Pigiais Lenkijos obuoliais džiaugiasi tiktai pirkėjai

Rusams atsisakius pirkti lenkiškus obuolius, kaimynų sodininkai raunasi plaukus nuo galvos: vietos prekybos tinklai juos ėmė tiesiog smaugti, rašo „Lietuvos rytas“.

Rusija ankstesniais metais įsiveždavo apie pusę šalyje suvalgomų obuolių, daugiausia būtent iš Lenkijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Rusija ankstesniais metais įsiveždavo apie pusę šalyje suvalgomų obuolių, daugiausia būtent iš Lenkijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Sep 10, 2014, 7:27 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:54 PM

Dėl Rusijos paskelbto embargo daržovėms ir vaisiams iš ES Lenkijos parduotuvių klientai gali tik džiūgauti: niekas nebeatmena, kada obuoliai buvo tokie pigūs.

Kilogramas – vos 0,95 zloto (0,8 lito). Praėjusiais metais kainos buvo net 2–4 kartus didesnės nei šiemet. Tad nenuostabu, kad Lenkijos ūkininkai pradėjo grasinti bankrutuosiantys, nes prekybos tinklai jiems moka grašius.

Išvadino valstybės priešais

Į paramą jiems atskubėjo žemės ūkio ministras Marekas Sawickis. Kompensacijų ar kitokių išmokų jis nepažadėjo, asmeniškai kreipėsi į prekybos tinklų vadovus, kad nebūtų dirbtinai mažinamos obuolių supirkimo kainos.

Pastarieji, žinoma, į politiko kalbas tiesiog numojo ranka. Viena vertus, dauguma Lenkijos prekybos centrų priklauso užsienio kapitalui, todėl lenkų bėdos mažai rūpi. Antra, obuolių derlius šįmet kaip reta geras, pasiūla didelė, tad kodėl tuo nepasinaudojus.

Bet M.Sawickis žengė toliau: jis pakvietė pirkėjus boikotuoti tuos prekybos centrus, kuriuose obuolių kainos mažesnės nei 1,5 zloto už kilogramą (1,24 lito).

Anot jo, pernelyg mažos kainos naudingos embargą paskelbusiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, tad patriotiškai nusiteikę lenkai pigių obuolių neturėtų pirkti.

Ministras paragino ir pačius sodininkus imti pavyzdį iš Danijos ir Olandijos ūkininkų, kurie susivieniję išsidera didesnes supirkimo kainas ir neleidžia pavieniams sodininkams jų mažinti.

Amerika dar neįsileidžia

Iki šių metų obuolių auginimas Lenkijoje buvo laikomas labai pelningu verslu. Pernai pagal šių vaisių eksportą Lenkija pirmavo ES ir užėmė trečią vietą pasaulyje.

Tačiau kaimyninės šalies sodininkai net 80 procentų užaugintos produkcijos siuntė į Rusiją, o šiai rinkai užsidarius naujų pirkėjų užsienyje greitai rasti nepavyksta.

Lenkija oficialiai kreipėsi į JAV, kad šios įsileistų lenkiškus obuolius. Tačiau Amerika kol kas priima tik itališkus.

Lietuvoje irgi pinga

„Obuolių kainos pastaruoju metu pas mus irgi krinta. Tačiau tai tikrai niekaip nesusiję su Rusijos paskelbtomis sankcijomis: jos sumažėjo 10–20 proc. dėl itin gero derliaus“, – teigė bendrovės „Maxima LT“ atstovė Renata Saulytė.

Tačiau lenkiškų kainų Lietuvoje nematyti. Šiuo metu lietuviškų obuolių kilogramas parduotuvėse kainuoja 2,69 lito (ne akcijų metu), lenkiškų galima įsigyti ir už 1,89 lito.

Rusų oligarchai metėsi supirkinėti sodų

Rusija ankstesniais metais įsiveždavo apie pusę šalyje suvalgomų obuolių, daugiausia būtent iš Lenkijos. Tačiau sulig embargu rusų milijardieriai pajuto, kad juos auginti apsimoka ir savo šalyje.

Antai vieno turtingiausių šios šalies žmonių Genadijaus Timčenkos kontroliuojama „Volga Group“ iš Vakarų Europos investuotojų nusprendė įsigyti 330 hektarų sodų Krasnodaro krašte valdančią įmonę „Alma Holding“.

Dar anksčiau į sodininkystę metėsi buvęs vienas „Gazprom“ vadovų Aleksandras Riazanovas. Į žemės ūkio sektorių koją įkėlė ir kiti oligarchai – Olegas Deripaska, Iskanderas Machmudovas, Vasilijus Anisimovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.