„Wizz Air“ sustabdė skrydžius į Tel Avivą, „Isair“ - ne

Sekdami JAV Federalinės aviacijos administracijos rekomendacijomis, pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“, nusprendė sustabdyti skrydžius į Tel Avivo (Izraelio) Ben Guriono oro uostą iki trečiadienio, liepos 23 d., vidurnakčio. Vėliau kompanija pranešė, kad dėl nestabilios situacijos, „Wizz Air“ nusprendė pratęsti skrydžių sustabdymą į Tel Avivo Ben Gurion tarptautinį oro uostą iki ketvirtadienio, liepos 24 d. vidurnakčio.

Liepsnos Gazos mieste.<br>AP nuotr.
Liepsnos Gazos mieste.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2014, 10:28 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:24 PM

„Wizz Air“ nuolat palaiko ryšį su atsakingomis institucijomis, ir apie bet kokius pasikeitimus žada nedelsiant informuoti.

JAV federalinė aviacijos administracija (FAA) nurodė atšaukti visus skrydžius į Izraelio Beno Guriono oro uostą, praneša BBC.

FAA informavo JAV avialinijų bendroves, jog joms draudžiama 24 valandų laikotarpiu vykdyti reisus į Tel Avivą.

JAV avialinijos „Delta“, „United“ ir „US Airways“ patvirtino atšaukusios skrydžius.

Remiantis „Delta“ pranešimu, toks sprendimas priimtas „siekiant užtikrinti mūsų klientų ir darbuotojų saugumą“.

Oro linijos „Delta“ pranešė, kad antradienį Izraelio policijai patvirtinus, kad šalia oro uosto nusileido raketa, reisas iš Niujorko į Tel Avivą buvo nukreiptas į Paryžių.

Avialinijos paslaugas sustabdė praėjus mažiau nei savaitei po Izraelio karinės sausumos operacijos pradžios Gazoje ir aviacijos bendrovėms pasaulyje peržiūrint savo skrydžių maršrutus virš konflikto teritorijų. Atsargumo priemonių imtasi po liepos 17 dieną Rytų Ukrainoje įvykusios Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofos, pareikalavusios visų 298 orlaiviu skridusių žmonių gyvybių.

Kol kas skrydžių apribojimai taikomi tik JAV avialinijoms. Tačiau panašų sprendimą jau priėmė ir daug kitų šalių bendrovių.

Tiesa, oro linijų bendrovės „Isair“ trečiadienio 23.05 valandos skrydis iš Vilniaus į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą kol kas neatšaukiamas, nepaisant to, jog trečiadienį daugelis bendrovių 24 valandoms sustabdė skrydžius į Tel Avivą, patvirtino Vilniaus oro uosto atstovas.

„Kol kas jokių žinių, kad skrydis bus atšauktas, mes neturime“, – BNS patvirtino Vilniaus oro uosto atstovas spaudai Marius Bružas. Jo teigimu, daugiau informacijos dėl skrydžių į Tel Avivą turėtų paaiškėti trečiadienį vakare, kai oro uostas gaus patvirtintus ketvirtadienio skrydžių tvarkaraščius.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį lankosi Kaire, į kurį atvyko tarpininkauti siekiant paliaubų tarp Izraelio ir judėjimo „Hamas“ po dvi savaites trukusių susirėmimų, jau pareikalavusių daugiau nei 570 palestiniečių gyvybių.

Dauguma žuvusiųjų per Izraelio vykdomą apšaudymų ir antskrydžių kampaniją Gazos Ruože, kuri tęsiasi jau 15-tą dieną, yra moterys ir vaikai. Per kovos veiksmus taip pat žuvo 27 žydų kariai ir du civiliai žmonės.

Pasaulio galios ragina „Hamas“ sutikti su Egipto iniciatyva dėl paliaubų ir liautis leisti raketas į Izraelio teritoriją. Kol kas „Hamas“ atsisako paklusti šiems reikalavimams.

„Tik „Hamas“ dabar turi priimti sprendimą apsaugoti nekaltus civilius žmones nuo šio smurto“, - sakė J.Kerry.

Ban Ki-moonas savo ruožtu pareiškė, kad „smurtas turi liautis dabar pat“.

J.Kerry, atvykęs į Kairą paremti pastangų pasiekti paliaubas, pažadėjo 47 mln. dolerių humanitarinę pagalbą nuniokotam Gazos Ruožui.

Arabų Lygos vadovas Nabilas al Arabi taip pat paragino „Hamas“ sutikti su Egipto siūlymu sustabdyti susirėmimus, kurį judėjimas praėjusią savaitę atmetė.

Viešėdamas Kaire JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį paragino „Hamas“ siekti taikos derybų su Izraeliu remiantis Egipto paliaubų siūlymu, kurį šis islamistų judėjimas atmetė.

Po susitikimo su Egipto – šalies, kuri ir anksčiau tarpininkaudavo per arabų ir Izraelio konfliktą, – prezidentu Abdel Fattahu al Sisi J.Kerry sakė surengęs konstruktyvias derybas dėl konflikto, jau pareikalavusio Gazos Ruože daugiau kaip 600 gyvybių, užbaigimo.

Jis sakė, kad artimiausiomis dienomis toliau sieks ugnies nutraukimo.

„Judėjimui „Hamas“ reikia esminio pasirinkimo, ir tai turi būti toks pasirinkimas, kuris iš esmės paveiktų Gazos (Ruožo) žmones“, – sakė J.Kerry spaudos konferencijoje, surengtoje su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shukri.

„Egiptiečiai pasiūlė struktūrą ir forumą, kad jie galėtų susėsti prie stalo ir drauge su kitomis palestiniečių frakcijomis surengtų rimtą diskusiją“.

„Hamas“ yra nurodęs, kad Egipto plane ignoruojami (islamistų judėjimo) reikalavimai paleisti kalinius ir panaikinti ekonominę Gazos Ruožo blokadą.

Egiptas labai įtariai vertina „Hamas“, nes jis yra Musulmonų brolijos atšaka. Šį islamistų judėjimą Egipte pernai nuvertė tuomet armijos vadas A.F.al Sisi.

„Hamas“ skundėsi, kad Kairas išstūmė jį iš derybų dėl ugnies nutraukimo pasiūlymo.

Kairas sako pasikonsultavęs su visomis palestiniečių frakcijomis.

Atšaukė skrydžius į Izraelį 

Didelės JAV, Europos ir Kanados oro bendrovės antradienį atšaukė skrydžius į Izraelį ir iš jo, kai iš Gazos Ruožo paleista raketa nukrito netoli jo pagrindinio tarptautinio oro uosto Tel Avive. 

Tai atspindi padidėjusius nuogąstavimus visame pasaulyje dėl raketų grėsmės keleiviniams lėktuvams, po praėjusios savaitės katastrofos, kai sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje buvo numuštas „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ su beveik 300 žmonių. 

Tas incidentas akcentavo komercinių lėktuvų pažeidžiamumą kalbant apie raketas „žemė-oras“, net jei lėktuvai skraido 10 km aukštyje. 

JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) uždraudė JAV bendrovėms skraidyti iš Tel Avivo ir į jį mažiausiai 24 valandas, dėl „potencialiai pavojingos situacijos, kurią sukūrė ginkluotas konfliktas Izraelyje ir Gazos Ruože“. 

„Visi JAV bendrovių skrydžiai į Ben Guriono tarptautinį oro uostą ir iš jo yra draudžiami iki atskiro pranešimo“, – nurodė FAA, kuri pridūrė, kad savo nurodymus atnaujins trečiadienį. 

„Delta“, „US Airways“ ir „United Airlines“ paisė FAA nurodymo ir „Delta“ į Tel Avivą skridusį „Boeing 747“ su 273 keleiviais bei 17 įgulos narių nukreipė į Paryžių. 

Londone įsikūrusi „easyJet“ paskelbė, kad taip pat 24 valandoms sustabdys skrydžius į Tel Avivą ir iš jo, ir pareiškime nurodė, kad „kasdien iš naujo peržiūrės savo skrydžius į Izraelį ir iš jo“. 

Europos aviacijos saugos agentūra (EASA) rekomendavo visoms Europos oro bendrovėms vengti Tel Avivo „iki atskiro pranešimo“. 

Visus šiuos atšaukimus išprovokavo iš Gazos Ruožo paleista raketa, kuri, pasak Izraelio policijos, nukrito į šiaurę nuo oro uosto. Kirjat Ono Jehudo regione buvo apgadintas vienas namas, sakė policijos atstovė Luba Samri. 

Izraelis stengėsi suvaldyti žalą. 

Transporto ministras Yisraelis Katzas patikino Amerikos bendroves, kad „nėra saugumo problemos“ dėl pakilimų iš Ben Guriono oro uosto ir tūpimų jame, sakė civilinės aviacijos administracijos atstovas.

Skrydžiai uždrausti vien dėl saugumo

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu  pareiškė, jog JAV draudimas skraidyti į Izraelį buvo paskelbtas tik dėl susirūpinimo saugumu. 

J.Kerry, kuris Kaire tarpininkauja dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože, telefonu B.Netanyahu sakė, kad JAV pareigūnai tą draudimą persvarstys po paros, pranešė Valstybės departamento atstovė Jen Psaki. 

„Vienintelis sumetimas skelbiant šį įspėjimą buvo mūsų piliečių saugumas“, – Egipto sostinėje sakė J.Psaki. 

JAV federalinė aviacijos administracija (FAA) „toliau stebi ir vertina situaciją ir ne vėliau kaip po 24 valandų paskelbs atnaujintus nurodymus“, sakė ji. 

FAA 24 valandoms uždraudė JAV oro bendrovėms skraidyti į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą ir iš jo, nes netoli šio aviacijos mazgo nukrito iš „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo paleista raketa. 

Anksčiau Vašingtone Valstybės departamento atstovės pavaduotoja Marie Harf paneigė, kad šis sprendimas yra spaudimo taktika siekiant priversti Izraelį sutikti su dvi savaites trunkančio konflikto ugnies nutraukimu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.