Eteriniai aliejai, pagaminti iš santalo ir palisandro.

Moliuskai ir sraigės.

Tam tikrų rūšių ryklių dantys, žandikauliai ir pelekai.

Eršketų ikrai.

Tai ką tokiu atveju vežti lauktuvių?

Patariama rinktis šiuos suvenyrus: rankų darbo gaminius iš vielos ar metalo, pintas skrybėles, pintines, stalo padėkliukų rinkinius, juvelyrikos dirbinius iš stiklo ir akmenų, juvelyrikos dirbinius ir puodelius iš kokoso, audinius iš laukinių šilkverpių šilko ar augalų pluošto, keramikos dirbinius, akmens skulptūras.

Apie tai ką galima atsivežti iš egzotiškų šalių, kiekvienas keliautojas gali paskaityti TARYBOS REGLAMENTE (EB) Nr.338/97, 1996-12-09 „DĖL LAUKINĖS FAUNOS IR FLOROS RŪŠIŲ APSAUGOS KONTROLIUOJANT JŲ PREKYBĄ“  arba KOMISIJOS REGLAMENTE  (EB) Nr.865/2006, kuris nustato išsamias TARYBOS REGLAMENTO (EB) Nr.338/97 DĖL LAUKINĖS FAUNOS IR FLOROS RŪŠIŲ APSAUGOS KONTROLIUOJANT JŲ PREKYBĄ  įgyvendinimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.