Silkių mėgėjams Lietuvoje ir svetur – bjauri „Vičiūnų“ staigmena

Rožinė silkė paspendė spąstus „Vičiūnų“ įmonių grupei. Jai priklausanti bendrovė „Baltic Food Partners“ į Bulgariją gabeno žuvį su neleistinais dažikliais, rašo „Lietuvos rytas“. Maža to, tokia silkė buvo platinama ir Lietuvoje bei kitose ES šalyse. Todėl mūsų šalies gamintojo laukia ne tik nuostoliai, bet ir bauda.

V.Matijošaičio vadovaujama įmonė incidento nekomentuoja.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaičio vadovaujama įmonė incidento nekomentuoja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:51 AM

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) prieš kelias dienas gavo skubų pranešimą iš Bulgarijos apie lietuviškos silkės su draudžiamais dažikliais siuntą.

Bulgarai nustatė, kad silkei iš Lietuvos naudoti dažikliai E 110 (saulėlydžio geltonasis) ir E 124 (kochinelas raudonasis), kurie neįtraukti į Europos Komisijos reglamento sąrašą kaip leidžiami naudoti gaminant silkių produktus.

Šie dažikliai leidžiami tik lašišų pakaitaluose, pagamintuose iš menkių.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad 19 kilogramų rožinės spalvos silkės filė pagamino ir į Bulgariją eksportavo įmonė „Baltic Food Partners“.

Vos gavę pranešimą iš Bulgarijos kolegų, tyrimą atliko ir Plungės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai.

Specialistai patikrino žuvininkystės įmonę „Baltic Food Partners“ ir nustatė, jog buvo pagaminta ir daugiau partijų rožinės spalvos silkės filė su draudžiamais dažikliais.

Kaip sakė Plungės VMVT viršininkas Virginijus Gailius, į Bulgariją rožinių silkių buvo išvežta apie 9,7 tonos, iš šio kiekio bemaž 6 tonos buvo parduotos, o kone 4 tonos jau sunaikintos.

Lietuviai inspektoriai išsiaiškino, kad dar 21 tona tokios silkės buvo išplatinta Lietuvoje ir kitose ES šalyse.

Įmonei nurodyta surinkti pagamintą silkių produkciją iš rinkos ir ją sunaikinti šalutinių gyvūninių produktų naikinimo įmonėje. Dažnai iš utilizuotų produktų gaminamas biokuras.

„Tai jie ir daro. Tiek Bulgarijos rinkoje, tiek Lietuvoje prekyba šiais produktais sustabdyta“, – tikino V.Gailius.

Surinktą medžiagą apie šį atvejį maisto ir veterinarijos inspektoriai perduos Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri „Baltic Food Partners“ paskirs baudą. „Jiems bus skirta bauda, be to, ir nuostolių įmonė jau patyrė“, – sakė V.Gailius.

Kaip sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas, įmonė, prieš tiekdama į Bulgariją silkes, galėjo kreiptis į Lietuvos sveikatos apsaugos ministeriją ir paprašyti išplėsti silkėms leistinų dažiklių sąrašą.

Ministerijos atstovai savo ruožtu būtų kreipęsi į ES atsakingas institucijas, kuriose balsuojama dėl pataisų.

„Tai normali procedūra. Kas pusę metų kas nors vis įtraukiama į leistinų medžiagų sąrašą“, – sakė D.Kliučinskas.

„Vičiūnai“ šio atvejo nekomentuoja.

„Kol kas aiškinamės padėtį“, – tik tiek pasakė įmonių grupės atstovė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.