15 idėjų, kaip vienu metu pakeliauti ir užsidirbti pinigų

Daugeliui iš mūsų kartais norisi mesti darbą, parduoti butą ir apsigyventi kur nors tropikų saloje. Arba viską mesti ir keliauti sau po pasaulį. Tik, štai, yra viena bėda. Juk santaupos kada nors baigsis, ir kas tada? Portalas „Gazeta.pl“ siūlo išeitį – visą eilę veiklos sričių, kur galima ir pasaulį pamatyti, ir pinigų užsidirbti.

Darbas ūkyje garantuoja ir maistą, ir stogą virš galvos.<br>P.Lileikio nuotr.
Darbas ūkyje garantuoja ir maistą, ir stogą virš galvos.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2014, 8:55 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:15 PM

1. Tapk anglų kalbos mokytoju

(Pastaba:visi šie pasiūlymai daugiau ar mažiau tinka abiejų lyčių atstovams).

Nepaisant to, kad esi iš kitos šalies, vis dėlto turi šansą mokyti anglų kalbos užsienyje. Žinoma, kai kurios mokyklos norės įdarbinti tik tuos žmones, kurių gimtoji kalba yra anglų, tačiau yra ir tokių, kurios Tave be problemų įdarbins, jeigu turėsi atitinkamą pažymėjimą (sertifikatą).

Kad galėtum mokyti anglų kalbos kitus, aišku, pats turi gerai tą kalbą mokėti. Geriausia turėti pažymėjimą, patvirtinantį lygį (pvz., CEA (Cambridge English: Advanced)) arba CPE (Cambridge English: Proficiency) – sistemoje IELTS (International English Language Testing System) arba TOEFL (Test of English as a Foreign Language)). Po to gerai būtų baigti mokytojų kursus. Galima pasirinkti TEFL (Teaching English as a Foreign Language) šiuos kursus organizuoja daug privačių firmų, dažniausiai internetu, tad geriau pirma pasidomėti, ar baigęs kursus gausi darbo pasiūlymą.

Verta apsilankyti interneto forumuose ir paskaityti žmonių atsiliepimus apie konkrečius kursus. Kaip TEFL dalį galima taip pat išlaikyti egzaminus ir gauti TESOL pažymėjimą Londono Trinity koledže (Trinity College London) – garsiame egzaminų centre.

Kitas galimas pasirinkimas yra šiek tiek brangesni CELTA kursai, kuriuos organizuoja UCLES (University of Cambridge Local Examinations Syndicate). CELTA pažymėjimas liudija apie įgytą aukštą kvalifikaciją, ir dauguma darbdavių įdarbina būtent šiuos kursus baigusius žmones.

Lengviausia anglų kalbos mokytojo darbą susirasti Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Sutartis dažniausiai pasirašoma metams ar dvejiems, paprastai būna galimybė ją pratęsti.

2. Tapk misionieriumi

Pasiūlymas skirtas tiems, kas turi pašaukimą. Tai nėra lengvas ar prestižinis darbas, tačiau jį dirbdamas gali praplėsti savo akiratį ir tuo pačiu padėti kitiems. Neretai toks darbas būna susijęs su mokymu, tad reikia būti pasirengus ir tam.

3. Tapk savanoriu

Būdamas savanoriu daug pinigų neuždirbsi, tačiau darbas bus įdomus ir galėsi padėti kitiems žmonėms ar žvėreliams. Tuo pačiu garantuotai turėsi maisto ir stogą virš galvos, o ar tai nėra svarbiausia?

Pasirinkimas norint savanoriauti iš tikrųjų yra didelis – nuo trumpų išvykų per atostogas į vadinamąsias darbo stovyklas („workcamp“), kurias organizuoja SCI (Service Civil International) ir kur reikia susimokėti tik už kelionę, iki ilgalaikių projektų. Labai rekomenduojama EVS(European Voluntary Service) programa, kurioje gali dalyvauti jaunimas iki 30 metų amžiaus ir kuri vykdoma Europoje, arba LTV (Long Term Volunteering) programa, kurią siūlo SCI.

Savanorystės galima griebtis, įstrigus kur nors pasaulyje be pinigų, kai nebegali tęsti kelionės. Bus kur permiegoti ir ką valgyti, o tuo pačiu padėsi, tarkime, nykstantiems vėžliams. Kitaip tariant, „reikalinga“ suderinsi su „naudinga“. Lotynų Amerikoje lengvai galima susirasti darbo nakvynės namuose mainais už nakvynę ir maistą, o neretai ir vietinį alkoholį.

4. Tapk stiuardu/stiuardese

Darbas oro linijose yra gerai apmokamas ir suteikia galimybę pažinti pasaulį. Tik reikalaujama, kad žmogus būtų sveikas. Be to, reikia mokėti užsienio kalbų. Yra ir kitų reikalavimų. Tarkime, bendrovė „Wizzair“ kelia sąlygą, kad stiuardesė būtų ne žemesnė kaip 165 cm (stiuardas – 175 cm).

Kai kada reikalaujama ir kitų dalykų. Tarkime, Jungtinių Arabų Emyratų oro linijos reikalauja, kad kandidatas į stiuardo/stiuardesės vietą atliktų vadinamąjį „reach test“ - ranka pasiektų 212 cm aukštį (galima pasistiebus). Taip pat negalima turėti matomų tatuiruočių. Reikia turėti gerą regėjimą ir apskritai būti ištvermingam. Darbas nelengvas, bet jis suteikia daug galimybių, darbo valandos nenormuotos (o tai kai kuriems žmonėms yra privalumas), bet svarbiausia – šis darbas duoda galimybę apskristi aplink pasaulį tiesiogine šio žodžio prasme.

5. Tapk gidu

Dar viena idėja kaip pakeliauti po pasaulį ir užsidirbti pinigų – tai gido, kelionių vadovo darbas ir darbas kelionių agentūros atstovybėje užsienyje. Norint tapti gidu (o geriausia nuo jo ir pradėti) reikia baigti kursus (o jų rinkoje yra tikrai daug), paskui išlaikyti egzaminą.

Reikalaujama, kad kandidatas būtų pilnametis, baigęs vidurinę mokyklą, turėtų gerą sveikatą, būtų baigęs atitinkamus kursus, atlikęs praktiką ir išlaikęs egzaminą. Egzaminas nėra lengvas, reikia išsamiai atsakyti į 150-200 klausimų.

Norint tapti kelionių agentūros darbuotoju išsvajotoje vietoje reikia pradėti nuo gidų kursų ir šiek tiek padirbėti šioje srityje. Tie, kas turi administracinių gebėjimų, neretai po to tampa kelionių agentūrų atstovybių darbuotojais.

6. Susirask darbą kruiziniame laive

Kruiziniuose laivuose reikalingi įvairiausių profesijų specialistai: barmenai, padavėjai, virėjai, gelbėtojai, vaikų prižiūrėtojai, SPA darbuotojai, kirpėjai, gydytojai ir t.t. Jeigu turi darbo patirties kurioje nors iš šių sričių ir tavęs nekamuoja jūrligė, panašu, kad reikiamą kvalifikaciją jau turi.

Pradėk nuo trijų didžiausių kompanijų pasiūlymų peržiūrėjimo: „Royal Caribbean“, „Carnival“ ir „Norwegian Cruise“. Jeigu iš jų nesulauksi jokio atsakymo, pamėgink kreiptis į mažesnius vežėjus. Kartais geriau susisiekti su jais tiesiogiai, negu siuntinėti elektroninius laiškus.

7. Rašyk atsiliepimus apie viešbučius ir restoranus

Pradėk nuo atsiliepimų rašymo portaluose „TripAdvisor“, „TravBuddy“ arba „TravelPost“. Gali taip pat pamėginti susisiekti su vietine kelionių vadovų leidykla. Deja, iš šio darbo turtų nesusikrausi, tačiau šiek tiek prisidurti galima. O restoranų vertinimas ir egzotiškų valgių ragavimas yra kiekvieno keliaujančio smaližiaus svajonė. Kaip įrodymą, kad čia visai gali pasisekti, pasiskaityk apie svajonių darbą.

8. Tapk keliaujančia slauge

„Travelling nursing“ – tai idėja, kuri gimė atsižvelgus į medicinos personalo trūkumą daugelyje pasaulio ligoninių. Ne tik slaugės, bet taip pat ir kiti specialistai, tarkime, terapeutai ar reabitologai gali išvykti pagal trumpalaikius arba ilgalaikius projektus į įvairias pasaulio vietas.

Medicinos darbuotojai dažnai apgyvendinami nemokamai ir jiems mokamas deramas – ir ne pats blogiausias – atlyginimas. Tačiau reikia turėti atitinkamą išsilavinimą ir būti išdirbusiam pagal specialybę mažiausiai 1,5 metų. 9. Tapk vienu iš Au Pair programos dalyvių

Au Pair – tai tarptautinė kultūrinių mainų programa, pagal kurią jaunimas gali gyventi užsienio šeimoje, prižiūrėdamas vaikus. Tai, paprastai, geras pasirinkimas jaunoms merginoms (mat, potencialūs darbdaviai kažkodėl nelabai pasitiki vyriškos lyties atstovais). Čia nebereikia rūpintis maistu ir pastoge, be to, galima neblogai uždirbti, gauti kišenpinigių. Norint tapti Au Pair programos dalyviu reikia kreiptis į atitinkamą agentūrą, užsiimančią auklių paieška pageidaujančioms šeimoms, galima taip pat ieškoti pasiūlymų internete.

10. Padirbėk ekologiniame ūkyje

Susirask darbą ekologiniame ūkyje, kurį siūlo organizacija „World Wide Opportunities on Organic Farms“ (kitaip dar vadinama „Willing Workers on Organic Farms“). Mainais už darbą gausi stogą virš galvos ir būsi pamaitintas.

Tad jeigu atsidursi kokiame nors pasaulio krašte be cento kišenėje žinok, kur galima rasti išeitį.

11. Tapk slaptuoju transporto bendrovių klientu

Slaptasis klientas atlieka tyrimą. Inkognito. Tyrimą, susijusį su klientų aptarnavimu, gali vykdyti įvairiausios firmos, tarp jų geležinkelių, oro linijų bendrovės, autobusų įmonės.

Atlyginimas priklauso nuo tyrimo pobūdžio, jo sudėtingumo ir tyrimą vykdančios firmos politikos. Šis užsiėmimas daugelį masina savo slapta misija, ir tapti slaptuoju klientu, deja, nėra lengva. Neretai reikalaujama turėti dar ir atitinkamą pažymėjimą.

12. Keliauk ir padėk žmonėms, įsirašęs į organizaciją „Gydytojai be sienų“

Tai darbas bebaimiams gydytojams, turintiems gerą širdį ir jaučiantiems poreikį atlikti misiją. Organizacija „Gydytojai be sienų“ (pranc. Médecins Sans Frontières) teikia medicininę pagalbą besivystančių šalių žmonėms, kurie tokios pagalbos stokoja, neturi švaraus geriamojo vandens ir stogo virš galvos. Kasmet į šią organizaciją pasisiūlo apie 3000 savanorių iš įvairių pasaulio kraštų, kad galėtų padėti nukentėjusioms bendruomenėms.

Tam, kad pasisiūlytum dirbti kaip šios organizacijos narys kokioje nors tolimoje šalyje nebūtina būti gydytoju. Organizacija ieško taip pat ir administracijos darbuotojų bei žmonių, kurie rūpintųsi logistikos reikalais. Tai labai sunkus ir didelius reikalavimus keliantis darbas, bet jis suteikia galimybę pamatyti pasaulį ir garantuotai duoda pasitenkinimą.

13. Fiksuok kelionių įspūdžius: tapk žurnalistu/rašytoju/fotografu

Pradėk nuo savo tinklaraščio ir jau anksčiau minėtų atsiliepimų apie viešbučius ir aplankytas vietas. Suk filmukus, fotografuok, aprašyk savo keliones. Kai turėsi kuo pasigirti, pasiūlyk tekstą kokiam nors periodiniam leidiniui, kelionių portalui, žurnalui ar turistinės literatūros leidyklai. Iš pradžių, aišku, gali būti sunku ir daug neuždirbsi, bet juk niekada nežinai, kur tave tai gali nuvesti.

14. Susirask darbą kokiame nors garsiame turistiniame kurorte

Turistiniai kurortai – tai vietos, kur galima susirasti darbą. Galima įsidarbinti padavėju, barmenu, masažuotoju, baseino prižiūrėtoju ar virėju. Priklausomai nuo to, kur pakliūsi, galima susitaupyti pinigų tolimesnei kelionei arba tiesiog gauti galimybę pagyventi kokiame nors žavingame mūsų planetos kampelyje.

O jeigu Tu dar esi ir sportiškas, turi nardymo, jogos ar banglenčių sporto instruktoriaus pažymėjimą, Tau atsiveria labai daug galimybių pamatyti gražiausias pasaulio vietas. O jogos instruktorius ras ką veikti ne tik paplūdimyje. Didėjant tokių pratimų populiarumui auga ir instruktorių paklausa.

15. Pritaikyk kokius nors ypatingus savo gebėjimus

Moki žongliruoti? Gražiai pieši? Darai smulkius juvelyrinius papuošalus? Šoki su ugnimi? Tapk hipiu ir užsidirbk iš savo gebėjimų. Gali daryti chna tatuiruotes, demonstruoti savo gebėjimus šokant breiką didžiausiuose pasaulio miestuose arba pardavinėti karolius, pagamintus iš paplūdimyje rastų kriauklelių. Gyvenk šia diena, keliaudamas iš vienos vietos į kitą, pataria portalas „Gazeta.pl“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.