Augalų prievaizdų iššūkis vežėjams – tik viešųjų ryšių akcija?

Lietuviai apsikiaulino? Pabandė ieškoti kvailių? Jei paaiškės, kad augalų importo-eksporto prižiūrėtojus vežėjai bandė maustyti, pakišdami suklastotus prekių kilmės dokumentus, jie bus nubausti. Tik skandalas, galbūt, nugaiš Lietuvoje. Bet jei tų dokumentų klastotės pateks į rankas baltarusiams? Juk ant skandalo laužo sudegs prekių gabenimo verslą.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Sep 6, 2014, 11:32 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:47 PM

Rugpjūčio pabaigoje vaisius – abrikosus, nektarinus, vynuoges ir kitus - iš trečiųjų šalių į Baltarusiją gabenusios įmonės patyrė stresą, kai vilkikus baltarusiai pradėjo itin kruopščiai tikrinti ir dar reikalauti iki tol neprašytų – neregėtų dokumentų.

Tuo metu nei vežėjai, nei vaisių importuotojai negalėjo suprasti, kas vyksta: kodėl ties siena su Baltarusija ėmė grūstis vilkikų eilės ir ko iš jų nori Baltarusijos augalų apsaugos tarnybos inspektoriai.

Atrodė, kad baltarusiai ieško krislų verslininkų akyse. Tačiau iki šiol tylėjusi mūsų šalies Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) pasėjo netikėtą žinią. Pasirodo, pirmosiomis rugsėjo dienomis ji pradėjo tyrimą įtarusi, kad jog vaisius gabenantys vežėjai galbūt sumanė klastoti dokumentus. Būtent tuos, kuriuos jie pateikia kartu su prašymais fitosanitariniam reeksporto sertifikatui gauti.

Šio sertifikato VAT jiems tenka prašyti kaskart, gabenant vaisius ar daržoves iš trečiųjų šalių per Lietuvą tolyn, - į Rusiją ir Baltarusiją.

Pradėjo tyrimą

„Tiriame situaciją. Kol kas neskelbiame įmonių, ant kurių krito įtarimų šešėlis. Tačiau klastojus dokumentus įtariame ne vieną, o kelias vežėjų įmones. Vadinasi, tai - ne pavienis vilkikas, pasiklydęs su netvarkingais dokumentais“, - portalui lrytas.lt sakė Valstybinės augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas.

Šios įmonės, kaip kad liudija dokumentai, reeksportavo prekes, - gabeno jas iš trečiųjų šalių į Baltarusiją arba Rusiją.

„Įmonės, atgabenusios vaisius, daržoves ar kitas augalininkystės prekes iki Lietuvos, mums turi pateikti prekių kilmės dokumentus. Būtent juose nurodoma valstybė, iš kurios tos prekės gabenamos.

Patikrinus tuos dokumentus mums kilo įtarimų, kad, galbūt, jie yra suklastoti – kad augalinės kilmės produktai išties gabenami ne iš tos šalies, kuri nurodyta“, - sakė S.Fedotovas.

Jo teigimu, dokumentai, kurios tarnybai pateikė vežėjai, neatitiko požymių, kuriuos nurodė tų šalių augalų apsaugos organizacijos, iš kurių atgabentos prekės.

Ar pateikti dokumentai iš tikrųjų suklastoti, ar jie - galiojantys, VAT sužinos sulaukusi atsakymų iš augalų apsaugos organizacijų, dirbančių prekes eksportavusiose valstybėse.

Dėmesys – išskirtinis

Anot S.Fedotovo, tuo pat metu, kai Rusija rugpjūčio 6-ąją paskelbė embargą ES maisto produktams, pasikeitė ir reikalavimai, keliami prekių importui. Rusija ir Baltarusija pradėjo reikalauti prekių kilmės dokumentų.

„Užtat dabar atrodo, kad kai kurios įmonės, užuot ieškojusios naujų rinkų, pasirinko lengvesnį kelią.

Turime pagrįstų įtarimų. Jei į tai pražiūrėtume pro pirštus, pasekmės būtų žiaurios. Tai reikštų, kad Lietuva ir visa ES negali laikytis įsipareigojimų, nurodytų tarptautinės konvencijos. Šiuo metu mums to mažiausiai reikia“, - sakė S.Fedotovas.

Vežėjai apstulbinti

„Tai – kažkoks nesusipratimas. Juk kilmės sertifikatas – tai krovinio siuntėjo ir krovinio gavėjo dokumentas. Mes tik priimame krovinį ir jį gabename ten, kur nurodyta. Visa kita – krovinio savininko reikalas.

Juoba kad mūsų asociacija nėra gavusi jokios informacijos iš Valstybinės augalininkytės tarnybos. Ir nė vienas iš vežėjų į mūsų asociaciją nesikreipė, prašydami pagalbos.

Manyčiau, kad tarnyba, tyrimui vykstant, skleisdama tokią žinią, elgiasi neatsakingai. Pirmiau ji teatlieka tyrimą, o po to meta dėmę vežėjams“, - pyktelėjo Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Jo teigimu, tai – neatsakingas VAT pareiškimas.

„Kokios prekės buvo gabenamos? Į kokią šalį? Iš kokios? Kokie tarp jų galioja tarpvalstybiniai susitarimai?

Reikėjo juk mus pirmiausia apie tai informuoti ir paaiškinti, kokių kilo problemų. Tarnybos kartais daro išvadas, neturėdamos specifinių žinių.

Tai, ką teigia VAT, panašu į viešųjų ryšių akciją. Juoba kad esant tokiai įtampai tarp ES ir Rusijos mėtytis tokiais įtarimais – keista pozicija“ - sakė A.Kondrusevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?