Elektroninė cigaretė: maistas, vaistas ar nuodas?

Pasirodo, kol kas Lietuvoje išties net nežinome, kas ta elektroninė cigaretė. Pradėjusi skverbtis į mūsų šalį per skelbimus internete, dabar matoma specialiose parduotuvėse, ji vis dar išlieka neatrasta žeme politikams, medikams ir teisininkams.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 25, 2014, 2:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:57 PM

2016 m. Europos Sąjunga priims e-cigaretes reglamentuojantį įstatymą, tačiau Lietuvos Elektroninių cigarečių asociacijos atstovai labai norėtų, kad mūsų valdžia tiek nelauktų ir apibrėžtų kuo jie prekiauja greičiau. Ir iš ties – kai pasaulyje jau atsiranda elektroninės marihuanos rūkymo priemonės, gal reikėtų šventesnėje už šventą Lietuvoje numatyti bent minimalų pirkėjo amžių?

„Mes griežtai pasisakome, kad šitie produktai neturi būti prieinami nepilnamečiams, ir jau dabar visi asociacijos nariai pasirašė pasižadėjimą neparduoti elektroninių cigarečių jaunesniems negu 18 m. Siekiame, kad tai būtų privaloma visiems. Siekiame, kad būtų galima prekiauti tik kokybiškai produktais, būtų pateikiama išsami informacija tiek apie skystį, jo sudėtį, tiek apie inhaliatorių.

Kol kas Lietuvoje elektroninių cigarečių rinką reglamentuoja tik bendrieji įstatymai, kurių nuostatų toli gražu nepakanka. 2016 m. bus priimta ES tabako gaminių direktyva, tačiau ką daryti iki tol? “, – aiškino Elektroninių cigarečių asociacijos pirmininko pavaduotojas Lukas Kaleinikovas.

Pamąsčius, išties klausimų kyla daugiau negu atsakymų. Neaišku net, ar jos yra maistas, ar vaistinis preparatas norintiems mesti rūkyti, ar tabako gaminys. Neaišku, kaip prekiauti nuodingo nikotino prisodrintais skysčiais, kokios turi būti dozės, kaip užtikrinti, kad gaminys bus kokybiškas.

Rinkoje jau buvo pasirodę kramtomos gumos ir šokolado skonio elektroninių cigarečių, tad ar galima tokias parduoti vaikams? O jei jos be nikotino? O jei kažkas į vidų įpils ne numatyto skysčio, o kažkokių kitų medžiagų ir taip svaiginsis?

Į dalį teisinių klausimų atsakė Elektroninių cigarečių asociacijos pirmininkas Tomas Karužas:

„Šis produktas išrastas, kaip alternatyva cigaretėms. Ir nuo pat pradžių kilo daug klausimų – tai maisto prekė, tabako gaminys, vaistai? Gal išvis reikia uždrausti? Europos šalių teismai nagrinėjo šį klausimą ir buvo nuspręsta, kad tai alternatyvus tabakui gaminys, jokie tyrimai neįrodė jo kenksmingumo, tad ji turi patekti į rinką, nes kitaip būtų pažeistos lygios konkurencijos taisyklės.

Ar tai vaistai? Kelių šalių, tarp jų ir Estijos teismai pareikalavo pateikti įrodymų, kad elektroninės cigaretės išties padeda mesti rūkyti. Įrodymų neatsirado, tad buvo nuspręsta, kad tai nėra vaistai. Ar tai tabakas? Lietuvos teismas pasisakė, kad čia nėra tabako gaminių, tad tai ne tabakas, o alternatyvus jam produktas.

Europos Sąjungoje nuspręsta, kad prekybą elektroninėmis cigaretėmis reglamentuos naujoji tabako produktų direktyva, kur bus numatytos tiek inhaliacinio aparato, tiek skysčio ir kitų dalių specifikacijos.“

2016-aisiais įsigaliosiančioje direktyvoje numatyta didžiausia nikotino norma – 20 mg viename mililitre. Toks lygis atstoja nikotino pasisavinimą rūkant įprastus tabako gaminius. Numatyta ir didžiausia atskirai parduodamo skysčio talpa – iki 10 ml. Beje, šiuo metu tai nėra reglamentuojama, tad teoriškai užpildo galima pirkti nors kibirais, nors tai tikrai nėra labai saugu.

Taip pat apibrėžtas ir maksimalus skysčio konteinerio pačioje e-cigaretėje dydis – iki 2 mililitrų. Beje, pačių atstovų atsinešta itin brangi vakaruose populiari plieninė elektroninė cigaretė turi 3 mililitrų talpos konteinerį, tad tokia Europoje jau bus nelegali. Reklamos nuostatos numatytos tokios pat, kaip tabakui – draudžiama reklama bei prekyba internete, reklama susibūrimo vietose ir t.t.

O kaip bus siekiama apsaugoti nuo apsinuodijimo nikotinu (kurio kaip žinia ir lašas užmuša arklį), bei inhaliatoriaus pritaikymo nelegalių produktų vartojimui? Na, gerai, Olandijos kompanijos pristatyta elektroninė marihuanos suktinė „E-njoint“ neturi savy narkotinių medžiagų, tik išvaizdą ir skonį, tačiau „Google“ tikrai lengva rasti kompanijų, kurios už kelis dolerius siūlosi skysčiu inhaliatoriui paversti bet kurį jūsų turimą vaistą.

„Tam ir reikalinga direktyva, kad produktai būtų kontroliuojami, skysčių sudėtis būtų kontroliuojama. Direktyvoje numatyta, kad jei trys ES valstybės pripažins, kad konkreti prekė yra nesaugi, ji bus uždrausta visoje Europoje.

Skysčio kapsulė privalo būti kokybiška, kad vaikai ir neišmanantys žmonės negalėtų jos sugadinti ar atidaryti, išgerti paties skysčio. Būtent siekdami saugumo ir norime kuo greičiau perkelti šias nuostatas Lietuvoje į realybę“,– sakė T.Karužas.

Abu asociacijos atstovai negalėjo atsakyti, kiek populiarios elektroninės cigaretės mūsų šaly. Jų teigimu Lietuvoje šis produktas labai naujas, šiuo metu veikia 32 elektroninėmis cigaretėmis prekiaujančios parduotuvės, tačiau visos jos įsisteigė per pastaruosius metus, tad prekybininkai jokių duomenų apie pajamas dar nepateikė. Tačiau, pavyzdžiui, Lenkijoje šiuo metu apie 10 proc. rūkorių jau pasirinko elektronines cigaretes.

Kol kas nenumatytas ir akcizo mokesčio taikymas šiai prekei – pirmiau reikia reglamentuoti patį produktą. Iš esmės juk e-cigaretė tėra inhaliatorius – jame įrengta baterija garina specialų skystį, kurio garus ir įkvepiame. Taigi, tik nustačius maistas tai, kvepalai ar šiaip čiulptukas suaugusiems bus galima nuspręsti ir tai, prekiaus juo cigarečių skyriai, vaistinės, ar tik specializuotos parduotuvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.