Naminio sidro gamintojai dairosi po sodininkų valdas

Netrukus parduotuvėse pasirodys pirmieji lietuviški šiųmečiai obuoliai. Ne tik prekybininkai, bet ir sidro gamintojai labiau dairosi ne į vasarinius, o į rudeninius ir tikisi dėl jų sukirsti rankomis su sodininkais.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė SRĖBALIENĖ

Jul 23, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:24 PM

Šiandien iš Pasvalio rajone obuolius brandinančių „Aukštikalnių sodų“ keturios tonos šįmečio derliaus vaisių pajudės į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves, pusė tiek – į „Rimi“.

Prekybininkai dėl obuolių tiekimo jau sukirto rankomis ir su „Naradavos“ augintojais bei kitomis didžiosiomis sodininkystės bendrovėmis. Šįmet vasariniai obuoliai superkami po 1,5–2 litus už kilogramą.

Pasak bendrovės „Aukštikalnių sodai“ vadovo Arvydo Paškevičiaus, šįmet jų derlius, bent jau Vakarų Lietuvoje, perpus mažesnis nei pernykštis.

„Žiemą vaismedžiams pakenkė trumpas, bet staigus šaltis, pavasarį žiedus apkandžiojo šalnos, birželį kelis kartus aptalžė kruša. O nuo gegužės be atvangos puolė ir kenkėjai, ir ligos“, – sakė A.Paškevičius.

Tačiau ne tik didiesiems prekybininkams rūpi šiųmetis obuolių derlius. Pasak sodininkystės bendrovės „Naradava“ direktoriaus Aloyzo Grygalio, jau keletą pastarųjų metų teko sulaukti vieno kito sidro gamintojo.

Šiemet jie irgi dairosi, kas ir kiek augina sidrui tinkamų veislių obelų.

Sidrą gamina ir aludariai, bet iš Lietuvos sodininkų jie obuolių neperka.

Anot A.Grygalio, iš antaninių obuolių, kurie yra vieni tinkamiausių sidrui gaminti, įmonė verda tyrę ir parduoda ją konditerininkams.

„Esame sulaukę vieno sidro gamybos entuziasto. Pernai rudenį jis pirko iš mūsų obuolius sidrui gaminti.

Sakė, kad tai pirmasis bandymas. Bet neteko girdėti, ar jam tai pavyko“, – užsiminė pasvalietis A.Paškevičius.

Jo teigimu, dažnas sodininkas namuose sau pasigamina sidro iš vienos ar kitos veislės obuolių. Geriausias jis būna iš maišytų – saldesnių ir rūgštesnių vaisių.

Sidras – prancūziškas gėrimas, tačiau Lietuvoje jo vartojimo tradicijos pamažu leidžia šaknis.

Smulkieji Lietuvos vyndariai, turintys tautinio paveldo sertifikatą, pabandė jo pasigaminti bent jau savo reikmėms.

Kiti namudininkai, prieš metus kitus užsiraugę obuolių sulčių statinaitę, jau dabar su pažįstamais sodininkais stengiasi sukirsti rankomis, kad jie rudenį niekam neišparduotų antaninių ar panašių veislių obuolių.

Vyndarys iš Rokiškio rajono Raimundas Nagelė ir vynui, ir sidrui paprastai vaisių prisiperka iš pažįstamų ar draugų.

Jo teigimu, smulkieji vyndariai į pramoninius sodus kol kas nesidairo, nes gamybos apimtis maža, tad dėl to net neverta gaišinti profesionalų.

„Pirmąkart pasigaminti sidro pabandžiau pernai. Taip ir neparagavau. Stovi statinaitė nepradaryta, nes neturiu sidrui išleisti tinkamos įrangos“, – pasakojo R.Nagelė.

Kainos – panašios kaip ir pernai

Turgavietėse lietuviškų obuolių atsirado liepos viduryje. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, ankstyvųjų veislių obuolių kilogramo kaina praėjusią savaitę sukosi apie 2,13 lito. Pernai tuo pat metu – 2,26 lito.

Mobiliosiose turgavietėse vaisiai paprastai būna brangesni. Praėjusią savaitę vidutinė lietuviškų obuolių kilogramo kaina jose buvo 2,6 lito (pernai – 2,44 lito).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.