Iš šiukšlės į žaisliuką

„Pakeisti visuomenę į gerąją pusę paprasčiau per žmones, kurie yra atviresni pokyčiams“, – sako VšĮ „Drąsinkime ateitį“ direktorius Edmondas Babenskas, kurio vadovaujama įstaiga Lietuvos moksleivius mokė pažvelgti į pažįstamus daiktus netikėtu kampu ir perdegusioje elektros lemputėje pamatyti gražų kalėdinį žaisliuką.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2014, 4:16 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:33 PM

Šiuo projektu siekta vaikams papasakoti apie tinkamą šiukšlių perdirbimą, energijos taupymą, ekologiją ir aplinkai draugišką gyvenimo būdą.

Kokiais žaisliukais puošite eglutę?

„Projektas iš tiesų buvo labai savalaikis ir aktualus: visoje Europos Sąjungoje (ES) iš apyvartos išimamos neefektyviai energiją naudojančios kaitrinės lemputės, raginama įsigyti taupesnes, liuminescencines lemputes. Tačiau niekas neinformuoja vartotojų, ką daryti joms perdegus.

Šių lempučių viduje yra gyvsidabrio garų, todėl jų negalima paprasčiausiai išmesti. Dar daugiau – sudužusios jos gali būti pavojingos“, – pasakoja E. Babenskas. Būtent todėl VšĮ „Drąsinkime ateitį“ siekė viena vertus, sudominti vaikus, kita vertus duoti jiems ir dalomosios medžiagos, kuri pasiektų jų tėvus.

Projekto rengėjai 7–12 klasių moksleivius pakvietė dalyvauti konkurse: kurti originaliausią kalėdinį žaislą iš senos kaitrinės lemputės. Tuo pačiu, patyrę lektoriai vedė seminarus apie ekologiją, energijos ir kitų išteklių taupymą, atsakingą elgesį. Buvo sukurtas ir specialus filmas.

„Deja, galėjome aplankyti tik 50 mokyklų, tuo tarpu filmą apie aplinkosaugą ir ekologiją galėjo pamatyti ir kitų mokyklų mokiniai. Be to, net ir tose mokyklose, kurias aplankėme, į seminarus „tilpo“ ne visi. Taigi, filmu tikėjomės pasiekti platesnę auditoriją“, – pasakoja E. Babenskas.

Šviesti būtina visus

Pasak organizacijos, jau devynerius metus dirbančios su moksleiviais pilietinio ugdymo srityje, vadovo, tokie aplinkosauginiai projektai turėtų tapti nacionaliniais.

„Šviesti būtina visą visuomenę, prie to gali prisidėti ir moksleiviai. Aplinkosauginis švietimas yra pilietinio švietimo dalis ir todėl apie tai reikia ne tik kalbėti. Neturėtume apsiriboti tik projektais“, – sako E. Babenskas.

Jis pabrėžia – visą tą daryti būtina įdomiai ir nenuobodžiai. „Suaugusiuosius pasiekti, sudominti gerokai sunkiau.

Tuo tarpu mokyklinio amžiaus jaunuoliai yra atviresni, imlesni. Kita vertus, negalima įsivaizduoti, jog jaunimas „mėgsta“ kažkokią tematiką. Visiems seminarams reikia ruoštis, ieškoti būdų, kaip įdomiai pateikti informaciją, susieti su aktualia tema, problema. Tai – nemažas darbas, kuriam padėjo ir darbo su kitais projektais patirtis“ – tvirtina E. Babenskas, kurio vadovaujamos organizacijos iniciatyvose savanoriauja kelios dešimtys tūkstančių moksleivių.

„Kalėdinis žaisliukas“ – ne pirmas ekologinis VšĮ „Drąsinkime ateitį“ projektas. Sėkmingai baigėsi ir kita organizacijos rengta aplinkosauginė akcija „EkoDrąsa“, kurios metu daugiau nei 300 tonų perdirbimui tinkamų atliekų surinko 450 mokyklų moksleiviai.

Beveik 50 projektų

Šis projektas, kaip ir dar 37, didžiąja dalimi buvo finansuotas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal Aplinkos ministerijos koordinuojamą 2007⎼2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Pastarąja siekiama kuo geriau informuoti šalies gyventojus apie aplinką bei jai draugišką, ekologišką gyvenimo būdą. Stengiantis sudominti kuo didesnę auditoriją, finansuoti patys įvairiausi projektai – seminarai, akcijos, koncertai, kurtos netgi kompiuterinės aplikacijos.

Tikimasi, kad kol kas vangiau nei kolegos Vakarų Europoje savo galimybes padėti gamtai vertinantys lietuviai, vis dažniau susimąstys apie „žaliąja“ pilietiškumo dimensiją ir pagalvos, kad perdegusi lemputė gali virsti ne tik šiukšle, bet ir dekoracija.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.