Nenori būti išmanus ūkininkas – mokėk baudą

Septynios Ukmergės rajono sūrių gamintojos, besirengiančios šį rudenį penktąjį kartą dalyvauti festivalyje „Sostinės dienos 2014“, neteko žado, kai išvydo organizatorių pateiktas dalyvavimo sąlygas.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jul 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:04 AM

Sostinės dienose dalyvausiantys ūkininkai šįmet privalo būti ypač išmanūs, rašo "Lietuvos rytas".

Jie verčiami atsidaryti sąskaitą elektroninių pinigų sistemoje „Paysera“, turėti išmanųjį telefoną, įsipareigoti priimti mokėjimo būdą šiuo telefonu ir leisti juo atsiskaityti visiems norintiems.

Maža to, žmonėms, kurie atsiskaitys per mobiliąją bankininkystę, ūkininkės privalės suteikti ne mažesnę nei 5 procentų nuolaidą. Jeigu šių sąlygų ūkininkai neišpildys, turės sumokėti 500 litų baudą.

Stebina reikalavimai

„Tai atviras reketas. Aš neturiu išmaniojo telefono, nemoku juo naudotis ir man jo prie karvių visiškai nereikia.

Kodėl dabar esu verčiama jį įsigyti? Kas man gali nurodinėti, kokią nuolaidą turiu taikyti pirkėjui? Juk tai privatus reikalas.

Sostinės dienų rengėjai praėjusiais metais reikalavo įsigyti vieno konkretaus gamintojo prijuostes, šiemet – išmaniuosius telefonus, o kas laukia kitąmet? Gal lieps pirkti traktorių ar automobilį?“ – piktinosi 66 metų Emilija Zvicevičienė iš Petronių kaimo (Ukmergės r.).

Sostinės dienose prekiauja nemažai ir vyresnių už ją žmonių, kurie tikrai nebus pajėgūs išpildyti organizatorių iškeltų sąlygų.

„Ar įsivaizduojate riešines ar kojines mezgančią močiutę, savo kūriniais prekiaujančią išmaniuoju telefonu?“ – svarstė ūkininkė.

Nenori – nedalyvauk

Sūrių gamintoja 49 metų Audronė Kazlauskienė sakė, kad kai viena kolegė paskambino Sostinės dienų organizatoriams ir pasiteiravo, kas čia per sąlygos, jai buvo atsakyta: „Nenorite – nedalyvaukite.“

„Bet mes privalome dalyvauti, nes esame įsipareigoję. Kaip tautinio paveldo gamintojos dalyvaujame Žemės ūkio ministerijos projekte ir gauname už tai paramą“, – sakė A.Kazlauskienė.

Ukmergiškės užsisakė dvi prekybos vietas festivalyje „Sostinės dienos 2014“ ir visos septynios čia prekiaus pasikeisdamos. Vienas prekybos plotas trims šventės dienoms joms atsieis 600 litų.

Užuot tausoję – skriaudžia

Naujomis sąlygomis stebėjosi ir Tautinio paveldo asociacijos valdybos pirmininkė Aldona Miliuvienė.

„Kažkokios nesąmonės, aš ir pati nežinau, kas yra „Paysera“ mokėjimo būdas. Mūsų asociacija vienija per 100 narių, o Žemės ūkio rūmų duomenų bazėje tautinio paveldo atstovų suskaičiuojama per 500.

Jie visi yra smulkūs, mažiukai ir juos reikėtų labai gerbti, tausoti, nes tik jų dėka yra išlaikomos mūsų senosios tradicijos, autentiškumas, o ne reikalauti kažkokių nesuprantamų dalykų“, – sakė A.Miliuvienė.

Siekia patogumo pirkėjams

Festivalį „Sostinės dienos 2014“ šalies sostinėje organizuoja viešoji įstaiga „Vilniaus festivaliai“. Jis vyks rugsėjo 5–7 dienomis.

„Sulaukėme renginio rėmėjo – elektroninių pinigų įstaigos „Paysera“ tam tikro pasiūlymo ir išplatinome informaciją. Bet sutartis su elektroninių pinigų įstaiga dar nėra pasirašyta.

500 litų baudą festivalio dalyvis mokės tik tuo atveju, jei sutikęs taikyti „Paysera“ mokėjimo būdą ir gavęs telefoną to nedarys“, – tikino „Vilniaus festivalių“ projektų vadovė Dalia Pilkauskienė.

Jos teigimu, renginio metu pirkėjams norima suteikti naują, patogų „Paysera“ atsiskaitymo būdą, nes šiais laikais daugelis grynųjų pinigų nebesinešioja ir dažnai susiduria su problema, kai reikalaujama atsiskaityti tik tradiciniu būdu – grynaisiais.

Nauja paslauga

„Paysera“ – tai atsiskaitymo mobiliuoju išmaniuoju telefonu sistema.

Tam reikia užsiregistruoti elektroninių pinigų įstaigoje „Paysera“, atsidaryti jos sistemoje sąskaitą, ją papildyti norima pinigų suma ir parsisiųsti specialią „Paysera Retailers“ programėlę.

Yra trys atsiskaitymo būdai: naudojant „Bluetooth“ technologiją, QR kodą, kuris atspausdintas ant popieriaus, arba kai QR kodas skenuojamas pardavėjo arba pirkėjo telefono ekrane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.