Danai saviškius šiurpina lietuviškomis darbo sąlygomis

„Ar tai tiesa? Tokia šalis egzistuoja?“, „Mums tai būtų fantastika“, „Oho!“, - taip reagavo Danijos reklamos kūrėjų Vilniuje užkalbinti lietuviai, reaguodami į informaciją, kad „Danijoje darbuotojai gauna pajamas net ligos atveju“!

Reklamos kūrėjai tikina, kad Vilniuje buvo kalbinami atsitiktiniai žmonės.
Reklamos kūrėjai tikina, kad Vilniuje buvo kalbinami atsitiktiniai žmonės.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Celiešiūtė, specialiai lrytas.lt, Danija

Sep 23, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:15 PM

Reklaminiai filmai su vilniečių reakcijomis buvo rodomi per kelis komercinius televizijos kanalus Danijoje, taip pat platinami socialiniuose tinkluose bei interneto tinklalapiuose.

Pasak reklamos kūrėjų, reklama pirmiausia skirta 20-40 metų amžiaus danų darbuotojams. Ja siekiama palyginti Daniją su kitomis šalimis ir atskleisti kolektyvinių sutarčių teikiamus privalumus. Nepaisant to, kad ir Lietuvoje įstatymai garantuoja išmokas darbuotojams ligos atveju, reklamą kūrusių Danijos profesinių sąjungų atstovų teigimu, provokuoti lietuvių nuostabos nereikėjo ir visos reakcijos yra nuoširdžios. Žmonės buvo draugiški ir tiesūs. Pavyzdžiui, vienas vaikinas reklamoje pasiguodė, kad susilaužęs ranką „už tai turėjo mokėti pats“.

„Žinome, kad ir kitose šalyse žmonės gauna pensiją ar išmokas ligos atveju, tačiau kolektyvinės sutartys Danijoje garantuoja, kad žmogus gaus 100 proc. įprasto atlyginimo pirmas devynias ligos savaites“, - teigė už reklamų kūrimą atsakingas Danijos profesinių sąjungų komunikacijos konsultantas Peteris Palshøjas.

Kitas teiginys, į kurį lietuviai Vilniaus Senamiestyje, remiantis reklaminiais filmais, reagavo pavydžios nuostabos kupinais šūksniais, buvo: „Ar žinote, kad Danijoje darbuotojai gauna papildomai bent 11 procentų pensijos“ .

Danijos profesinių sąjungų tinklalapyje rašoma, kad kolektyvinė sutartis leidžia papildomai taupyti 11-12 proc. atlyginimo, kaip priedą prie valstybės skirtos pensijos. „Ką jūs sakote, negali būti!”, „Einu paverkti už kampo“, - reagavo Vilniaus gatvių praeiviai.

Keli reklamos filmukai taip pat fiksuoja ir nustebusių bei daniška sistema besižavinčių Mineapolio (JAV) gyventojų reakcijas. Pasak Peterio Palshøjo, JAV ir Lietuva buvo pasirinktos kaip santykinai artimos šalys danams. Prieš penkiasdešimt metų į JAV emigravo daug danų, tuo tarpu Lietuva – geografiškai artima regiono valstybė.

Ne visos sąlygos profesinėms sąjungoms priklausantiems danams yra geresnės nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, lyginant Danijos profesines sąjungas reprezentuojančios organizacijos tinklalapyje pateiktą informaciją matyti, kolektyvines sutartis pasirašiusiųjų motinystės (tėvystės) atostogos Danijoje, gaunant 100 proc. atlyginimo, trunka tik šešis mėnesius, vadinasi, yra trumpesnės. Tačiau reklamai buvo nuspręsta pasirinkti būtent sveikatos ir pensijų klausimus. Danijoje profesinėms sąjungoms priklauso apie 1,5 mln. (daugiau nei pusė) visų Danijos darbuotojų. Narystė sąjungoje darbuotojui per mėnesį atsieina apie 250 litų.

* * *

Reklamas galima pamatyti čia:

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.