Pieno supirkimo kainos - juodu ant balto

Kiek krito pieno supirkimo kainos - 12 proc. ar 30 proc.? Nuo rugpjūčio pradžios iki šiol ūkininkai kibo į skvernus perdirbėjams, pastarieji - vyriausybei, įtikinėdami, kad jie - ne sukčiai, ir kainas - tik apkarpė.

Pieno supirkimo kainos pastaruoju metu nuolat smunka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pieno supirkimo kainos pastaruoju metu nuolat smunka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Sep 11, 2014, 7:15 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:25 PM

Žemės ūkio ministerija paskelbė pieno supirkimo kainų duomenis. Jie liudija, kad 2014-ųjų rugpjūtį vidutinė natūralaus (3,93 proc. riebumo ir 3,19 proc. baltymingumo) pieno supirkimo kaina buvo 837,9 litų už toną, - 0,83 lito už kilogramą.

Per rugpjūtį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina sumažėjo 6,9 proc. (liepą ji buvo 899,9 lito už toną). Bazinių rodiklių pieno supirkimo kaina rugpjūčio mėnesį, palyginti su 2014 m. liepa, sumažėjo 7,3 proc. Tačiau tai - vidutinės supirkimo kainos duomenys. Yra ūkių, iš kurių pienas perkamas gerokai pigiau, ir tesiekia 0,59 lito už kilogramą. Lengviau - didesniems ūkiams, iš kurių per parą nuperkama apie 1,3 tonas pieno. Jiems už šią žaliavą didžiosios įmonės moka vos ne dvigubai brangiau, nei gauna mažosios fermos.      

Dar vienas skaičius: šiemet rugpjūtį natūralaus pieno supirkimo kaina buvo 20 proc. mažesnė, palyginti su 2013 m. rugpjūčiu, - prieš metus ji siekė 1,05 lito už kilogramą.

Sunkiausia - mažiems

Pasak banko DNB vyriausiosios analitikės Indrės Genytės-Pikčienės, pieno perdirbėjai - atsparūs.     Jos teigimu, Lietuvos pieno perdirbimo rinka pasižymi didele koncentracija, kurioje veikia stiprios bendrovės, gebančios konkuruoti ir padidinti eksporto apimtis kitose rinkose.   „Didesnį iššūkį patirs smulkūs pieno gamintojai – pieno supirkimo kaina jau nusmuko ir daugeliui ši veiklos sritis tampa nuostolinga. Tai reiškia, kad be valstybės paramos, kai kurie pieno gamintojai bus priversti rinktis kitą veiklos sritį, o tai lems didesnę koncentraciją ir šioje agroverslo šakoje,“ - sakė I. Genytė-Pikčienė.

Pieno superkama daugiau

Superkamo pieno kiekis padidėjo. Per šių metų rugpjūtį buvo supirkta 148,73 tūkst. tonų pieno, - 5 proc. daugiau, palyginti su 2013 m. rugpjūčiu.

Per 2014 m. sausio–rugpjūčio mėn. buvo supirkta 954,0 tūkst. t natūralaus pieno, t. y. 7,9 proc. daugiau negu per 2013 m. tą patį laikotarpį (884,28 tūkst. t).

 Pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį (daugiau kaip 1,3 tonų per dieną), stambiausios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės -  „Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“, „Žemaitijos pienas“, „Vilkyškių pieninė“,  „Marijampolės pieno konservai“  rugpjūtį už natūralaus pieno toną mokėjo vidutiniškai po 1008 litų. 

Ši kaina yra 20,3 proc. didesnė už vidutinę natūralaus pieno supirkimo kainą.

Palyginti su liepos duomenimis, ji sumažėjo 5,1 proc., o palyginti su 2013 m. rugpjūčiu – ji 19,3 proc. mažesnė.

Supirkto pieno dalis iš gamintojų, tiekiančių daugiau kaip 40 t pieno per mėnesį, sudarė vidutiniškai 35 proc. nuo viso šių įmonių supirkto pieno kiekio.

Eksportas - margas

Anot I.Genytės - Pikčienės, eksportas į Rusiją padėjo Lietuvos pienininkams nemažinti apsukų ekonominės krizės metu – nuo 2009 m. lietuviškos kilmės pieno produktų eksporto apimtys į šią rinką nuolat augo ir 2013 m. sudarė 501 mln. litų.

Pastaruoju metu Lietuvos pieno perdirbėjai sugebėjo persiorientuoti į kitas rinkas – pavyzdžiui, šių metų pirmąjį pusmetį visas pieno produktų eksportas augo 15 proc., nors į Rusiją eksporto apimtys sumažėjo. Gerokai išaugo eksportas į Italiją, Vokietiją, Latviją, taip pat į mažesnes ir egzotiškesnes rinkas – Vietnamą, Kubą ar Maroką.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.