Siuntiniuose – knygų net už tūkstantį litų

Vasarą knygų internetinės prekybos portalai prisnūdo. Nors jų apyvarta susitraukė maždaug trečdaliu, sandėliuose darbuotojai siuntą po siuntos krauna knygų laukiantiems emigrantams. O lietuviai tokias siuntas gali atsiimti ne tik pašte, bet ir kavinėje, rašo „Lietuvos rytas“.

Vidutinė vienos siuntos kaina su pristatymo mokesčiu sukasi apie 50 litų.<br>D.Umbraso nuotr.
Vidutinė vienos siuntos kaina su pristatymo mokesčiu sukasi apie 50 litų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Aug 6, 2014, 7:58 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:50 PM

Nors internetinei prekybai ant kulnų lipa skaitmeninės knygos, žmonės į rankas mielai paima popierines. Tokios patrauklios ir svetur įsikūrusiems lietuviams.

Tarkim, portalą patogupirkti.lt administruojanti bendrovė „Patogu pirkti“ per mėnesį daugiau nei 200 siuntinių sukrauna ir užsienyje – Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Norvegijoje, JAV – gyvenantiems lietuviams.

„Užsisako emigrantai tą patį, ką ir vietos lietuviai. Vieni mokosi kalbų, kiti skaito lengvesnę – grožinę literatūrą. Juk ne visą laiką žmonės skiria tik darbui. Ir užsienyje moterys augina vaikus – apie tai ir knygų paskaito.

Tad siuntose atsiduria tai, kas atitinka žmonių interesus“, – sakė „Patogu pirkti“ direktorius Vygantas Milašiūnas.

Šią vasarą būta ir nemenkų užsakymų. Anot pašnekovo, būna, kad vienas asmuo užsako knygų siuntą ir už 600–800, ir už 1500 litų.

Vidutinė vienos siuntos kaina su pristatymo mokesčiu sukasi apie 50 litų – žmonės dažnai perka arba vieną knygą, arba keletą tų, kurioms taikomos didelės nuolaidos.

Siuntinio – į kavinę

Vis dažniau ant siuntų užrašomas ir keistokas jų pristatymo adresas Lietuvoje – „Vero Cafe“ kavinių.

Į rankas ne tik knygų siunta, bet ir nemokamas kavos puodelis? Knygas internetu parduodanti įmonė „Vipsupply“ griebėsi ir tokios gudrybės. Atrodo, kad neprašovė pro šalį. Juk atsiimti siuntinį iš kavinės gana patogu.

„Per dieną galva taip pavargsta nuo bendravimo su žmonėmis, kad vakarais nieko nenoriu matyti“, – 27 metų Lina atsiremia į kėdės atlošą „Vero Cafe“ kavinėje. Jos rankose – kavos puodelis, o ant staliuko – lipniąja juosta apklijuota nedidelė kartoninė dėžutė. Kas joje?

„Pora detektyvų, – sublizgėjo Linos akys. – Nusipirkau žodyną ir Larso Keplerio „Smėlio žmogų“. Skaičiau ir ankstesnes jo knygas. Ne visos stiprios. Tai lyg geri kino scenarijai.

Bet kai galva nuo darbų pavargusi, akys bet kokius detektyvus lengvai praryja.“

Iškart du verslai

Kavinių tinklas „Coffee Inn“ seniai sustatė staliukus ir kavos virimo aparatus „Vagos“ knygynuose.

O štai Kaune siuntas pakuojantis internetinis knygynas knygos.lt, kurį administruoja „Vipsuplly“, sukirto rankomis su taip pat kauniške kavinių tinklą „Vero Cafe“ valdančia bendrove „Vero Coffee House“.

Kol kas ji vienintelė iš knygų internetinės prekybos portalus administruojančių bendrovių suteikia galimybę žmonėms įvairiuose miestuose siuntinius atsiimti ten, kur verdama kava.

„Siuntų gabenimas – taip pat verslas“, – sakė „Vero Coffee House“ vadovas Darius Vėželis.

Knygos.lt, kaip ir kitos internetinės knygų prekybos svetainės, pavyzdžiui, knyguklubas.lt ar patogupirkti.lt, siuntas skaitytojams pristato ten, kur jie užsigeidžia: į namus, darbovietę, Lietuvos pašto terminalą „Express24“ ar estų logistikos ir pašto paslaugų bendrovės „Omniva“ paštomatą.

Prekyba sulėtėjo

Vasara prikišo nagus – knygų prekyba pastarosiomis savaitėmis susitraukė.

„Vasarą visada mūsų verslas sulėtėja. Birželį ir liepą apyvarta buvo 20–30 proc. mažesnė nei kitais mėnesiais. Tačiau ir dalis mūsų bendrovės žmonių atostogauja, tad likusiems vis tiek tenka sparčiai suktis. Žmonės atostogoms perka ir žodynų, ir grožinės literatūros“, – patikino portalą patogupirkti.lt administruojančios bendrovės „Patogu pirkti“ direktorius V.Milašiūnas.

O kokį knygų kelią dažniausiai pasirenka skaitytojai?

Pasak V.Milašiūno, skaitytojai, susidėję knygas į krepšelį internete, atsiimti jas trokšta kuo greičiausiai. Tad vilniečiai suskanta užsakymus atsiimti tiesiai iš biuro. Kitiems tenka ištverti maždaug parą – „Express24“ ar „Omniva“ paštomatuose siuntos atsiduria kitą dieną po užsakymo.

„Pastarasis būdas populiariausias. Žmonės pasirenka terminalą, kuris yra arčiausiai namų. Po pietų perduodame siuntą, o rytą žmonės ją jau gali atsiimti terminale“, – sakė V.Milašiūnas.

Lietuvos pašto skyriai – taip pat paklausos dar nepraradusi siuntų atsiėmimo vieta. Tačiau kol knygos iki jų nukeliauja, užtrunka ilgiau – apie tris paras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.