Žlugusi spaustuvė – lyg girnapusė

„Snoro“ bankroto administratoriams niekaip nepavyksta parduoti žlugusios spaustuvės „Diena Media Print“, kuri vis dar veikia. Per trejus metus pradinė pardavimo kaina sumenko daugiau nei perpus – nuo 35 iki 13,9 milijono litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jul 4, 2014, 10:14 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:08 AM

Šalia Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos pastatytą spaustuvę „Diena Media Print“ į finansinę prarają ėmė vilkti ilgalaikiai ir trumpalaikiai įsipareigojimai bei mokėtinos sumos, rašo „Lietuvos rytas“.

Jos viršijo daugiau kaip pusę balansinio įmonės turto, įvertinto 46,1 mln. litų.

Įmonė vis dar kruta

Paskelbus spaustuvės „Diena Media Print“ bankrotą, jos turtas buvo areštuotas už skolas.

Į blogiausią padėtį pateko pagrindinis kreditorius – bankas „Snoras“. Jis didžiausiai Vakarų Lietuvoje spaustuvei statyti suteikė daugiau kaip 10 mln. eurų paskolą.

Prieš penkerius metus bankrutavusi spaustuvė iki šiol sukasi. Tiesa, tik ketvirtadaliu pajėgumo – spausdina regioninius laikraščius, atlieka kitokius su leidyba susijusius užsakymus.

Bet pajamų skoloms, kurios jau šoktelėjo iki 40 mln. litų, sumokėti neužtenka, rašo „Lietuvos rytas“.

Pirkėjų, kurie domėtųsi spaustuve su įranga, administracijos patalpomis, žemės sklypu, inžineriniais tinklais, neatsiranda.

Greičiausiai juos atbaido skolų kupra – į pardavimo paketą įtraukta teisė reikalauti skolininkų neįvykdytų mokestinių prievolių pirkėjų nežavi.

Kaina ritasi žemyn

„Procesas vyksta, o pradinė areštuoto turto kaina sumažinta iki 13,9 mln. litų. Gal dabar ledai pajudės?

Kol kas nenorime dalimis pardavinėti veikiančios spaustuvės“, – kalbėjo valstybės paskirtas „Dienos Media Print“ bankroto administratorius kaunietis Aurimas Valaitis.

„Snoro“ bankroto administratoriai irgi ieško pirkėjų.

Dar praėjusiais metais jie tikėjosi, kad spaustuvę Švepelių kaime su žemės sklypu ir statiniais pavyks parduoti už 26 mln. litų, bet viltys neišsipildė.

A.Valaitis tikino, kad spaustuvės klientai, tarp kurių yra ir su buvusiais jos savininkais siejama žiniasklaidos įmonė „Diena Media News“, skirtingai negu anksčiau, šiuo metu atsiskaito už paslaugas: „Kitaip negalėtume prižiūrėti ir išlaikyti patikėto turto.“

Nepanoro grąžinti paskolos

Kai „Snoras“ dar tvirtai laikėsi balne, už paskolą spaustuvei statyti laidavo antrinė koncerno „Hermis Capital“ leidybos ir žiniasklaidos įmonė „Diena Media Group“.

Būtent ji pagal sutartį turėjo grąžinti skolą kreditoriams, jeigu „Dienai Media Print“ nepavyktų išsimokėti.

Palengva, o galbūt net apgaulingai didinant „Dienos Media Print“ įstatinį kapitalą, jos akcininkai keitėsi.

Tokie manevrai baigėsi tuo, kad „Snorui“ už paskolą skolingos bendrovės liko be turto – jis palengva perėjo kitoms, neturinčioms įsipareigojimų bankui.

„Diena Media Group“ valdė ne visą, o tik 48,9 proc. kitos 3 regioninius dienraščius kontroliuojančios įmonės „Diena Media News“ akcijų.

Jos akcijų kontrolinį paketą įgiję „Hermis Capital“ savininkai nepanoro derėtis su „Snoru“ dėl paskolos grąžinimo sąlygų.

Peštynės dėl turto

Vėliau daugiau kaip 50 proc. „Dienos Media News“ akcijų įsigijo su liūdnai pagarsėjusiu kauniečiu Vladimiru Romanovu ir Ūkio banku siejama įmonė „Baltic Media Holding“, jai irgi buvo iškelta bankroto byla.

„Dienos Media News“ akcijų perėmusių verslininkų Ovidijaus Lukošiaus ir Nerijaus Gasparavičiaus šios įmonės valdytojai nepripažįsta. Dėl turto įsiplieskusi nesantaika persikėlė į teismus.

„Baltic Media Holding“ neįvykdyti mokestiniai įsipareigojimai viršija pusę realaus šios įmonės balansinio turto.

Ūkio banko bankrotas atskleidė ir bendrąją įmonės skolą – 22,7 mln. litų.

Nori parduoti pusvelčiui?

Buvęs „Snoro“ bankroto administratorius Neilas Cooperis nematė nieko bloga, kad merdinti spaustuvė „Diena Media Print“ sukasi teikdama paslaugas irgi nuostolius skaičiuojančioms įmonėms.

„Tai daroma tam, kad spaustuvė, kaip poligrafijos verslo objektas, neprarastų patrauklumo. Tai labai svarbu. Veikianti įmonė yra vertingesnis turtas nei neveikianti“, – dėstė N.Cooperis.

Spaustuvės pirkėjų ir klientų ieško antrinė įmonė „Snoras Distressed Asset“. Rezultato kol kas jokio.

Akivaizdu, kad kuo ilgiau truks tokios pirkėjų paieškos, tuo labiau mažės parduodamo turto vertė.

Galbūt kas nors jau trina delnais: jeigu viskas taip klostysis ir toliau, bankrutavusios „Diena Media Print“ turtas gali būti parduotas pusvelčiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.