Kur investuoja pinigus mafija

„Skaidrioje“ ir ištikimai įstatymų besilaikančioje Europoje italų mafija, o taip pat jos „giminaitės“ iš Rusijos, Kinijos ir Gruzijos kasmet uždirba dešimtis milijardų eurų, vėliau nusėdančių visiškai legalių įmonių sąskaitose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-05 12:42, atnaujinta 2018-01-21 13:07

Tokius faktus atskleidžia visoje Europoje atliktas tyrimas, kuris dar nepateiktas Europos Komisijai (bus pateiktas šį mėnesį), bet apie kurį jau pasakoja „Newsweek“.

Kaip vertina tyrėjai, remdamiesi iš kriminalinių grupių konfiskuotų aktyvų verte, jos kiekvienais metais gauna 19 mlrd. eurų iš suklastotų prekių, 6 mlrd. eurų iš prekybos heroinu ir po 5 mlrd. eurų iš prekybos kokainu ir marichuana, o taip pat 4 mlrd. eurų iš seksualinio išnaudojimo.

Pogrindinio verslo pelningumas – daugiau kaip 30 procentų. Norėdami šiuos pinigus išplauti mafijoziai investuoja į legalias sferas – ir vėl gauna pelno iš savo investicijų (aišku, šis pelnas neprilygsta šešėliniam, bet vis šis tas).

Populiaria italų, rusų, gruzinų ir kinų mafijos investicijų kryptimi nejučia tapo Didžioji Britanija, o įvairūs klanai, kaip paaiškėjo, investuoja į skirtingas verslo rūšis. Štai Kalabrijos „‘Ndrangheta“ mėgsta investuoti į nekilnojamąjį turtą, Apulijos regione veikianti „Sacra Corona Unita“ pirmenybę teikia kazino, sportui ir azartiniams lošimams, o Neapolio „Camorra“ veikia bemaž kaip Warrenas Buffettas – investuoja į plačiausią kompanijų spektrą nuo statybų iki mažmeninės prekybos maisto produktais.

Tačiau Britanija – ne vienintelė vieta, kur galima investuoti pinigus.

Suomija: rusų baikerių gaujos investuoja į automobilių remonto dirbtuves, valymo įmones, privačias saugos tarnybas ir sekso industriją.

Prancūzija: kinų mafijoziai renkasi nekilnojamąjį turtą ir didmeninę bei mažmeninę prekybą, o rusų ir gruzinų grupuotės – viešbučius.

Vokietija: „Camorra“ specializuojasi drabužių parduotuvėse, „Cosa Nostra“ – statybų versle, o „‘Ndrangheta“ valdo fabrikus, restoranus (jų apie 100, jeigu tikėsime Italijos prokurorais), viešbučius ir maisto produktų parduotuves.

Grupuotės iš Rusijos, Gruzijos ir Kinijos įžūliai investuoja Italijoje. Kinai investuoja į mažmeninę prekybą, finansų sferą, nekilnojamąjį turtą ir restoranus; rusai dėmesį sutelkę į amžinai mėgstamą kriminalinę mažmeninę prekybą, o taip pat į žemės ūkį ir transportą.

(Tyrėjai kriminalistai aiškina: organizuoti nusikaltėliai dievina prekybą ir restoranų verslą dėl labai paprastos priežasties: paprastai jie neturi gilių žinių apie tai, kaip tvarkoma viena ar kita pramonė, o kaip dirba picerija daugiau ar mažiau aišku visiems. Nors ir čia yra pokyčių: „‘Ndrangheta“ ir „Cosa Nostra“ pradeda investuoti į energetiką, paremtą atsinaujinančios energijos šaltiniais, o suomių „Hells Angels“ – į informacines technologijas.)

Nyderlandai: Rusijos ir Gruzijos nusikaltėlių sindikatai braunasi į viešbučių, restoranų, nekilnojamojo turto verslą, baikeriai restoranams ir viešbučiams pasiūlo saugos firmas.

Nė viena Vakarų Europos šalis neapsieina be nusikaltėlių investicijų, pažymi „Newsweek“. Šios investicijos ne tik padidina konkurenciją verslininkams, kurie dirba laikydamiesi įstatymų, bet ir daro didelę žalą eiliniams piliečiams.

„Organizuotos nusikaltėlių grupės išpučia kiekvieną rinką, į kurią ateina. Pavyzdžiui, jie perka butus už aukštesnę negu rinkos kainą, tuo pačiu išstumdamos kitus konkurentus“, - sako juristas, padėjęs plauti pajamas iš pilkosios ekonomikos, atsėdėjęs už tai kalėjime ir dabar dirbantis finansinių nusikaltimų konsultantu.

Kaip parodė tyrimas, mafija veikia taip pat, kaip ir eilinis investuotojas: arba sukuria nuosavą legalų verslą, arba mėgina investuoti į jau egzistuojančią kompaniją. Kam reikalingas toks investuotojas?

Gal nusivylusiam ar naiviam verslininkui, teigia leidinys, ypač – sunkiais finansinių problemų laikais, kaip kad nesenos pasaulinės finansų krizės metu. Svarbiausia – legaliam verslui visada reikės pinigų, o kriminalinėms grupuotėms visada reikės vietų, kur pinigus būtų galima investuoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.