Moldova Rusijai jau moka už savo pasirinkimą

Europos Sąjungos link artėjanti Moldova užsitraukė Kremliaus pyktį. Iš šios šalies jau uždrausta įvežti vaisius, o netrukus kliūtys lauks ir darbo emigrantų, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš Moldovos rūsių į Rusiją gabenamas vynas netrukus bus apmokestintas.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Iš Moldovos rūsių į Rusiją gabenamas vynas netrukus bus apmokestintas.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, „Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Jul 22, 2014, 8:14 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:55 PM

Nuo vakar Rusijos vartotojų apsaugos tarnyba „Rospotrebnadzor“ uždraudė įvežti į šalį keturių didžiausių Moldovos daržovių konservų įmonių gaminius.

Priežastis labai paprasta: neva jų tikrasis svoris neatitinka to, kas užrašyta ant pakuotės.

Tačiau tai – ne vienintelis smūgis nedidelei šaliai. Dar prieš kelias dienas uždraustas ir šviežių vaisių – obuolių, kriaušių, vyšnių, trešnių, persikų bei kitų importas.

Kaltininkas – parazitiniai drugeliai rytiniai vaisėdžiai, neva apnikę šios valstybės sodus.

Tiesa, vaisėdžių pėdsakų buvo rasta pernai, ir tik moldaviškuose obuoliuose bei slyvose. Bet sankcijų imtasi tik dabar, užtat draudimas paskelbtas visiems vaisiams.

Į Rusiją juos įvežti nuo šiol draudžiama net ir pavieniams lėktuvų ar traukinių keleiviams. O juk niekam ne paslaptis, kad vasarą grįždami iš Kišiniovo rusai vaisius gabendavo dėžėmis.

Net ir Rusijoje visiems aišku, kad rytiniai vaisėdžiai čia niekuo dėti. Mat Kišiniovas neseniai pasirašė Asociacijos su Europos Sąjunga sutartį.

Iškart po to Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas vyriausybės pasitarime nurodė imtis veiksmų, kad būtų apgintos vietos žemdirbių pozicijos. Atitinkamų tarnybų reakcijos ilgai laukti nereikėjo.

Dabar Maskvoje laukiama, kol turgavietėse pradės brangti vaisiai ir daržovės. Mat Moldovos produkcija čia sėkmingai konkuruodavo su Turkijos augintojų prekėmis. Praėjusiais metais Moldova į Rusiją išgabeno net 80 proc. savo vaisių ir daržovių.

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija jau parengė nutarimo projektą, pagal kurį bus panaikintas nulinis importo mokestis moldaviškam vynui, mėsai, javams ir kitiems produktams. Kišiniovui jau pranešta, kad nustos galioti ir tarpvalstybinė laisvosios prekybos sutartis.

Maskva ketina sugriežtinti ir Moldovos piliečių atvykimo į Rusiją tvarką.

Šiuo metu specialistai iš šios valstybės Rusijoje gali netrukdomi gyventi ir darbuotis 90 dienų, bet tokia lengvata greičiausiai bus atšaukta.

Moldovai tai bus nelengvas smūgis. Oficialiai skelbiama, kad darbo emigrantai iš Rusijos į savo tėvynę kasmet parsiunčia arba pargabena 1,7 mlrd. JAV dolerių, nors spėjama, kad tikroji suma – mažiausiai dukart didesnė ir galbūt siekia net 40 proc. Moldovos bendrojo vidaus produkto.

Tačiau turėtų nukentėti ir Rusija, likusi be kvalifikuotos darbo jėgos.

Mat atvykėliai iš Vidurinės Azijos šalių moldavams sunkiai prilygsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.