Vilnietė apstulbusi: kodėl Lietuvos bankas ją laiko lenke?

Radinys pašto dėžutėje vilnietę Daivą apstulbino. Joje moteris aptiko bukletų apie euro įvedimą. Ją pribloškė ne tik tai, kad gavo tris vienodus bukletus, mat jos keturių asmenų šeimai, kurioje du vaikai dar nė skaityti nemoka, būtų pakakę ir vieno. Bet ir tai, kad į lietuvių šeimos pašto dėžutę buvo sumesti lankstinukai lenkų kalba.

Tokius bukletus vilnietė Daiva rado savo pašto dėžutėje.
Tokius bukletus vilnietė Daiva rado savo pašto dėžutėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Sep 8, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:19 PM

„Manau, kad tai tas pat, jei grįžusi ant savo namo rasčiau gatvės pavadinimą, perrašytą lenkų kalba“, – nuostabos neslėpė jauna moteris.

Jos šeima gyvena sostinėje, Pavilnyje. Ši vietovė yra netoli Naujosios Vilnios mikrorajono, kuriame gausiai gyvena tautinių mažumų atstovų.

„Na, taip, mūsų kvartale gyvena ir lenkų, jie įsikūrę kokiuose dviejuose trijuose namuose iš trisdešimties. Jaučiuosi įsižeidusi – čia Vilniaus miestas, o ne Šalčininkų rajonas“, – kalbėjo vilnietė.

Ji pabrėžė prieš lenkus tikrai nieko neturinti, tačiau ją stebina Lietuvos bankas, pamiršęs, kad mūsų šalyje valstybinė yra lietuvių kalba. Be to, ir netaupiai dalija lankstinukus, juk į vieną pašto dėžutę pakaktų vieną įmesti: „Mano vaikai dar darželinukai, jie skaityti net lietuviškai dar nemoka, o mes su vyru tikrai vienu pasidalytume, tačiau lenkiškai mes nemokame.“

Kaip paaiškino Lietuvos banko atstovas Linas Dikavičius, į vilnietės pašto dėžutę trys bukletai lenkų kalba pateko dėl vieno sostinės pašto darbuotojo klaidos.

Leidinys „Euras Lietuvoje: 10 svarbiausių dalykų“ buvo išspausdintas 1,3 mln. egzempliorių tiražu lietuvių kalba, dar po 100 tūkst. egzempliorių – rusų ir lenkų kalbomis.

„Iš jų keli šimtai dėl vieno sostinės pašto darbuotojo klaidos Vilniuje pateko į pašto dėžutes vietoj reklamos leidinių. Minėti leidiniai apie eurą skirti pašto lankytojams, jų platinimas per pašto dėžutes nenumatytas. Lietuvos paštas laiške Lietuvos bankui apgailestauja dėl tokios klaidos“, – aiškino L.Dikavičius.

Jis sakė, kad Lietuvos bankas, siekdamas informuoti gyventojus apie euro įvedimą, naudoja įvairias priemones: skelbia informaciją internete, siunčia trumpąsias žinutes mobiliaisiais telefonais, skaito paskaitas, tam naudoja ir leidinius.

Apklausus Lietuvos paštą, komercinius bankus, įvairias institucijas, savivaldybes, verslininkų, vartotojų organizacijas, prekybos centrus ir įvertinus jų išsakytas galimybes savo ištekliais platinti leidinius apie eurą žmonių susibūrimo vietose ir taip informuoti gyventojus, buvo išspausdinti leidinio „Euras Lietuvoje: 10 svarbiausių dalykų“ tiražai.

„Be to, šia leidiniai apie eurą bus platinami tiems, kuriems į namus atnešamos socialinės išmokos. Tai yra socialinė iniciatyva siekiant suteikti informaciją tiems, kuriems ją pasiekti sudėtinga“, – sakė L.Dikavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.