Lietuva nori daugiau pinigų keliams

Lietuva sieks išsiderėti, kad

Papildomos paramos lėšos prisidėtų tiek prie žvyrkelių asfaltavimo, tiek prie transeuropinių kelių problemų sprendimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Papildomos paramos lėšos prisidėtų tiek prie žvyrkelių asfaltavimo, tiek prie transeuropinių kelių problemų sprendimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:16 AM

„Rytoj kaip tik vyks derybos,važiuoja aukšto lygio derybinė delegacija iš Lietuvos į Komisiją. (...) Ji važiuoja dėl kelių klausimų, kurie nėra iki galo suderinti. Vienas jų yra tas, kad Komisija siūlo finansuoti kelius ir geležinkelius skirstant paramą lygiomis dalimis - po 50 proc. Mūsų nuomone, Lietuvos kelių tinklas nėra tiek išvystytas, ir žiūrint jo tankį, reikšmę ekonomikai, galiausiai jo patiriamus krovinių ir keleivių vežimo srautus, mes siekiame įrodyti Komisijai, jog galbūt yra įmanoma skirti mažesnį procentą - 47-48 proc. - geležinkeliams“, - sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis trečiadienį po Transporto ir tranzito komisijos posėdžio.

Tokiu būdu, pasak Vyriausybės kanclerio, didesnė paramos dalis tektų keliams finansuoti.

„Jeigu visa parama transporto sektoriui yra apie 5 mlrd. litų, tai lengvai galime paskaičiuoti, kiek litų sudarytų 1 proc. punktas. Šios lėšos būtų skiriamos ne tik žvyrkeliams, bet ir transeuropiniams keliams, taip pat ir Vilniaus aplinkkeliui“, - sakė A. Mačiulis.

Transporto ir tranzito komisijos posėdyje buvo skirtas dėmesys žvyrkelių asfaltavimo problemai spręsti. Vyriausybė savo programoje yra pasižadėjusi per penkerius metus, skaičiuojant nuo 2012 metų, išasfaltuoti 600 km žvyrkelių, tačiau dėl finansavimo trūkumo, baigiantis 2007-2013 metų ES biudžeto laikotarpiui, atsiliekama nuo grafiko.

Naujoje finansinėje perspektyvoje galimybės skirti europines lėšas žvyrkelių asfaltavimui siaurėja.

„Vietiniai keliai Europos Komisijos yra skatinami asfaltuoti nacionaliniu mastu. Jeigu kalbėtume apie jungiamuosius kelius - arba tuos, kurie įsilieja į magistralinius, arba transeuropinės reikšmės kelius, tai yra įmanoma daryti (su ES paramos pagalba. - ELTA)“, - kalbėjo A. Mačiulis.

Be kitko, Transporto ir tranzito komisijos posėdyje pasiūlyta susisiekimo ir žemės ūkio ministrams aptarti galimybes prisidėti prie kaimo kelių tvarkymo finansavimo iš kaimo plėtros programos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.