Sulčių spaudėjai pasiraitojo rankoves

Obuolių spaudyklose – apgultis. Prisiskambinti greta Vilniaus besidarbuojantiems sulčių spaudėjams neįmanoma. Tie, kuriems pavyksta, užrašomi į eilę, bet teks laukti tris savaites. Aplink Kauną – ramiau. Ten sultys išspaudžiamos per kelias dienas.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Sep 17, 2014, 8:15 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:46 PM

Obuolių derlius šiemet prastas? Neatrodo. Bent apie sostinę – auksinis. Obuolių maišais vežini žmonės užgulė Vilniuje ar greta jo besidarbuojančius sulčių spaudėjus, rašo „Lietuvos rytas“.

Prisiskambinti ir užsirašyti į eilę neįmanoma nei į Vilniaus rajono Galgių kaime esančią spaudyklą, nei į įsikūrusią sostinės Aukštagirio gatvėje.

„Dirbame nuo 11 iki 20 val. Obuolių neplauname. Išspausti litrą sulčių kainuoja 50 centų“, – Liudvinavos spaudykla tokią informaciją įrašė į telefono autoatsakiklį.

Spūstys prie sulčių spaudėjų durų susidarė ne šiaip sau.

Per pastaruosius porą metų smulkieji verslininkai apsirūpino šiuolaikine sulčių spaudimo įranga. Ji sultis pakaitina iki tam tikros temperatūros ir išpilsto į maišelius su čiaupu.

Žmonėms tokia paslauga lipte prilipo. Juk nei stiklainių patiems reikia sterilizuoti, nei prie viryklės stovėti, nei įkaitintų sulčių išpilstyti.

Eilė – iki spalio

Bendrovė „Obuolių namai“ turi tris spaudyklas, iš jų vieną labiausiai apgulė vilniečiai. Žmonės, kurie vakar užsiregistravo Vilniuje esančioje „Obuolių namų“ spaudykloje, eilės turės laukti iki spalio 7 dienos.

Sulčių spaudėjų darbo laikas šiuo metu toks, kad žmonės suskubtų su obuolių maišais ir po darbo, ir prieš darbą, – nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Marijampolėje „Obuolių namai“ dirba valanda ilgiau.

„Esame užversti darbu“, – aiškino sulčių spaudimo paslaugą Kauno rajone, Garliavoje, teikianti Živilė Kudirkienė. Ji darbuojasi kartu su namiškiais, nes šiuo metu tenka visiems būti ir krovikais, ir virėjais.

„Žmonėms, kurie nori, kad ne tik išspaustume sultis, bet jas pasterizuotume ir išpilstytume į pakuotes, tenka palaukti dvi paras. Užsirašome žmogaus duomenis: kiek maišų, koks registracijos numeris. Atlikę paslaugą išsiunčiame trumpąją žinutę, kad pasiimtų sultis“, – paaiškino Ž.Kudirkienė.

Už 5 litrus išspaustų, pakaitintų ir į vakuuminę plastiko pakuotę supiltų sulčių prašoma 8 litų.

Žemaitijoje – pigiau

„Kauno rajone šiek tiek ramiau nei Vilniuje. Mūsų krašte mažiau obuolių negu aplink sostinę esančiuose soduose.

Tačiau kuo arčiau Kauno yra įsikūrusios spaudyklos, tuo didesnės ir jose laukiančiųjų eilės“, – sakė 18 metų sulčių spaudimo versle besidarbuojantis Artūras.

Jis, kaip ir dauguma kitų šios srities verslininkų, sulčių kaitinimo ir pakavimo įrangą įsigijo neseniai: šis sezonas dar tik antras, kai sultis jis pasterizuoja ir pakuoja. Bet dar pasitaiko ir tokių žmonių, kurie išspaustas sultis išsigabena bidonuose.

Kaina – kaip ir sostinėje. Užtat žemaičiai 5 litrus sulčių gali išsispausti už 7 litus. „Dirbu vienas, nėra kada galvos pakelti“, – sakė Vėžaičiuose šiemet sulčių spaudyklą įsitaisęs Giedrius.

Jo teigimu, obuolių derlius šiemet Žemaitijoje nėra itin gausus. Bet žmonės įprato prie naujos paslaugos ir veža obuolius į spaudyklą vieni paskui kitus. Juk sultys vakuumo pakuotėje ilgai negenda, o rūsyje obuoliai netrunka supūti.

Didieji nesismulkina

Pasak bendrovės „Vaisių sultys“ direktoriaus Dmitrijaus Čiudakovo, sodininkams įmonė jokių paslaugų neteikia. Jos presas galingas, vienu kartu spaudžiama po 14 tonų obuolių.

„Bet obuolius superkame. Iš jų patys gaminame sultis arba jų koncentratą. Šįmet šių vaisių pasiūla didelė, todėl jų kilogramo kaina nepasiekė 20 centų.

Pernai už obuolius mokėjome brangiau – iki 35 centų už kilogramą“, – pasakojo D.Čiudakovas.

Pernai obuolių trūko, tad juos net savo sodais garsėjantys lenkai graibstė Lietuvoje. Šiemet Lenkijoje – perteklius.

„Versliniuose soduose trūksta desertinių obuolių, kuriais prekiaujama parduotuvėse. Pramoninių veislių obuolių šiemet – į valias“, – teigė D.Čiudakovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.