Nirštantis V. Putinas skelbia karą mėsainiams

Sovietų Sąjungos byrėjimo laikais pirmasis „McDonald's“ restoranas tapo viena iš Maskvos įžymybių. Rusijos sostinėje jis buvo  atidarytas 1990 metų sausį. Komunistinė santvarka žlugo nuo to laiko praėjus metams ir 11 mėnesių.

Maskvoje pirmieji "McDonald's" restoranai buvo atidaryti 1990-aisiais, o šimet rugpjūtį jiems teko ant durų sukabinti spynas.<br>AP nuotr.
Maskvoje pirmieji "McDonald's" restoranai buvo atidaryti 1990-aisiais, o šimet rugpjūtį jiems teko ant durų sukabinti spynas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-11 18:05, atnaujinta 2018-02-09 16:27

Žmonės norėjo paragauti, ar „skanus kapitalizmas“. Nepaisydami 10 laipsnių šalčio, pirmąją restorano atidarymo dieną į eilę sustojo penki tūkstančiai žmonių. Tuomet mėsainio „Big Mac“, skrudintų bulvių ir „Coca-Cola“ rinkinys eiliniams žmonėms buvo kažkas nesuvokiamo. Tačiau buvo ir tokių, kurie norėjo betarpiškai prisiliesti prie geidžiamos amerikietiškos kultūros, – rašo Japonijos dienraštis „Sankei Shimbun“.

Apie šį įvykį sukurta įvairiausių anekdotų. Išsirikiuodavo ištisos eilės žmonių, kurie norėjo dirbti „McDonald's“. Buvo ir tokių, kurie specialiai atskrisdavo iš Sibiro, kad galėtų paragauti mėsainio.

Bet, svarbiausia, amerikiečių viešojo maitinimo įstaigoje dirbančių žmonių šypsenos įvykdė tikrą slogios, arogantiškos sovietinio aptarnavimo sferos revoliuciją.

Neperdedant galima teigti, jog būtent šis tinklas atnešė į Rusiją draugiško aptarnavimo idėją. Jaunesnės kartos žmonėms sunku ir įsivaizduoti, kokia ta aptarnavimo kultūra buvo gūdžiu sovietmečiu. Bet vyresnieji puikiai ją prisimena.

Vienas žmogus pasakojo, kad, norėdamas papietauti, Maskvos centre esančioje viešojo maitinimo įstaigoje atsistojo į ilgą eilę.   Dvi nešvariais chalatais „pasidabinusios“ indų plovėjos – viename ir kitame salės kampe, perrėkdamos viena kitą ir triaukščiais rusiškais keiksmažodžiais į šuns dienas dėdamos papietauti užsukusius „afroamerikiečius“, dalinosi savo apsilankymo turguje  nuotykiais.

O baigusios pokalbį sumanė išplauti grindis ir garsiai užrėkė: „Piliečiai, jūs stovite mano darbo vietoje!“. Ir grubiai alkūnėmis nustumdė „darbo vietoje“ stovinčius žmones...

Tačiau šiuo metu, kai dėl krizės Ukrainoje Rusijoje sustiprėjo antiamerikietiškos nuotaikos,  „McDonald's“ restoranams atėjo sunkūs laikai.

Pats pirmasis restoranas Maskvoje buvo uždarytas rugpjūtį, aptikus jame „higienos problemų“. Nors ir pateikiama įvairių priežasčių, esą, privertusių viešojo maitinimo įstaigų prievaizdus imtis griežtų priemonių, dauguma maskviečių jaučia, kad Vladimiras Putinas paprasčiausiai užsimojo prieš vieną iš JAV simbolių.

Jeigu mėsainiai „Big Mac“ dings iš Rusijos, tai, ko gero, reikš antrojo šaltojo karo pradžią. Ir tai – anaiptol ne juokai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.